» 7o Chaniartoon στα Χανιά από 11 έως 24 Σεπτεμβρίου
Ένα μαγευτικό “ταξίδι” στον κόσμο των κόμικ και του animation θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν και φέτος οι Χανιώτες. Από τις 11 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το 7ο Chaniartoon, με περισσότερες από 75 δράσεις αφιερωμένες στην 9η τέχνη, πάνω από 380 ταινίες animation, 8 διαφορετικές θεματικές εκθέσεις, περισσότερους από 120 καλλιτέχνες, ομιλητές, επιστήμονες, εισηγητές εργαστηρίων που θα λάβουν χώρα στο θέατρο: “Μίκης Θεοδωράκης” ενώ δράσεις του θα διεξαχθούν στο Θερινό Σινεμά “Κήπος”, στην Πύλη Σαμπιονάρα, στο Μουσείο Τυπογραφίας και σε άλλα σημεία της πόλης. Για το φεστιβάλ μιλάνε σήμερα στις “διαδρομές” ο διευθυντής του Μάριος Ιωαννίδης, ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός Τέχνης – μεταδιδακτορικός ερευνητής & διδάσκων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι Ιωσήφ Φαντέλ και Νικόλαος Στεφαδούρος εικονογράφοι, κομίστες, καθώς και άνθρωποι που εθελοντικά έχουν βιώσει την εμπειρία του Chaniartoon.
«Περισσότερες από 75 δράσεις»
«Το 7ο Chaniartoon, έρχεται με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, με περισσότερες από 75 δράσεις οι οποίες είναι αφιερωμένες στις τέχνες του κόμικ και του animation», σημειώνει ο διευθυντής του Chaniartoon, Μάριος Ιωαννίδης.
«Η εξωστρέφεια του φεστιβάλ μεγαλώνει. Φέτος, θα προβληθούν περισσότερες από 380 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους animation από όλο τον κόσμο, ενώ τις βραβευμένες ταινίες θα προβάλλουν 8 πόλεις της Ελλάδας, η Κύπρος και η Πολωνία και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την αγαπημένη του ταινία. Την εξωστρέφεια αυτή επιδιώκουμε και στο κομμάτι του κόμικ, αφού φέτος το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει σπουδαίους καλλιτέχνες του εξωτερικού, που έρχονται στα Χανιά να παρουσιάσουν το έργο τους. Ανάμεσα σε αυτούς, ξεχωρίζει η έκθεση του Luciano Gatto, ενός από τους κορυφαίους σχεδιαστές της Ιταλίας, γνωστός κυρίως για το έργο του ως σχεδιαστής της Disney. Η έκθεση αυτή μας έρχεται από το Μιλάνο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. O Luciano Gatto, μαζί με τον Valerio Held, σύγχρονο σχεδιαστή της Disney, θα βρίσκονται στα Χανιά το τελευταίο τριήμερο της διοργάνωσης, πραγματοποιώντας εργαστήρια και παρουσιάσεις. Από την Ιταλία μας έρχεται και η σπουδαία δημιουργός κόμικ, Francesca Ghermandi, της οποίας η εντυπωσιακή έκθεση θα κοσμεί το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Βέβαια, ξεχωριστή θέση θα κατέχει και η έκθεση-αφιέρωμα στα 70 χρόνια του θρυλικού περιοδικό «Μικρός Ήρως», για την οποίο μάλιστα θα πραγματοποιηθεί και σχετική παρουσίαση του Λευκώματος. Το Chaniartoon συνεχίζει και φέτος τις εκπαιδευτικές του δράσεις, με μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες από διακεκριμένους καλλιτέχνες. Η θεματολογία των εργαστηρίων ποικίλει γύρω από τις εφαρμοσμένες τέχνες, από το κόμικ μέχρι την δημιουργία ηχοτοπίων και την τέχνη της μεταγλώττισης. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν για το κοινό, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να έρθει σε επαφή ή και να πειραματιστεί δημιουργικά. Το 7ο Chaniartoon, με θέμα το διάστημα, ετοιμάζεται για απογείωση, σε μια ξεχωριστή πολιτιστική γιορτή», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.
Το διάστημα… μια διαχρονική έμπνευση για το κόμικ
«Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι χαρακτήρες των κόμικ είχαν πάντα στραμμένο ψηλά το κεφάλι», σημειώνει, ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός Τέχνης – μεταδιδακτορικός ερευνητής & διδάσκων, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και συνεχίζει: «Ο Little Nemo ταξίδευε σε άγνωστους πλανήτες, έστω και στα όνειρά του για να ζήσει μοναδικές εμπειρίες. Η Krazy Kat ονειροπολούσε ερωτευμένη κοιτώντας το φεγγάρι. Τη δεκαετία του 1920 ο Buck Rogers ταξίδεψε πολύ μακριά από τη Γη σε ένα τρομακτικό μέλλον και λίγο αργότερα ο Flash Gordon έθεσε τις βάσεις και την αισθητική των διαστημικών περιπετειών. Και το 1938 ήρθε ο Superman από τον πλανήτη Krypton για να μας σώσει ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή. Και μέχρι σήμερα, αμέτρητα κόμικς εκτυλίσσονται “σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά”, εξάπτοντας τη φαντασία και προφητεύοντας το μέλλον, δυστυχώς συχνά ως δυστοπία. Το αχανές και ανεξερεύνητο διάστημα θα αποτελεί πάντα μια πρόκληση εικαστικών πειραματισμών και σεναριακών υπερβάσεων για τα κόμικς. Για μια τέχνη με ανεξάντλητες δυνατότητες και μοναδική δυναμική, μέρος της οποίας θα απολαύσουμε στο φετινό Chaniartoon από τους δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
Στο πλαίσιο ενός παρόμοιου εικαστικού πειραματισμού εντάσσεται και η έκθεση Open Spaces που διοργανώνει και επιμελείται το Εργαστήριο Πολυμέσων – Υπερμέσων της ΑΣΚΤ σε συνεργασία με τον Κόμβο Τεχνο-Λογία του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ με επίκεντρο την πολυδιάστατη σχέση Τέχνης και Τεχνολογίας. Οι δέκα φοιτήτριες και φοιτητές που συμμετέχουν δημιουργούν με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας τους δικούς τους γοητευτικούς και απείρως επεκτάσιμους “ανοικτούς χώρους”, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι διεύρυνσης των αντιληπτικών και αισθητικών τους ορίων. Μια τέτοια διεύρυνση μέσω μιας εξαντλητικής έρευνας σημείο προς σημείο, επιχειρεί και ο Daniele Barbieri με το ιδιαίτερα απαιτητικό βιβλίο του για την “Σημειωτική των Κόμικς”. Στρέφοντας το βλέμμα του στη σχεδιαστική και σεναριακή γλώσσα των κόμικς, αναλύει και ερμηνεύει τις τεχνικές και τις μεθόδους της ένατης τέχνης, διεισδύοντας σε έναν ακόμα δύσκολο και συχνά απροσπέλαστο χώρο, αυτόν της θεωρητικής έρευνας γύρω από τα κόμικς η οποία είναι ωστόσο απαραίτητη για την κατανόηση του φαινομένου της απόλαυσης που αντλούμε από την ανάγνωσή τους. Το βιβλίο η ‘‘Σημειωτική των Κόμικς’’ θα παρουσιαστεί Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης».
Από την τέχνη του τατουάζ… στην 9η τέχνη
Ο Ιωσήφ Φαντέλ ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση, το κόμικ, το τατουάζ και αποτελεί έναν από τους 65 καλλιτέχνες που θα επισκεφτεί το φετινό Artist Alley. Η φετινή χρονιά αποτελεί την τέταρτη φορά στην οποία θα λάβει μέρος στο Chaniartoon και μοιράστηκε τις σκέψεις του για την 9η τέχνη αλλά και την εμπειρία του στο φεστιβάλ:
«Από μικρό παιδί είχα σαν όνειρο να ασχοληθώ με την εικονογράφηση και το κόμικ κι έτσι μεγαλώνοντας είχα σαν σκοπό ζωής να σπουδάσω και να εμβαθύνω όσο περισσότερο μπορούσα στην 9η τέχνη. Η ενασχόληση μου με το τατουάζ, το οποίο και εξασκώ πολλά χρόνια ήταν ένας τρόπος να σχεδιάζω αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσω οικονομικά τις σπουδές μου στο σχέδιο. Χάρη σε αυτή τη δουλειά, την οποία αγαπώ εξίσου αφού εμπεριέχει ένα πολύ δημιουργικό κομμάτι, κατάφερα να σπουδάσω στη σχολή Ορνεράκη και να διδαχθώ τον τρόπο με τον οποίο στήνεται και λέγεται μια ιστορία κόμικ. Η 9η τέχνη, όπως και κάθε τέχνη, απαιτεί υπομονή και επιμονή και μάλιστα η επαγγελματική ενασχόληση προυϋποθέτει διαρκή προσωπική εξέλιξη, γνώση αλλά και αυτοθυσία. Ταυτόχρονα, η ενάσχοληση με το κόμικ μπορεί να δώσει στον καλλιτέχνη πληθώρα επαγγελματικών επιλογών, όπως η ενασχόληση με το animation, το concept art, τη γραφιστική, τη διδασκαλία σχεδίου και κόμικ, με τον τομέα της διαφήμισης. Το σημαντικό είναι να κάνεις ένα επάγγελμα στο οποίο διασκεδάζεις και το αγαπάς. Η χειρότερη μου μέρα στην τέχνη εξακολουθεί να είναι ανώτερη από την καλύτερη μέρα σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, μια φράση που με εκφράζει απόλυτα και την έχω δανειστεί από μία ταινία.
Το Chaniartoon διεξάγεται στο πανέμορφο νησί της Κρήτης, στα μαγικά Χανιά, αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος που κάνει έναν καλλιτέχνη να θέλει να το επισκέπτεται, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά οργανωμένο και φιλόξενο για εμάς τους καλλιτέχνες φεστιβάλ. Ένα μικρό φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια, και πια μόνο μικρό δεν μπορείς να το πεις… Αυτό για εμένα είναι επιτυχία και σίγουρα είναι απόρροια τη αγάπης για την τέχνη, της θετική ενέργειας και του οικογενειακού κλίματος που εισπράττουμε από διοργανωτές και εθελοντές».
«Ο δάσκαλος… γίνεται μαθητής»
Ο Νικόλαος Στεφαδούρος, εικονογράφος και κομίστας αποτελεί έναν από τους 65 καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν στο φετινό Artist Alley του Chaniartoon για πρώτη φορά. Ένα μεγάλο κομάτι της επαγγελματική του πορείας συνιστά και η διδασκαλία κόμικ σε παιδιά.
«Διδάσκω εδώ και 8 χρόνια. Τα μαθήματα κόμικ σε παιδιά είναι κάτι που πραγματικά αγαπώ πολύ και το κάνω με μεγάλη όρεξη. Τα μαθήματα πολλές φορές είναι το διάλειμμά μου από τις υπόλοιπες δουλειές, και η επαφή με τα παιδιά σου δίνει ενέργεια και όρεξη να συνεχίσεις. Δεν είναι λίγες φορές μάλιστα που ο δάσκαλος γίνεται μαθητής, γιατί τα παιδιά σε αναγκάζουν – χωρίς να το γνωρίζουν – να βρεις νέους τρόπους να απλουστεύσεις τη διδασκαλία σου. Αναγκάζεσαι να επιστρέψεις στις βασικές γνώσεις, να τις ξαναμάθεις και να τις απλοποιήσεις για να τους τις μεταφέρεις με τρόπο εύπεπτο και κατανοητό. Η φαντασία τους επίσης δίνει κίνητρο στη δική σου φαντασία να ενεργοποιηθεί. Τα παιδιά είναι έμπνευση. Το κόμικ, πέρα από μια εύκολη μορφή τέχνης, είναι και μορφή επικοινωνίας. Το παιδί μπορεί μέσα από το κόμικ – είτε σχεδιάζει «ωραία» είτε είναι ακόμα αρχάριο – να πει μια ιστορία, να εξωτερικεύσει ένα συναίσθημα, να βγάλει προς τα έξω κάτι που το ενοχλεί ή μια επιθυμία. Είναι ψυχοθεραπεία και είναι και ένας καλός τρόπος να κοινωνικοποιηθεί. Επίσης σε κάθε εργαστήριο που κάνω μάθημα προτρέπω τα παιδιά να συνεργαστούν, να φτιάξουν μαζί τις ιστορίες τους και τους χαρακτήρες τους. Ο λόγος είναι ότι πολλά παιδιά έχουν κοινά βιώματα, κοινούς φόβους, και όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνα τους, δημιουργούν εξαιρετικές φιλίες με τους συμμαθητές τους. Οι ιστορίες άλλωστε αξίζουν μόνο όταν τις μοιραζόμαστε». Ο Νικόλας Στεφαδούρος θα διεξάγει ένα εργαστήριο αφιερωμένο στους μικρούς φίλους με τίτλο: «Συνταγή για κόμικ… μόνο για παιδιά!», την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.00-13.00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα μάθουν τρόπους να φτιάξουν το δικό τους κόμικ, με τα πιο αγνά παρθένα υλικά (δηλαδή μολύβι, χαρτί, χρώματα κλπ.) και θα ταξιδέψουν με τους ήρωές τους στις ιστορίες τους…
Τεχνολογικές πρακτικές και δημιουργικότητα
Για μένα ο εθελοντισμός είναι μια ευκαιρία να μάθω κάτι καινούριο, να γνωρίσω νέο κόσμο και να συμμετέχω σε μια ομάδα, κάνοντας ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Είναι επίσης μια ευχάριστη ασχολία όταν θέλω να ξεφύγω από τη ρουτίνα της σχολής μου. Φέτος, είναι ο 3ος χρόνος που συμμετέχω στο Chaniartoon Festival. Ως εθελόντρια έχω την ευκαιρία να μοιραστώ με τον κόσμο την εμπειρία του animation μέσω των ψηφιακών εργαλείων που χρησιμοποιούμε στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου και σπουδάζω, όπως την χρήση μάσκας Virtual Reality, και του τρισδιάστατου στιλό, και να γνωρίσω καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα Χανιά για λίγες μέρες γίνονται πολύχρωμα και δίνουν σε όλους μία δόση δημιουργικότητας και φαντασίας, με διαφορετικές δραστηριότητες σε κάθε γωνιά της πόλης. Η οργάνωση του φεστιβάλ κάθε χρόνο εξελίσσεται και κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ευχάριστη για όλους τους καλλιτέχνες και εθελοντές», σημειώνει η Άννα Παγώνα Παπίδη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης.
Από επισκέπτρια… εθελόντρια
«Η εθελοντική συμμετοχή μου στο φεστιβάλ Chaniartoon ξεκίνησε ένα χρόνο μετά την πρώτη μου γνωριμία με το φεστιβάλ ως επισκέπτρια», αναφέρει η νηπιαγωγός Μαίρη Κωτσοπούλου και συνεχίζει: «Ο κόσμος του κόμικ και του animation μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού ανέκαθεν διάβαζα κόμικ και παρακολουθούσα ταινίες. Το να γνωρίσω το φεστιβάλ και «από μέσα» με έκανε να συνειδητοποιήσω πως εκτός από τη συναναστροφή με αυτά τα είδη τέχνης, οι εθελοντές γινόμαστε μια μεγάλη παρέα και περνάμε πραγματικά αξέχαστα, ενώ ταυτόχρονα μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω και περισσότερα πράγματα για το κόμικ, το οποίο ως νηπιαγωγός έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές μέσα στην τάξη. Για τα μικρότερα παιδιά το κόμικ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο, τόσο ψυχικά αφού καλλιεργεί τη φαντασία τους και τα βοηθάει να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους, όσο και γνωστικά καθώς έρχονται σε επαφή με πολιτιστικά χαρακτηριστικά από όλο τον κόσμο, ενώ κατανοούν καινούργιες έννοιες μέσα από τις πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες των κόμικς».
