Ντίνος Καραμητρούσης
H αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ, οδηγεί έξι οπαδούς του σ’ ένα ταξίδι πέρα από τη λογική. Θα διανύσουν οδικώς γύρω στα 12.000 χιλιόμετρα, διασχίζοντας χιονισμένα όρη και παγωμένη στέπα για να ενισχύσουν την αγαπημένη τους ομάδα, για την οποία δηλώνουν και εμπράκτως αποδεικνύουν, ότι ζουν.
Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, οι τολμηροί ΠΑΟΚτζήδες “καταπίνουν” ατέλειωτα χιλιόμετρα στη ρωσική στέπα, με σκοπό να βρίσκονται αύριο στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, για να συμπαρασταθούν στην ομάδα του ΠΑΟΚ που αγωνίζεται με την τοπική Σαχτέρ για το Γιουρόπα Λιγκ.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μέλη του συνδέσμου φιλάθλων του ΠΑΟΚ με την επωνυμία “Βόρειοι” επιδίδονται σε τέτοια παράτολμα, καταδρομικού τύπου θα μπορούσε να πει κανείς, εγχειρήματα για να ενισχύσουν την ομάδα τους. Πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2011, για να φτάσουν στο Καζάν της Ρωσίας, χρειάστηκε να διανύσουν 3.870 χιλιόμετρα και άλλα τόσα για την επιστροφή τους, καλύπτοντας μια απόσταση που το αεροπλάνο χρειάζεται τρεισήμισι ώρες.
Έφτασαν τότε στο Καζάν, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, πήγαν κατευθείαν στο γήπεδο και μόλις τελείωσε το ματς επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο για τον δρόμο της επιστροφής!
Τώρα, όμως, τα πράγματα για τους τολμηρούς οδοιπόρους θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Γιατί η Αστάνα απέχει γύρω στα 6.000 χιλιόμετρα και επομένως θα χρειαστεί να καθηλωθούν στο εννιαθέσιο μίνι μπας δεκατέσσερα… μερόνυχτα, αφού θα πρέπει να διασχίσουν πήγαινε-έλα, 12.000 χιλιόμετρα…
Και αν υπολογίσει κανείς τον χρόνο που θα απαιτηθεί για διατυπώσεις, (βίζες, κ.λπ.) στις διαπνεόμενες από… σοβιετικούς ρυθμούς συνοριακές υπηρεσίες των πρώην δημοκρατιών της ΕΣΣΔ και του υπόλοιπου ανατολικού μπλοκ, τα χιόνια και τις σιβηρικές θερμοκρασίες της στέπας, τότε μπορεί να θεωρήσει ότι πρόκειται για ταξίδι-“οδύσσεια”.
Ποιοι είναι, όμως, οι έξι “γενναίοι του βορρά”, που ξεκίνησαν την απίστευτη αυτή περιπέτεια, για την οποία -γιατί όχι;-μπορούν να ελπίζουν βάσιμα ότι θα καταγραφούν στο βιβλίο Γκίνες; Αρχηγός αποστολής και οδηγός είναι μια “παλιά καραβάνα” της ασφάλτου που έχει “γράψει” οδικώς, ταξιδεύοντας για τον ΠΑΟΚ, ίσως και πάνω από… ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα, ο 45χρονος Φώτης Κυριακόπουλος, υπάλληλος της ΠΑΕ και επιβάτες οι: Γιώργος Τοπαλίδης 59 ετών, συνταξιούχος τραπεζικός, Γιώργος Στεφανίδης 45 ετών, αυτοκινητιστής, Κώστας Λουκάκης 35 ετών, αγρότης, Τάσος Μαυρίδης 23 ετών, ηλεκτρολόγος, Τάσος Ασλάνης 33 ετών, μπάρμαν.
Η διαδρομή τους ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και η αποστολή θα κινηθεί μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μόλδοβα, Ουκρανίας και Ρωσίας για να φτάσει στο Καζακστάν τα ξημερώματα της Πέμπτης και να επιστρέψει αμέσως μετά τον αγώνα.
«Υπάρχουν κομμάτια διαδρομής που πρέπει να πηγαίνουμε με 50 και μερικά ακόμα και με 30 χλμ. την ώρα για να μην καταστρέψουμε το αυτοκίνητό μας, αφού σε ορισμένα σημεία υπάρχει μονό ρεύμα και όχι διπλό και θέλει πολλή προσοχή για να μην μείνουμε στον δρόμο και δεν θα είναι εύκολο να φτάσουμε στην ώρα μας στον τελικό προορισμό μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του γκρουπ Φώτης Κυριακόπουλος, που ακολουθεί τον ΠΑΟΚ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ο ίδιος οδηγεί κατά μέσο όρο 12 ώρες το 24ωρο, ενώ όταν κουράζεται το τιμόνι πιάνει ο συνεπιβάτης, αυτοκινητιστής στο επάγγελμα, Γιώργος Στεφανίδης, άλλος… βετεράνος των δρόμων. Όταν και αυτός αισθανθεί ότι φτάνει στα “όριά του”, τότε εναλλάσσονται στην οδήγηση οι έχοντες διεθνές δίπλωμα οδήγησης συνεπιβάτες.
Οι στάσεις τους δεν είναι συχνές. Σταθμεύουν για λίγο και μόνο όταν χρειαστεί να γεμίσουν το ρεζερβουάρ…
«Ευτυχώς που στη διαδρομή η βενζίνη είναι φθηνότερη από ό,τι στην Ελλάδα γιατί αλλιώς το κόστος θα ήταν απαγορευτικό για ένα τέτοιο ταξίδι», λένε.
Οι τολμηροί Μακεδόνες ταξιδιώτες, εξάλλου, έχουν αυτοοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο μικρό όχημά τους, τα τρία καθίσματα είναι γεμάτα με προμήθειες: εμφιαλωμένο νερό, φρούτα και τροφές που δεν χαλούν, κάποιες “μαλαματίνες” και βεβαίως τα απαραίτητα προσωπικά τους είδη.
Στη μέχρι στιγμής διαδρομή -διασχίζουν ήδη ρωσικά εδάφη -δεν έχουν συναντήσει σοβαρά εμπόδια και δυσκολίες, πλην φυσικά της κούρασης.
Ο επίσημος ΠΑΟΚ είναι ενήμερος της αποστολής τους, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι δεν δέχτηκαν καμιά ενίσχυση στον ταξιδιωτικό τους “Γολγοθά” ώστε να είναι ανεξάρτητοι από κάθε πλευρά, αλλά και “γιατί έτσι πρέπει”, όπως λένε.
Τώρα, το γιατί αποφάσισαν ένα τέτοιο ταξίδι, την στιγμή που και με λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν πάει αεροπορικώς στον προορισμό τους, ξεφεύγει από το αμιγώς αθλητικό κίνητρο ή καλύτερα συνυπάρχει με αυτό.
Όπως λένε, θέλουν να βάλουν ψηλότερα τον πήχη των φιλοδοξιών τους, να δοκιμάσουν τα όρια των αντοχών τους, γιατί «αυτό είναι ένα ταξίδι ζωής και δεν το κάνεις κάθε τόσο».
Τα υπόλοιπα, όταν με το καλό οι “τρελοί” Θεσσαλονικείς επιστρέψουν, στις 6 Δεκεμβρίου!