Ένα μαγευτικό “ταξίδι” στη χρυσή δεκαετία του ‘60 συντελέστηκε χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Ιστορικού Καφέ: “Κήπος”, όπου παρουσιάστηκε το συλλεκτικό βιβλίο – ηµερολόγιο 2024 του Ταµείου Αλληλοβοήθειας Σωµατείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ) που είναι αφιερωµένο σε εκείνη την εποχή, σε κείµενα και επιµέλεια του Μάκη ∆ελαπόρτα.
Τη χρυσή δεκαετία του ‘60 παρουσίασε ο ίδιος ο Μάκης Δελαπόρτας ενώ μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.
Η βραδιά περιλάμβανε και μουσικές και τραγούδια της δεκαετίας εκείνης.
Οπως εξήγησε ο κ. Μπιμπίλας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, «κάθε χρόνο εδώ και μια εφταετία κάνουμε ένα συλλεκτικό ημερολόγιο – λεύκωμα με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το πρώτο ημερολόγιο ήταν αφιερωμένο στα εκατό χρόνια του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που είναι το αρχαιότερο σωματείο στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στη δεκαετία του ‘60, σημείωσε ότι «αυτή η δεκαετία έδωσε μια ελπίδα στον ελληνικό λαό που είχε βγει από ένα μεγάλο πόλεμο και ένα εμφύλιο. Ηθελε ο ελληνικός λαός κάτι για να περνάει καλύτερα, με χαμόγελο. Και αυτό το όνειρο τού το πρόσφερε ο ελληνικός κινηματογράφος τότε απλόχερα και για αυτό και αγαπήθηκε τόσο πολύ».
Ο Μάκης Δελαπόρτας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι «η δεκαετία του ‘60 στιγμάτισε όλη μου τη ζωή. Οταν μου πρότειναν να επιμεληθώ το φετινό ημερολόγιο – βιβλίο για το ΤΑΣΕΗ είπα αμέσως ότι θα ήθελα να κάνω τη χρυσή δεκαετία του ΄60. Είναι μια δεκαετία που έφερε μικρά θαύματα στην τέχνη, στον πολιτισμό, στη μουσική, στο θέατρο, στις επιστήμες, γενικότερα στην ανθρωπότητα. Εχουμε να θυμόμαστε πολλά».
Ο κ. Δελαπόρτας ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος «σαν νεαρός ηθοποιός όταν ξεκινούσα, το όνειρό μου ήταν να είμαι στην “Οδό Ονείρων”, στην “Ομορφη πόλη” του Μίκη Θεοδωράκη, να συνεργάζομαι με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ολα αυτά συνέβησαν αργότερα γιατί η πρώτη μου δουλειά στο θέατρο ήταν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και μετά με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Δισκογραφικά συνεργάστηκα με το Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιάννη Σπανό. Εχω να θυμάμαι πολύ ωραία πράγματα».
Ακόμα, ο κ. Δελαπόρτας τόνισε ότι η χρυσή δεκαετία του ‘60 ήταν «δεκαετία της αθωότητας».