Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ταξίδι στο άγνωστο σύμπαν

Ταξίδι στο άγνωστο σύμπαν που μας περιβάλλει, με τα πολύχρωμα νεφελώματα, τα αστρικά ίχνη, τους μακρινούς γαλαξίες καθώς και αντικείμενα που βρίσκονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, παρουσιάζονται στην έκθεση από 70 αστροφωτογραφίες βαθέος ουρανού, με τίτλο “Σ’ άλλη γη, σ’ άλλο αστέρι”, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων στα Νεροκούρου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, με αφορμή την ανακήρυξη του 2015 από τον Ο.Η.Ε. σε “Διεθνές Ετος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως”.
Στο περιθώριο των εγκαινίων η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Μαρία Δρακάκη, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τόνισε ότι «ο Δήμος Χανίων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής τοποθετούν στο κέντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών του Μουσείου την Τέχνη και τον Πολιτισμό ως δυναμικό μέσο μάθησης και επιχειρούν μία σειρά δραστηριοτήτων εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, με τον τίτλο “Σ’ άλλη γη, σ’ άλλο αστέρι”. Απόψε (σ.σ. Σάββατο) έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε μία από τις δράσεις αυτές, την έκθεση αστροφωτογραφίας του Χρήστου Κοτσαύτη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο, που στο διάστημα αυτό θα υπάρξουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου καθώς και του Λυκείου, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια φιλαναγνωσίας,  με βιβλία που σχετίζονται με την αστρονομία, ενώ δεν θα λείψουν και βραδιές μουσικής και ποίησης, που θα έχουν σαν θέμα το σύμπαν καθώς και βραδιές αστροπαρατήρησης. Τον Δεκέμβριο τέλος θα κλείσουμε τις δράσεις με μια εσπερίδα αφιερωμένη στο άστρο των Χριστουγέννων».
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης Βαρβάρα Περράκη, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό της επεσήμανε ότι «το Μουσείο Σχολικής Ζωής είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός του Δήμου Χανίων, ο οποίος βέβαια χρειάζεται να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί, ώστε να αποτελέσει ακόμα περισσότερο ένα πραγματικά ζωντανό κύτταρο για τη σχολική και την εκπαιδευτική ζωή του τόπου μας».

ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Για την ενδιαφέρουσα έκθεση αστροφωτογραφίας αντικειμένων βαθέος ουρανού μίλησε ο δημιουργός της ερασιτέχνης φωτογράφος Χρήστος Κοτσαύτης. Στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το φως που έρχεται από τόσο μακρινές αποστάσεις είναι το στοιχείο το οποίο μέσα από ειδικές αστρονομικές κάμερες και διαδικασίες επεξεργασίας αποτυπώνεται στις αστροφωτογραφίες μου. Αστροφωτογράφιση λέμε τη φωτογραφική απεικόνιση αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού. Πιο αναλυτικά οι σημαντικότεροι τύποι αστροφωτογραφίας είναι: η πλανητική, η φωτογράφιση νυχτερινών πορτρέτων, όπως αστρικά ίχνη, η ηλιακή φωτογράφιση και η φωτογράφιση βαθέος ουρανού. Η δική μου ενασχόληση αφορά τη φωτογράφιση αντικειμένων βαθέος ουρανού. Ως φωτογράφιση βαθέος ουρανού ορίζεται η φωτογράφιση αντικειμένων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Πολύχρωμα νεφελώματα, αστρικά σμήνη και μακρινοί γαλαξίες είναι τα αντικείμενα προς φωτογράφιση. Εδώ τα θέματα είναι ανεξάντλητα και περιορίζονται μόνο από τις δυνατότητες του εξοπλισμού που διαθέτει ο ερασιτέχνης φωτογράφος».
Ο κ. Κοτσαύτης επεσήμανε ακόμα ότι «με την αστροφωτογραφία παίρνεις γνώσεις περί αστρονομίας, φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας και είναι μια ενασχόληση που απαιτεί μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή, ενώ  ακροβατεί ανάμεσα στην Επιστήμη και στην Τέχνη. Είναι μια μορφή τέχνης θα έλεγα, η οποία έχει σαν βάση τις επιστημονικές τεχνικές παρατήρησης, που χρησιμοποιεί η αστρονομία. Η διαφορά της αστροφωτογραφίας από την επιστημονική καταγραφή των ουρανίων αντικειμένων και φαινομένων βρίσκεται στο γεγονός ότι η πρώτη αποσκοπεί σε αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ η δεύτερη σε λήψη εικόνων, οι οποίες είναι αξιοποιήσιμες επιστημονικά». Για τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ο κ. Κοτσαύτης τόνισε ότι «πίσω από κάθε αστροφωτογραφία κρύβονται ατελείωτες ώρες δουλειάς, από την προετοιμασία, στη συνέχεια τις μακροχρόνιες λήψεις και στο τέλος τη χρονοβόρα διαδικασία της επεξεργασίας. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι βραδιές χωρίς Σελήνη, που είναι κατάλληλες για αστροφωτογράφιση, είναι 14 για κάθε μήνα και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα πρέπει όμως να υπάρχει διαύγεια στην ατμόσφαιρα -χωρίς σκόνη ή υγρασία- τότε περιορίζεται σημαντικά αυτή η χρονική περίοδος. Κι επειδή για την κάθε τελική αστροφωτογραφία απαιτούνται πάρα πολλές λήψεις, που για μια αστροφωτογραφία μπορεί να χρειασθούν και 3 βραδιές, είναι δύσκολο να υπερβούμε τις 10 αστροφωτογραφίες άνα έτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επεξεργασία του υλικού είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που γίνεται σε μια νεκρή χρονική περίοδο για αστροφωτογράφιση, όπως είναι ο χειμώνας».
Αναφορικά τώρα με τις γνώσεις που χρειάζεται να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία καθώς και τον εξοπλισμό, ο κ. Κοτσαύτης  υπογράμμισε ότι «γνώσεις συμβατικής φωτογραφίας, βασικές γνώσεις αστρονομίας, τεχνικές γνώσεις για τη σωστή χρήση του εξοπλισμού, γνώσεις για την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και του σχετικού λογισμικού. Οι κάμερες δε που χρησιμοποιούμε για την αστροφωτογραφία δεν έχουν καμία σχέση με τις συνηθισμένες κάμερες DSLR. Αφορούν κάμερες με ειδικά χαρακτηριστικά και κατασκευασμένες για νυχτερινές λήψεις μεγάλων χρόνων, 15 ή 20 ή ακόμα και 30 λεπτών, ψυχόμενες στους -30 βαθμούς και περισσότερο ακόμη, για την εξάλειψη του θορύβου, ενώ είναι μέχρι και 50 φορές πιο ευαίσθητες σε νυχτερινές λήψεις από τις συνηθισμένες DSLR. Η  αγορά, όπως καταλαβαίνετε, ενός τέτοιου εξοπλισμού στοιχίζει πάρα πολλά χρήματα».
Την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χανίων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Να σημειώσουμε ότι η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τα πρωινά, δύο φορές την εβδομάδα, όπου θα γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές (ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στον Τύπο), ενώ το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται Δευτέρα και Τετάρτη από τις 6 – 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα