“Ποδαρικό” στις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Τυπογραφίας έκανε χθες η Περιφερειακή Γεωργική Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης Κατάρτισης Αμμοχώστου και Αυγόρου από την Κύπρο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην ιστορία της Τυπογραφίας, εντυπωσιάστηκαν από τα μηχανήματα και τις τεχνικές αλλά κυρίως με την ευφυία και την ευρηματικότητα των ανθρώπων που σκέφτηκαν να τα δημιουργήσουν.
Με μεγάλο ενδιαφέρον έμαθαν για τη διαδικασία έκδοσης μίας σύγχρονης εφημερίδας, με το παράδειγμα των “Χ.Ν.” ενώ ιδιαίτερες στάσεις στην περιήγηση τους στο μουσείο αποτέλεσαν η έκδοση “Decretales”, το παλιότερο βιβλίο της συλλογής του μουσείου, τυπωμένο το 1510 στη Λυόν της Γαλλίας και ο χάρτης της Κύπρου, του Φιλέλληνα Πετρώφ, τυπωμένος στη Λειψία το 1886.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Αρσένης, «στο Μουσείο Τυπογραφίας έρχομαι για τέταρτη φορά με μαθητές μου και κάθε φορά αισθάνομαι ότι μαθαίνω και κάτι παραπάνω. Είναι όχι απλά εντυπωσιακό αλλά πραγματικά μοναδικό, δεν έχω δει κάποιο άλλο σαν αυτό και θεωρώ ότι τα παιδιά απέκτησαν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι σημαίνει τυπογραφία και επικοινωνία.
Οι μαθητές, συνήθως, είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά μουσειακές επισκέψεις, παρόλα αυτά όταν μπήκαν στον χώρο έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα είχαν πολλές απορίες που οδήγησαν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Στην Κρήτη βρισκόμαστε με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Erasmus+. Θα είμαστε στα Χανιά μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα πάμε στο Ηράκλειο. Οι μαθητές φοιτούν στους κλάδους γεωπονίας, κομμωτικής και αισθητικής και κάνουμε διάφορες επισκέψεις, κυρίως σε χώρους της ειδικότητας τους».
«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στα Χανιά και στην Κρήτη και μου αρέσει πάρα πολύ, είναι πολύ διαφορετική από την Κύπρο» μας είπε η μαθήτρια Καλισθένη Λεονταρίτη. «Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι πολύ ενδιαφέρον, μου άρεσαν πολύ τα μηχανήματα και ξαφνιάστηκα όταν συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι κατά το παρελθόν έφτιαχναν τόσο πολύπλοκα μηχανήματα. Με εντυπωσίασε ο τρόπος σκέψης τους» τόνισε.
Από την πλευρά του, ο μαθητής Ανδρέας Ιορδάνου επεσήμανε ότι «Και εγώ έρχομαι πρώτη φορά στην Κρήτη, είναι πολύ ωραίος τόπος και μου έκανε εντύπωση το ότι έχετε τη δική σας ξεχωριστή ντοπιολαλιά. Ενθουσιάστηκα με την επίσκεψη μας στο Μουσείο Τυπογραφίας, με τα μηχανήματα, τα σπάνια βιβλία τις εφημερίδες, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η λινοτυπική μηχανή, που έφτιαχνε τα γράμματα για τις εφημερίδες. Έχει τόσες πολλές λεπτομέρειες και διαφορετικά στοιχεία που δεν το περίμενα από ένα μηχάνημα περασμένων αιώνων».
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προστασίας από τον Covid 19 και κατά την είσοδο τους στο μουσείο όλοι οι μαθητές επέδειξαν την κάρτα εμβολιασμού ή νόσησης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη θα υλοποιήσει και φέτος εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακολουθώντας τα μέτρα του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid 19.
Θα υλοποιηθούν τα προγράμματα:
• “Τ’ αποτυπώματα μιας κουκίδας” για μαθητές νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού
• “Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει” για μαθητές Β’ έως ΣΤ’ Δημοτικού
Για τα Γυμνάσια και Λύκεια οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του κάθε σχολείου και εστιάζουν: στην μόνιμη έκθεση για την Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών, στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Τυπογραφίας, στη γνωριμία με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και την έκδοση εφημερίδας, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.
Σε όλες τις επισκέψεις οι μαθητές παρακολουθούν επιδείξεις σε αυθεντικά μηχανήματα του 19ου και 20ου αιώνα και καταλαβαίνουν τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που υπάρχει πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.
Οι επισκέψεις στο μουσείο αφορούν ένα και μόνο τμήμα της σχολικής τάξης και οι μαθητές θα χωρίζονται σε μικρότερα τμήματα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στις αίθουσες τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις. Η χρήση μάσκας για τoυς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατά την παραμονή τους στο μουσείο, είναι υποχρεωτική.
H είσοδος στον χώρο του μουσείου επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες από 12 ετών και άνω διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (με ισχύ έως 6 μήνες από τη διάγνωση), η εργαστηριακό rapid test. Οι ανήλικοι επισκέπτες από 5 έως 11 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου.