Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Ταξίδι στο σχολείο “Ειρηναίος Γαλανάκης” στην Ουγκάντα

∆εν είναι πολλοί οι άνθρωποι που σε κάθε κοινωνία “σφραγίζουν” µε το έργο τους την εποχή τους. Κι είναι ακόµα λιγότεροι εκείνοι που λειτουργώντας ως φωτεινά παραδείγµατα για τους νεότερους καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα χωρο-χρονικά όρια της γενιάς τους. Μία τέτοια περίπτωση υπήρξε αναµφίβολα ο µακαριστός µητροπολίτης Κισσάµου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης.

Το πνεύµα προσφοράς και αλληλεγγύης του οποίου µπορεί να εντοπίσει κανείς ζωντανό, ακόµα και στα πιο απίθανα µέρη του κόσµου. Όπως την Ουγκάντα, όπου πριν από λίγες ηµέρες ένα σχολείο έλαβε το όνοµά του, καθώς ένα από τα πνευµατικά παιδιά του, εδώ και χρόνια προσφέρει ως αντίδωρο στη νεολαία της δοκιµασµένης Ουγκάντα, την εκπαίδευση και τη φροντίδα που είχε λάβει ο ίδιος στα οικοτροφεία του γέροντα Γαλανάκη στην Κίσσαµο.
Λίγες ηµέρες µετά τα εγκαίνια και την ονοµατοδοσία του σχολείου, οι “διαδροµές” µίλησαν µε µέλη της οικογένειας Γαλανάκη γι’ αυτή την ξεχωριστή εµπειρία και για τους σπόρους που έσπειρε πριν από χρόνια ο ξεχωριστός αυτός ιεράρχης κι οι οποίοι δίνουν καρπούς µέχρι σήµερα.

Χανιά – Ουγκάντα: µία σχέση µε βαθιές ρίζες

Ο εκπαιδευτικός και ανιψιός του µακαριστού µητροπολίτη Κισσάµου και Σελίνου, Μιχάλης Γαλανάκης, µιλώντας στις “διαδροµές”, εξήγησε ότι τα Χανιά µε την Ουγκάντα συνδέονται ιστορικά δια µέσου του Ειρηναίου Γαλανάκη, έχοντας διαµορφώσει µέσα στον χρόνο µια σχέση µε βαθιές ρίζες: «Έχω ζήσει από κοντά τη σύνδεση της Κρήτης και της Μητρόπολης Κισσάµου και Σελίνου µε την Εκκλησία της Ουγκάντας, καθώς από τη δεκαετία του ΄60 είχαν προσκληθεί από τον θείο µου νέοι και νέες από την Αφρική για να σπουδάσουν. Κάποιοι από αυτούς τελείωσαν την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στην Αγία Τριάδα και µετέπειτα σπούδασαν µε τη βοήθεια του Ειρηναίου είτε Θεολογία είτε Φιλολογία στην Αθήνα», σηµείωσε.
Μεταξύ των Αφρικανών που βρέθηκαν τότε στα Χανιά ήταν κι ο µετέπειτα επίσκοπος Ουγκάντας Ιωνάς Λουάνγκα, ο οποίος εκοιµήθη πριν από δύο χρόνια: «Ο Ιωάνας ενισχύοντας τη σχέση Κρήτης – Αφρικής έστειλε παιδιά να φοιτήσουν στα Ιδρύµατα του Ειρηναίου. Ένας από αυτούς ήταν κι ο πατήρ Αντώνιος Μουτιάµπα, ο οποίος τελείωσε το Λύκειο στο Καστέλι, φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή στον Αγ. Ματθαίο αλλά και σπούδασε Γεωπονική -όπως τον συµβούλεψε ο Ειρηναίος για να είναι ωφέλιµος στον τόπο του. Ο πατήρ Αντώνιος αφού έγινε ιερέας, που ανήκει στην Εκκλησία της Κρήτης και συγκεκριµένα στη Μητρόπολη Κισσάµου και Σελίνου, πήγε στην Ουγκάντα και αφοσιώθηκε στο ιεραποστολικό του έργο, µιµούµενος τον πνευµατικό του πατέρα. Ένα πολύ µεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που περιλαµβάνει οικοτροφεία, σχολεία, Κέντρα Υγείας, ιχθυοκαλλιέργειες, γεωτρήσεις κ.ά.».


Κάπως έτσι, η παρακαταθήκη αξιών που άφησε ο Ειρηναίος Γαλανάκης έχει βρει γόνιµο έδαφος στην αφρικανική χώρα: «Αυτά τα παιδιά που γνώρισαν από κοντά τον Ειρηναίο τον µιµήθηκαν γιατί είχαν ένα πρότυπο ενός κοινωνικού εργάτη. Όχι ενός ιερέα για το “κυρ ελέησον”, αλλά ενός επισκόπου που διακονούσε τον λαό του, που τον έβλεπαν καθηµερινά να εργάζεται για τη δηµιουργία οικοτροφείων, να καλλιεργεί τη γη, να προσφέρει. Αυτό κάνει κι ο π. Αντώνης στην Ουγκάντα. Συνεχίζει το έργο του παππούλη».

σχολείο “Ειρηναίος Γαλανάκης” στην Ουγκάντα

Ένα σχολείο – διέξοδος στη φτώχεια

Το περασµένο Πάσχα η οικογένεια Γαλανάκη έλαβε πρόσκληση από τον π. Αντώνιο Μουτιάµπα να παραβρεθεί στα εγκαίνια και την τελετή ονοµατοδοσίας του σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή Ουακίσο (Wakiso) σε “Ειρηναίος Γαλανάκης” στην Ουγκάντα. «Πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο και δηµοτικό σχολείο, µαζί µε οικοτροφείο, που χτίστηκαν µε χρηµατοδότηση από το Σωµατείο “Αγάπης Χέρια” και την εταιρεία XM από την Κύπρο, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν επίσης το “παρών” στην εκδήλωση», εξήγησαν οι εκπαιδευτικοί Αθηνά και Αγγελική Γαλανάκη. Στο σχολείο φοιτούν γύρω στα 200 παιδιά.
Τι σηµαίνει όµως ένα σχολείο στην Ουγκάντα; «Είναι πολύ σηµαντικό ότι µπορούν παιδιά της περιοχής να πηγαίνουν σχολείο και να µένουν παράλληλα στο οικοτροφείο. Κάποια από τα παιδιά αυτά δεν έχουν οικονοµική ευχέρεια και το σχολείο τους παρέχει εκτός από εκπαίδευση, στέγη και τροφή», επεσήµανε η Αγγελική και διευκρίνισε ότι η εκπαίδευση στην Ουγκάντα δεν είναι δωρεάν, είτε πρόκειται για δηµόσια είτε για ιδιωτικά σχολεία. «Εποµένως, το σχολείο – οικοτροφείο είναι µια σοβαρή διέξοδος για τις πολύ φτωχές οικογένειες», πρόσθεσε.


Τα µέλη της 12µελούς ελληνικής αποστολής, εκ των οποίων 5 ήταν µέλη της οικογένειας Γαλανάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο σχολείο, είχαν κυρίως δύο στόχους: «Το πρώτο ήταν να βαφτίσουµε κάποια παιδιά. Συνολικά, Έλληνες και Κύπριοι, βαφτίσαµε 30-35 παιδιά. Το δεύτερο σηµαντικό ήταν να ενισχύσουµε το εκπαιδευτικό έργο µέσα από τη συνέχιση του θεσµού της αναδοχής, δηλαδή της κάλυψης των εξόδων φοίτησης κάποιων µαθητών, ώστε να µην εγκαταλείψουν το σχολείο. Στο σηµείο αυτό θέλουµε να ευχαριστήσουµε όλους όσοι βοήθησαν µε τον οβολό τους από την Κρήτη, για να αγοράσουµε και να παραδώσουµε σχολικό εξοπλισµό καθώς οι δάσκαλοι δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη µέσα. Σκεφτείτε ότι οι µαθητές δεν έχουν δικά τους βιβλία. Ένα βιβλίο υπάρχει και το έχει ο δάσκαλος», επεσήµανε η κα Αθηνά.

