Ενας από τους πιο διακεκριμένους χαράκτες και ζωγράφους της χώρας μας φιλοξενείται στη έκθεση “Ταξίδι στην Ουτοπία” που ξεκινά τη Δευτέρα 21 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Τα έργα του Γιάννη Στεφανάκι, με καταγωγή από το Ηράκλειο, εκτείνονται και στους τρεις ορόφους, παρουσιάζοντας σε καθέναν από αυτούς δημιουργίες του στη χαρακτική, τη ζωγραφική και τα video animation.
Η αναφορά στα έργα του Γιάννη Στεφανάκι, που ήταν παρών χθες κατά την συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη, ήταν εκτενής τόσο από τον πρόεδρο, Γιώργο Βαρουδάκη, όσο και από την επιμελήτρια, Πέγκυ Κουνενάκη. «Εχω ένα μεγάλο βάρος και μια μεγάλη ευθύνη ώστε όλα αυτά τα λόγια που λένε για μένα να βγουν αληθινά», σημείωσε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο κ. Στεφανάκις, που μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:
«Είναι μεγάλη μου τιμή πραγματικά που βρίσκομαι σε αυτόν τον εξαίρετο χώρο και μεγάλη μου χαρά που συνεργάζομαι με ανθρώπους που αγαπάνε την τέχνη και που με πολύ μεγάλη φροντίδα, γενικά, από το έντυπο υλικό και το στήσιμο, βοηθάνε, έτσι ώστε να έχει μια αίσια πορεία αυτή η έκθεση», τόνισε ο κ. Στεφανάκις: «Θα ‘θελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Βαρουδάκη και όλο το Δ.Σ., την Αθηνά Γιαννουλάκη και, επίσης, την Πέγκυ Κουνενάκη η οποία είδε με αγάπη τη δουλειά μου και φρόντισε το στήσιμο και την επιλογή των έργων, αλλά και για το γεγονός ότι ήρθε κοντά μου. Κάποτε είχα πει ότι “ουδείς προφήτης στον τόπο του” και να λοιπόν που τα Χανιά ενώ δεν είναι η δική μου γενέτειρα πόλη, αλλά το Ηράκλειο, με φιλοξενούν», κατέληξε ο κ. Στεφανάκις.
Ως κριτικός τέχνης, η Χανιώτισσα στην καταγωγή, Πέγκυ Κουνενάκη, επιλέχθηκε να έχει την επιμέλεια της έκθεσης. Στις δηλώσεις της, αναφέρθηκε στον καλλιτέχνη, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους καλύτερους χαράκτες όχι μόνο της τωρινής γενιάς, αλλά και προηγούμενων χρόνων. «Τι σημαίνει που η έκθεση λέγεται “Ταξίδι στην Ουτοπία”…», τόνισε η κυρία Κουνενάκη, απαντώντας η ίδια στο ερώτημα της: «Ο Γιάννης ασχολείται πάρα πολύ με τη δρώσα πραγματικότητα της ζωής μας, καθώς παίρνει εικόνες και μνήμες και τις μεταπλάθει σε ζωγραφική σε τέχνη. Το ίδιο κάνει και στη χαρακτική και στις κατασκευές του, ή στα video animation. Ανθρωποι που πρωταγωνιστούν στους πίνακες του, πρωταγωνιστούν και στα video animation. Αρα, είναι ένας άνθρωπος που τον έχω αποκαλέσει στον κατάλογο ως αναγεννησιακό, που ασχολείται με πάρα πολλά μέσα έκφρασης. Τα ζωγραφικά του έργα δείχνουν την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, αλλά και ο καλλιτέχνης, την προσπάθεια του -και αυτό με συγκινεί- να φύγει από την πραγματικότητα, να ανακαλύψει έναν άλλο κόσμο, είτε πετώντας στα σύννεφα, είτε αγκιστρώνοντας ένα σύννεφο για να φύγει ή ένα φεγγάρι. Τα χρώματά του και η δεξιότητά του στο πινέλο έχουν να κάνουν με έναν ιδιόμορφο εξπρεσιονισμό», είπε η κυρία Κουνενάκη.
Στην αναφορά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, Γιώργος Βαρουδάκης, σχολίασε την ποιότητα των έργων του Γιάννη Στεφανάκι, λέγοντας ότι είναι χαρά και τιμή που θα φιλοξενούνται μέχρι τις 8 Απριλίου.
«Ο Γιάννης Στεφανάκις είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ίσως την τέχνη της χαρακτικής όσο κανείς άλλος εν ζωή στη χώρα μας», τόνισε αρχικά ο κ. Βαρουδάκης, λέγοντας στη συνέχεια πως, «ο Γιάννης Στεφανάκις αποτελεί μια συνέχεια στην ανοδική πορεία της Πινακοθήκης, με γνώμονα μόνο την ποιότητα και τα στοιχεία που συγκαταλέγονται σε κάθε έκθεση για να μπορούμε να έχουμε ως Πινακοθήκη μια καλύτερη πορεία στον ελλαδικό χώρο. Η χαρακτική είναι μία τέχνη η οποία έρχεται από το βάθος του χρόνου, με πρώτες εφαρμογές στην Κίνα και κατόπιν στην Ευρώπη ενώ ειδικά μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας έχει χαρακτηρίσει όλα τα θέματα των εικαστικών τεχνών και τις εφαρμογές τους. Ο Γιάννης Στεφανάκις, πέραν από δάσκαλος, είναι ένας εξαίρετος δημιουργός και το κύριο γνώρισμα της δουλειά του είναι η υψηλή ποιότητα και η μηνυματική που φέρνουν τα έργα του, ζωγραφικά και χαρακτικά».