Ποιό παιδί δεν θέλει να μετράει τα άστρα τις νύχτες του καλοκαιριού;
Ποιό παιδί δεν ονειρεύεται τις νύχτες με αστροφεγγιά;
Ποιό παιδί δεν ταξιδεύει κάτω από τον έναστρο ουρανό;
Κι όταν σβήνει ένα αστέρι οι ευχές πάνε σύννεφο!
Οι ευχές μας να είναι κατευόδιο στα “ταξίδια” τους και στα όνειρά τους!
Κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής σχολικής χρονιάς οι μαθητές της Ε’ δημοτικού του Δημοτικού Σχολείου Βρυσών εμπνευσμένοι από την τελευταία ενότητα του βιβλίου της γλώσσας, την ενότητα 17, ασχολήθηκαν με το “διάστημα”.
Εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά, ανά δύο και όποιος δεν μπορούσε λόγω απόστασης να συνεργαστεί με κάποιο συμμαθητη του εργάστηκε μόνος.
Οι εργασίες των μαθητών αποτελούνται από 3 σκέλη:
α) την ανάλυση του θέματος που είχαν επιλέξει,
β) μια δραστηριότητα προς λύση και
γ) μια μακέτα/ζωγραφιά.
Τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα εξής:
• Το ηλιακό μας σύστημα
• Οι αστερισμοί
• Ο πύραυλος
• Ο Ηλιος
• Ο Δίας
• Οι μετεωρίτες
H ακροστοιχίδα των πλανητών
Ορισμοί
1. 0 πιο μακρινός από τον Ηλιο πλανήτης.
2. Η Αφροδίτη έχει στην επιφάνεια της —
3. Ο ερυθρός (κόκιανος) πλανήτης.
4. Ο Πλούτωνας θεωρείται πλανήτης.
5. Οι πλανήτες γυρίζουν γύρω από τον
6. Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου.
7. Ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο.
8. Η Γη βρίσκεται κι αυτή στο ηλιακό
ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
1. Τρύπες έχω, τυρί δεν είμαι. Με φεγγάρι μοιάζω αλλά δεν είμαι Ποιος πλανήτης είμαι;
Απάντηση:
2. Γύρω γύρω καίει και ακτίνες έχει. Τι είναι;
Απάντηση:
3. Γίγαντας είμαι αερίων και ο πιο μεγάλος. Ποιος είμαι;
Απάντηση:
«ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ»
Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Αυτός ο διαχωρισμός στηρίχτηκε στα σχήματα που δημιουργούσαν οι πιο φωτεινοί αστέρες ,στα οποία οι άνθρωποι διέκριναν ομοιότητες με ζώα ,θεότητες και πράγματα του περιβάλλοντος τους. Ορίστηκαν στην αρχαία Μεσοποταμία και αφού εμπλουτίστηκαν από τους αρχαίους Έλληνες υιοθετήθηκαν από αυτούς και μας τους παρέδωσαν στο σήμερα.
Σήμερα είναι επίσημα αποδεκτοί από τους αστρονόμους 88 αστερισμοί και η επίσημη διεθνής ονομασία που δέχεται η Διεθνή Αστρονομική Ένωση για κάθε αστερισμό είναι η λατινική.
Η χρήση των αστερισμών είναι και ήταν σημαντική όπως για παράδειγμα στην ναυσιπλοΐα όπου πριν την εφεύρεση της πυξίδας οι ναυτικοί βασίζονταν στην παρατήρηση των αστερισμών για να μπορέσουν να προσανατολιστούν το βράδυ.
Έτσι λοιπόν μπορεί κάποιος να πει ότι οι αστερισμοί είχαν έναν ξεχωριστό ρόλο στην εξάπλωση των ανθρώπων σε νέα μέρη .Η αξία τους επίσης διαφαίνεται μέσα ακόμη στους μύθους που ταυτίζονται με αυτούς και την πανάρχαια αναφορά τους σε σημαντικά γραπτά κειμένα του ανθρώπου.
Ηλίας Ξενικάκης – Φλώρα Βασιλαντωνάκη
Ηλιακό σύστημα
Το Ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα^ταανπκε^ κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του, είτε περιστρεφόμενα αμεσα γύρω από αυτόν είτε κινούμενα σε τροχιές γύρω από άλλα σώματα που κινούνται γύρω από τον Ήλιο
Σχηματίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, από την βαρυτική κατάρρευση ενός γιγάντιου μοριακού νέφους. Τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος συγκεντρώνει την κύρια μάζα του Ηλιακού συστήματος (99,86%), είναι οι οκτώ πλανήτες που σχηματίζουν το πλανητικό σύστημα, των οποίων οι τροχιές είναι σχεδόν ελλειπτικές και βρίσκονται πάνω στο επίπεδο που ορίζει η εκλειπτική. Οι τέσσερις εσώτεροι, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγάμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι τέσσερις εξώτεροι πλανήτες ονομάζονται αέριοι γίγαντες.
Από αυτούς, οι δύο μεγαλύτεροι, ο Δίας και ο Κρόνος αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και οι άλλοι δύο, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας αποτελούνται από νερό, αμμωνία και μεθάνιο. Με εξαίρεση τον Ερμή και την Αφροδίτη οι υπόλοιποι πλανήτες διαθέτουν φυσικούς δορυφόρους, ενώ οι αέριοι γίγαντες διαθέτουν επιπλέον I και δακτυλίους, οι οποίοι αποτελούνται από πάγο και σκόνη.
Εκτός από τους πλανήτες, τους δορυφόρους τους και τους δακτυλίους τους, εντός του βαρυτικού πεδίου του Ήλιου συναντιούνται διάφορα μικρότερα ουρανία αντικείμενα όπως αστεροειδείς και κομήτες.