Το κόμικ πηγή έμπνευσης… για σπουδές
«Η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το Chaniartoon ήταν στα δεκατέσσερά μου, το 2019, όταν κατά τύχη πέρασα απο το Αrtist Αlley. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ξύπνησε κατι μέσα μου, μαγεύτηκα απο αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Τόσο μικροί ηλικιακά καλλιτέχνες αλλά με τόσο εξαιρετικά έργα comic… Συνειδητοποίησα ότι κάτι που φάνταζε τοσο μακρινό και άπιαστο ήταν ακριβώς μπροστά μου. Αυτή η συνθήκη με έφερε κοντά σε καλλιτέχνες που έγιναν πρότυπα μου και με ενέπνευσαν. Κατάλαβα πως η δημιουργία οποιουδήποτε καλλιτεχνικού έργου ξεκινάει με την θέληση του ατόμου ανεξαρτήτως ηλικίας. Έτσι απο την επόμενη κιόλας μέρα πήρα ένα τετράδιο και άρχισα να σκιτσάρω, η επιρροή που δέχτηκα ήταν τόσο μεγάλη που τελικά καθορίσε τις σπουδές μου.
Το Chaniartoon αποτελείται από διοργανωτές και εθελοντές σαν εμένα με μεράκι και αγάπη για την τέχνη,την σύγχρονη εικονογράφηση, το κόμικ, το σκίτσο και την γελοιογραφία. Τόσες γνωριμίες, φίλοι και παρέες που κάθε χρόνο ξανασμίγουμε στο ίδιο πολυαγαπημένο φεστιβάλ», σημειώνει η πρωτοετής φοιτήτρια στην Εσωτερική Αρχιτεκτονική Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ελένη Μαστορίδη.
«Μοναδική ευκαιρία»
«Είμαι ο Πολυνίκης, νεοφερμένος σε αυτό το διαστημόπλοιο, στο οποίο πρόλαβα να ενταχθώ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την απογείωση. Ανέλαβα οργανωτικά καθήκοντα για τους εθελοντές, αλλά και για οτιδήποτε χρειαστεί, όπως αρμόζει σε ένα νέο μέλος πληρώματος. Η εμπειρία μου στον εθελοντισμό και τους νέους ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια και εξελίχθηκε σε εργασία στη διαχείριση εκπαιδευτικών έργων μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus Plus. Στόχος μου είναι να υποστηρίξω και να πλαισιώσω μέσα από ασφαλείς διαδικασίες έκφρασης και ανάπτυξης όλα τα νέα άτομα μέσα στην πολυμορφία του Σύμπαντος. Αυτό το ταξίδι αποτελεί για μένα μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθώ με καλλιτέχνες και νέους από τα Χανιά, που θα συνεργαστούμε για να το φέρουμε εις πέρας και θα σχεδιάσουμε τις μελλοντικές μας αποστολές», σημειώνει ο Πολυνίκης Παπούλιας, Project manager.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ το οποίο θα ξεκινήσει με μικρού μήκους ταινίες animation την Δευτέρα 11/9 στις 5 μ.μ. στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, περιλαμβάνει πληθώρα προβολών, δράσεων, παρουσιάσεων, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων. Αναλυτικά το πρόγραμμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: https://www.chaniartoonfest.gr/index.php/el/7i-diorganosi/programma