Ορθοδοξία και στοιχεία ελληνικής παιδείας

Στην Ουγκάντα ο πληθυσµός ασπάζεται διαφορετικά θρησκευτικά δόγµατα. Κάποιοι είναι καθολικοί, κάποιοι προτεστάντες (η χώρα υπήρξε βρετανική αποικία), κάποιοι ορθόδοξοι χριστιανοί κι άλλοι µουσουλµάνοι. Όπως τόνισε ο συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος, Γιώργος Γαλανάκης, διάφοροι φορείς και Εκκλησίες (ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, µουσουλµάνοι κ.ά.) έχουν δηµιουργήσει σχολεία πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης αποβλέποντας, µεταξύ άλλων, και στη διάδοση της θρησκείας τους. «Ειδικότερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, οι κοινότητες των Ορθοδόξων προσπαθούν να δηµιουργήσουν σχολεία διότι µέσα από αυτά γίνεται και η κατήχηση και αυξάνεται ο πληθυσµός των ορθοδόξων χριστιανών. Όπως µας είπαν, εκκλησίες χωρίς σχολεία δεν µπορούν να λειτουργήσουν», υπογράµµισε.
Παράλληλα, όµως, στα σχολεία που έχει δηµιουργήσει η ορθόδοξη εκκλησία µεταφέρονται στα παιδιά και στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισµού. «Για παράδειγµα στο σχολείο γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου και οι µαθητές µαθαίνουν τι σήµαινε το “όχι” των Ελλήνων. Αυτό είναι κι ένα µάθηµα δηµοκρατίας, καθώς στην Ουγκάντα υπήρχε για πολλά χρόνια αποικιοκρατία και συνεπώς οι άνθρωποι δεν είχαν µάθει να λένε όχι», πρόσθεσε ο κ. Μιχάλης, ενώ όπως ανέφεραν η Αθηνά και η Αγγελική κατά την υποδοχή τους στο σχολείο τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν ελληνικούς χορούς και πρόσφεραν στους επισκέπτες ως δώρο µια χειροποίητη ελληνική σηµαία που είχαν πλέξει τα ίδια.

Μια εµπειρία – µάθηµα ζωής

Τα µέλη της οικογένειας Γαλανάκη που βρέθηκαν στην Ουγκάντα δήλωσαν εντυπωσιασµένα από το έργο που γίνεται από τον π. Αντώνιο Μουτιάµπα αλλά και από την εµπειρία που έζησαν πηγαίνοντας στο σχολείο: «Ήταν ένα µάθηµα ζωής», υπογράµµισε η κα Αθηνά τονίζοντας πως όσα εµείς θεωρούµε αυτονόητα, εκεί σε καµία περίπτωση δεν είναι: «Σκεφτείτε ότι για 3-4 βράδια δεν είχαµε ηλεκτρικό. Αυτό ήταν κάτι νορµάλ για εκείνους αλλά αδιανόητο για το δικό µας µοντέλο ζωής και την καταναλωτική µας κοινωνία». Η Αγγελική σηµείωσε ότι το ταξίδι αυτό και η επίσκεψη σε µια χωρά µε σοβαρές ελλείψεις σε υποδοµές, πυροδότησε αυτόµατα συγκρίσεις και προβληµατισµούς: «Έβλεπες παιδιά που τους πρόσφερες κάτι πολύ απλό, µια καραµέλα ή µια µπάλα, κι αυτό τους έδινε τεράστια χαρά. Ήταν ενθουσιασµένα µόνο και µόνο που είχαν επισκέπτες. Βλέποντας όλη αυτή τη χαρά ένιωσα και κάποια ντροπή γιατί αισθάνθηκα πως ό,τι κι αν προσφέρουµε δεν είναι αρκετό µπροστά σε αυτό που αυτά τα παιδιά σου δίνουν, στα συναισθήµατα που σου προσφέρουν».

Αναδοχή και στήριξη

Καθώς στην Ουγκάντα υπάρχει µεγάλη φτώχεια, ενώ την ίδια στιγµή η εκπαίδευση δεν είναι δωρεάν, εδώ και χρόνια λειτουργεί ο θεσµός της αναδοχής. Ειδικότερα, άνθρωποι από την Ελλάδα αναλαµβάνουν τα έξοδα για τη φοίτηση παιδιών στην Ουγκάντα, που ανέρχονται σε 200 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για έξοδα που καλύπτουν τη µισθοδοσία εκπαιδευτικών, βιβλία, σχολικό εξοπλισµό και διαµονή των παιδιών στο οικοτροφείο. Η αναδοχή γίνεται µέσω του σωµατείου “Αγάπη και Ελπίδα” το οποίο έχει ιδρύσει ο π. Αντώνιος Μουτιάµπα.
Στοιχεία επικοινωνίας: email: ugandalh@gmail.com
– π. Αντώνιος Μουτιάµπα: +256705164788 (Viber, WhatsApp)
– Κ. Μοράρος +306972003669, Κ. Μπλίκας +306976086083, Β. Λιάκουρα +306945896836.
Τραπεζικός Λογαριασµός Σωµατείο Αγάπη και Ελπίδα –
Τράπεζα Πειραιώς: IBAN GR5801710140006014146133871


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα