Μία ξεχωριστή περιήγηση στην κοινωνική και πολιτική ζωή την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας προσφέρει στον επισκέπτη η έκθεση “Πολιτική και Κοινωνία στην Κρητική Πολιτεία 1898-1913” που εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Την έκθεση διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισµό και τη ∆ηµοκρατία και το Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών & Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, σε συνδιοργάνωση με τον ∆ήµο Χανίων.
«Πρόκειται για μία έκθεση που ζωντανεύει μια περίοδο της Κρήτης που χαρακτηρίζονταν από αισιοδοξία, ως το ενδιάμεσο στάδιο προς την Ένωση με την Ελλάδα», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης και πρόσθεσε πως ο επισκέπτης μέσα από την παρουσίαση των μεγάλων πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων, αλλά και όψεων της αγροτικής και αστικής ζωή της περιόδου, των εξελίξεων στην κοινωνία και των επιτευγμάτων στον πολιτισμό και την παιδεία, αποκτάει μία εικόνα που αποδίδει πιστά τα ήθη και τα έθιμα μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του για τη γόνιμη και μακρά συνεργασία του Ιδρύματος “Βενιζέλου” με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισµό και τη Δημοκρατία, ενώ έκανε γνωστό ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου που είχαν συνδιοργανώνει τα δύο Ιδρύματα με θέμα από τη συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία και, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα αποτελέσει «μία κορυφαία απάντηση για τα γεγονότα της εποχής».
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής και καθηγητής Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε «αδελφό Ίδρυμα» το Ίδρυμα Βενιζέλου και υπογράμμισε την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους. Για την έκθεση που εγκαινιάστηκε τόνισε ότι αναφέρεται σε μία περίοδο που αποτέλεσε «καμπή στην ιστορία του έθνους, η οποία κατέληξε στο μεγάλο όνειρο της Ένωσης». «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή η συνεργασία μας, ακόμα μία φορά, με το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα αποφέρει κι άλλους καρπούς», πρόσθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Σταθακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η συγκεκριμένη έκθεση, στην αρχική εκδοχή της, είχε παρουσιαστεί τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2023 και τώρα στα Χανιά παρουσιάζεται εμπλουτισμένη. «Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στα ζητούμενα της έκθεσης. Στόχος μας είναι οι επισκέπτες να μάθουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας, ιδίως το κοινό των σχολείων της Αθήνας, αλλά και εδώ στην Κρήτη να λειτουργήσει ως μία υπόμνηση», σημείωσε ο κ. Σταθακόπουλος, ενώ ως προς τις πηγές και τα τεκμήρια που αξιοποιήθηκαν ανέφερε ότι αντλήθηκε υλικό από τα αρχεία του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, από τη Συλλογή της Ισμήνης Κριάρη, τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης / Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.
Η υπεύθυνη συλλογών του Ιδρύµατος Χαρά Αποστολάκη σημείωσε ότι μέσα από την περιήγηση στην έκθεση ο επισκέπτης ξεκινώντας από την εμβληματική επανάσταση των Κρητών του 1897, παρακολουθεί την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας με την έλευση του πρίγκιπα Γεωργίου, μαθαίνει για την ψήφιση του πρώτου Συντάγματος και την προσπάθεια για δημιουργία ενός ευνομούμενου κράτους, “ζει” τη σύγκρουση του πρίγκιπα με τον Βενιζέλο, που οδήγησε στην επανάσταση του Θερίσου το 1905, και την έλευση του νέου ύπατου αρμοστή Αλέξανδρου Ζαΐμη. Στη συνέχεια ο επισκέπτης “ταξιδεύει” στη Β’ φάση της Κρητικής Πολιτείας (1906-1908) όπου ψηφίζεται νέο Σύνταγμα και δημιουργούνται νέοι θεσμοί, ενώ στη Γ’ φάση της Κρητικής Πολιτείας παρακολουθεί τις εξελίξεις που οδήγησαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Τα κείμενα της έκθεσης έγραψε η Ισμήνη Κριάρη, που έγραψε και τα κείμενα της έκθεσης. Στην επιστημονική επιτροπή συμμετείχαν οι Νικόλαος Παπαδάκης – Παπαδής, Ισμήνη Κριάρη, Χαρά Αποστολάκη και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
Τη μουσειολογική και μουσειογραφική επιμέλεια είχαν οι Γιώργος Σταθακόπουλος και Μυρτώ Καρακωστανόγλου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2025.
Ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα: κλειστά. Τρίτη – Παρασκευή: 11:00 – 16:00. Σάββατο -Κυριακή: 12:00 – 18:00
Είσοδος ελεύθερη.