Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

“Ταξίδι” στην ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που καλύπτουν χρονολογικά μία περίοδο εβδομήντα ετών νεοελληνικής ιστορίας περιλαμβάνουν τα δύο μυθιστορήματα με τίτλο “Το ταξίδι στην Ελλάδα”  και “Μάρμαρα στη μέση” του συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, που παρουσιάστηκαν στο Νεώριο Μόρο (Ι.Ο.Χ.)
Στο περιθώριο της παρουσίασης μιλώντας στα “Χ.Ν. ”ο κ. Νόλλας τόνισε «τόσο το πρώτο μυθιστόρημα “Το ταξίδι στην Ελλάδα” όσο και το δεύτερο “Μάρμαρα στη μέση” εντάσσονται σε μια τριλογία με τον γενικό τίτλο “Δύσκολοι καιροί”. Είναι μυθιστορήματα μυθοπλασίας, στο πλαίσιο όμως μιας συγκεκριμένης ιστορικής πραγματικότητας. Ξεκινώντας, λοιπόν, από το σημαδιακό 1943, έτος που αρχίζει η εμφύλια ανθρωποφαγία, η τριλογία καλύπτει 70 χρόνια νεοελληνικής ιστορίας, συνεχίζεται στο δεύτερο μυθιστόρημα και θα φτάσει με το τελευταίο βιβλίο -που θα εκδοθεί σύντομα- μέχρι τις μέρες μας. Μερικοί  από τους χαρακτήρες πηγαινοέρχονται από το ένα βιβλίο  στο άλλο, όπως κάνουν όλοι οι άνθρωποι, όσo είναι ακόμα ζωντανοί». “Το ταξίδι στην Ελλάδα” παρουσίασε η δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, καθηγήτρια Αργυρώ Λουλαδάκη, που υπογράμμισε ότι «τα ιστορικά γεγονότα στο μυθιστόρημα λειτουργούν μάλον ως εφαλτήριο και αφορμή για την κινητοποίηση του ατόμου για την επιστράτευση των κρυφών εσωτερικών δυνάμεων που αναζητούν το καινούργιο, την εξέλιξη, την αλλαγή μέσα από την περιπλάνηση στον κόσμο και υπ’ αυτή την έννοια αποκτούν ανθρωπολογικές προεκτάσεις». Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταμάτης  Φιλιππίδης που παρουσίασε το “Μάρμαρα στη μέση” δήλωσε ότι «είναι η συνέχεια του μυθιστορήματος “Το ταξίδι στην Ελλάδα” που με βασικούς ήρωες Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής στη δεκαετία του 90, σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη Γερμανία είτε κάνοντας επιχειρηματικές δουλειές είτε έχοντας βρεθεί εκεί στο τέλος μιας αναγκαστικής πορείας εκπατρισμού».
Ο κ. Φιλιππίδης επεσήμανε ότι «ο Νόλλας είναι ένας συγγραφέας που γράφει με έναν τρόπο που θέλει να καταστήσει τον αναγνώστη ενήμερο, ότι αυτό που διαβάζει είναι μία πλασματική ιστορία, κάτι που δεν γίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό δημιουργεί μια ειρωνική αποστασιοποίηση, δημιουργεί μία ένταση και νομίζω ότι αυτό το κύριο χαρακτηριστικό της γραφής του. Είναι αυτή η ευφυία που κάνει τον αναγνώστη να νιώθει αυτό το σοβαρό “παιχνίδι” που είναι η λογοτεχνία ώστε να τον προβληματίσει. Η αποστασιοποίηση μέσω της ειρωνείας δημιουργεί μια διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων».  Την εκδήλωση – παρουσίαση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα