Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Ταξίδι στη γη της Ιωνίας

Στη αγαπημένη γης της Ιωνίας,πριν την καταστροφή και το ξεριζωμό, μας ταξιδεύει το βιβλίο – ντοκουμέντο του διακεκριμένου Χανιώτη λογοτέχνη Λεωνίδα Κακάρογλου «Ημερολόγιο Ατομικόν Γεωργίου Κακάρογλου – Εν Σμύρνη 1918-1919» το οποίο βασίζεται σε αφηγήσεις του – 18χρονου τότε – θείου του Γεώργιου, σπουδαστή της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης,όπως τις κατέγραφε στο ατομικό ημερολόγιο που κρατούσε για ενάμιση χρόνο. Το βιβλίο εμπλουτίζεται από τις σκέψεις του ίδιου του συγγραφέα μέσα από ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο που έγραψε όταν ταξίδεψε με τους γονείς του στην Μικρασία το Σεπτέμβριο του ΄90 και συμπληρώνεται από μια συνέντευξη του πατέρα του, Ευάγγελου, ιδρυτή του Συλλόγου Μικρασιατών στα Χανιά, την οποία είχε δώσει στα «Χανιώτικα νέα» το 1999 και στον Βαγγέλη Κακατσάκη.
Το βιβλίο, παρουσιάστηκε σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, προχθές στο Νεώριο Μόρο ( Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων). Ομιλητές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, ο Συγγραφέας- υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς Χρήστος Τσαντής και ο ποιητής-συγγραφέας Λεωνίδας Κακάρογλου.
Μιλώντας για την πηγή έμπνευσης του νέου του βιβλίου, ο κ. Κακάρογλου ανέφερε στα «Χ.Ν.» πως «ψάχνοντας στα ελάχιστα χαρτιά του πατέρα μου, που είχαν διασωθεί, πριν πολλά χρόνια, βρήκα το ημερολόγιο του θείου μου του Γιώργου, αδερφού του πατέρα μου, ο οποίος κρατούσε το ημερολόγιο αυτό ως φοιτητής της Ευαγγελικής σχολής της Σμύρνης από 1 Ιανουαρίου του 1918 μέχρι 31 Μαΐου του 1919. Είχα γοητευθεί από την ατμόσφαιρα που είχε αυτό το ημερολόγιο, γραμμένο με καλλιγραφικά γράμματα, εξιστορούσε πως περνούσαν τότε οι μέρες στη Σμύρνη. Και παράλληλα έγραφε για γεγονότα αυθεντικά,  ιστορικά γεγονότα π.χ όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις και ο Στόλος έφτασαν στο λιμάνι της Σμύρνης, για την απόπειρα εναντίον του Πατριάρχη, για συγκεντρώσεις του κόσμου στη πλατεία της Σμύρνης που ζητωκραύγαζε υπέρ του Βενιζέλου κ.α».   Γι΄ αυτό και το βιβλίο είναι ένα ντοκουμέντο για την ζωή και τον πολιτισμό της Σμύρνης. Παράλληλα όμως είναι και ένα « ταξίδι 100 χρόνων στην ιστορία της οικογένειας Κακάρογλου» όπως σημείωσε ο συγγραφέας.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς Χρήστος Τσαντής τόνισε πως για τη Σμύρνη κυκλοφορούν πάρα πολλά βιβλία όμως το νέο βιβλίου του Λεωνίδα Κακάρογλου έχει μια μοναδικότητα: «γιατί το υλικό που κατατίθεται προέρχεται κατευθείαν από την πηγή, εκατό χρόνια πριν ένας σπουδαστής της Ευαγγελικής σχολής της Σμύρνης καταγράφει την καθημερινή ζωή της πόλης, την δική του ζωή με όλα τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκείνη την εποχή, πχ την είσοδο του ελληνικού στρατού κ.α»
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, δήλωσε συγκινημένος, καθώς ο ίδιος είναι Μικρασιάτης 3ης γενιάς και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θυμήθηκε βιωματικές στιγμές της οικογένειας του.
Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», η Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, έκανε ειδική αναφορά στο έργο και την προσφορά του αείμνηστου Ευάγγελου Κακάρογλου, πατέρα του συγγραφέα, ο οποίος δημιούργησε  στα Χανιά την Αδελφότητα Μικρασιατών και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της.
Αποσπάσματα του Ημερολογίου που κρατούσε ο Γεώργιος Κακάρογλου, στη Σμύρνη το 1918-1919, διάβασε η Χριστίνα Βεριβάκη. Στο πιάνο συνόδευσε ο Δημήτρης Ντρουμπογιάννης. Στην  εκδήλωση προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή των Ελλήνων στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα