Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Ταξίδι” στην ιστορία της Τυπογραφίας

» Για το θερινό σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας

Για τη σημασία της τυπογραφίας ως μέσο προόδου μίλησε
ο καθηγητής της Παντείου κ. Ν. Λέανδρος.

Την ιστορία της τυπογραφίας “που είναι παράλληλα ιστορία της ανθρωπότητας από τον 15ο αιώνα έως και σήμερα” γνώρισαν οι συμμετέχοντες στο 10ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας που επισκέφθηκαν χθες το απόγευμα το “Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”.

Oι σπουδαστές αρχικά ξεναγήθηκαν από τη διευθύντια του Μουσείου κ. Έλια Κουμή, από τη τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου, τα στοιχεία και τις λινοτυπικές μέχρι και τις πιο σύγχρονες μορφές τέχνης. Μπόρεσαν να επισκεφθούν το νέο χώρο του μουσείου που είναι αφιερωμένος στην τυπογραφία, ενώ έκαναν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ερωτήσεις για όλα όσα είδαν.

Ακολούθως ο κ. Νίκος Λέανδρος ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναφέρθηκε στην «τυπογραφία ως μέσο προόδου».
Κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνυπολογίσουν «τα δεδομένα της εποχής της ανακάλυψης της από τον Γουτεμβέργιο. Πώς ήταν οι συνθήκες τότε στη Δυτ. Ευρώπη; Υπήρχε η απόλυτη εξουσία του μονάρχη και η απόλυτη εξουσία, ένα αυταρχικό σύστημα εξουσίας που δεν επέτρεπε άλλο τρόπο έκφρασης και ένα οικονομικό σύστημα, η φεουδαρχία με την ιδιοκτησία να διατηρείται σε λίγους».

Στη συνέχεια ο καθηγητής σημείωσε πως στη Δυτική Ευρώπη υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις αμφισβήτησης και αυτές οι “χαραμάδες προόδου” με την εμφάνιση της νέας τεχνολογίας της τεχνολογίας «μπόρεσαν να διευρυνθούν και να πάμε από την φεουδαρχία στον καπιταλισμό και στην περαιτέρω διάδοση της επιστήμης. Αυτό δεν έγινε ειρηνικά, ούτε εύκολα. Έγιναν τρομακτικές συγκρούσεις έχουμε τους φοβερούς θρησκευτικούς πολέμους στους οποίους εξοντώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Κεντρικής Ευρώπης. Επίσης αυτή η τεχνολογία δεν έφερε βελτίωση των συνθηκών για τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί ο καπιταλισμός έφερε την αποικιοκρατία, που σήμαινε για την Αφρική σκλαβιά, το ίδιο για τη Λατινική Αμερική».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην Κίνα στην οποία το χαρτί και η τυπογραφία είχε αναπτυχθεί πριν την Ευρώπη. «Στην Κίνα όπου υπήρχε η απόλυτη εξουσία του αυτοκράτορα και των μανδαρίνων, η εφεύρεση της Τυπογραφίας θεμελίωσε περισσότερο την εξουσία του αυτοκράτορα! Ενώ για την Ευρώπη η τυπογραφία σήμαινε τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη, δημοκρατία στα επόμενα χρόνια, στην Κίνα οδήγησε σε σταδιακή υποβάθμιση και λεηλασία της από την αποικιοκρατία. Βλέπουμε δηλαδή πως η ίδια η τεχνολογία κάτω από διαφορετικές συνθήκες μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα» κατέληξε ο καθηγητής.
Σήμερα, στο πλαίσιο του σχολείου, θα γίνουν επισκέψεις στη Ροτόντα, στο Λαογραφικό Μουσείο Παλαιών Ρουμάτων και στη Μνημειακή Ελιά των Βουβών και τέλος γνωριμία με τον Οινοποιείο Λουπάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα