Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

“Ταξίδι” στην ιστορία των Κρητικών επαναστάσεων

» Από τον Σύλλογο Σφακιανών Νομού Χανίων

Ένα “ταξίδι” στην ιστορία των Κρητικών επαναστάσεων του Δασκαλογιάννη και του 1821 προσέφερε ο Σύλλογος Σφακιανών Ν. Χανίων το βράδυ της Κυριακής σε εκδήλωση στην Ανατολική Τάφρο.
Η εκδήλωση περιελάμβανε χορούς από το χορευτικό σύλλογο του Σήφη Παπασηφάκη “Τα Σφακιά”, μουσική από τον Ηλία Χορευτάκη και το συγκρότημά του, θεατρικό μονόλογο από την Ελένη Καρμπαδάκη και ιστορική αναφορά στα γεγονότα.

Στην ομιλία του, ο διεθνολόγος-ιστορικός δρ. Γιώργος Λιμαντζάκης, μιλώντας για την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, έκανε μια απεικόνιση του ίδιου του ήρωα και της οικογένειας του, μίλησε για την πρωτοβουλία των Ρώσων να ξεκινήσει η επανάσταση στον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνο και έκανε εκτενή αναφορά στις προετοιμασίες που έγιναν για την επανάσταση και στον ορισμό των καπετάνιων.
Η κήρυξη της επανάσταση τους 1770 (στις 25 Μαρτίου ή το Πάσχα), οι πρώτες μάχες στην Κράπη και στα Ασκύφου, το νέο μέτωπο στα Μυριοκέφαλα και τον Καλλικράτη, η μεγάλη μάχη της Ίμπρου, η κατάληψη του Ομπροσγιαλού (σημερινή Χώρα Σφακίων) και η σύμπτηξη των επαναστατών αρχικά στην Ανώπολη και έπειτα στην Αράδαινα αναλύθηκαν με λεπτομέρεια από τον ομιλητή που έδωσε μια πλήρη εικόνα των στρατιωτικών γεγονότων.
Κάνοντας ένα απολογισμό της επανάστασης ο κ. Λιμαντζάκης τόνισε πως «η επανάσταση του Δασκαλογιάννη θα έπρεπε να διδάξει τους Έλληνες να στηρίζονται κυρίως στις δικές τους δυνάμεις, να βλέπουν τα πράγματα νηφάλια και να μην εμπιστεύονται αυτόκλητους «συμμάχους», επειδή το κίνητρό τους για να αναμιχθούν στις ελληνικές υποθέσεις ήταν -και είναι- να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, και όχι αυτά των Ελλήνων».
Η συμμετοχή των Σφακίων στην επανάσταση του 1821 ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Ανδρέα Μανουσέλη πρόεδρο του Συλλόγου Σφακιανών Ν. Χανίων. Αφού τόνισε πως η πλειοψηφία των Κρητικών δεν γνωρίζει τη συμμετοχή του νησιού στην επανάσταση του 1821, παρουσίασε τα γεγονότα της συνάντησης των οπλαρχηγών αρχικά στα Γλυκά Νερά, έπειτα στο Λουτρό όπου σύστησαν την “Καγκελαρία” και τέλος στις 29 Μαίου του 1821 στην Παναγιά Θυμιανή όπου κήρυξαν την επανάσταση. Η πρώτη μάχη στο Λούλο, στον πύργο του Αλμυρού μέχρι το άδοξο τέλος του αγώνα για την απελευθέρωση αναλύθυκαν από τον κ. Μανουσέλη.

ΡΙΖΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Την επετειακή έκδοση ριζίτικων τραγουδιών παρουσίασε στα πλαίσια της εκδήλωσης ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Σφακιανών Χανίων κ. Ευτύχης Κοπασάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «καρδιά του τραγουδιού είναι ο Φάραγγας της Σαμαριάς, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του νομού Χανίων και διασχίζει από το νότο προς το βορά σχεδόν όλο τον ορεινό όγκο του νομού και καταλήγει στο οροπέδιο του Ομαλού οπού εκεί συναντιούνται οι επαρχίες Σφακίων, Σέλινου και Κυδωνίας. Οι βοσκοί είναι το αίμα – φορέας του τραγουδιού καθώς διατρέχουν από άκρη σε άκρη όλο αυτόν τον ορεινό όγκο όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα ριζίτικα ή τραγούδες όπως λέγονταν χαρακτηριστικά στα Σφακιά είναι τραγούδια που γεννήθηκαν στα Λευκά Όρη των Χανίων» ανέφερε ο κ. Κοπασάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα