Η φιλοσοφία των Ζαπατίστας, η οργάνωση, οι στόχοι και οι σκοποί και η σχέση τους με τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αναλύθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο συνεταιριστικό καφενείο “Εσμιγιά” στα Ντουλιανά Αποκορώνου.
Με αφορμή την καμπάνια των Ζαπατίστας που ξεκίνησε και στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις με αναφορά στο κίνημα των ιθαγενών που έχει ξεκάθαρα αντικαπιταλιστικά και οικολογικά στοιχεία ξεφεύγοντας σε πολλά σημεία από τις γνωστές μέχρι σήμερα ανατρεπτικές και επαναστατικές θεωρίες. Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο πως γεννήθηκε το Ζαπατιστικό κίνημα και ποια είναι η κατάσταση του σήμερα.
Μίλησε για την επαρχία Τσιάπας και παρουσίασε την κατάσταση των ιθαγενών πριν εξεγερθούν. «Ζούσαν σε συνθήκες αδιανόητες για μας! Σε συνοικισμούς χωρίς νερό, αποχέτευση, χωρίς ρεύμα, χωρίς υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια”». Άνθρωποι με μαρξιστική και ανατρεπτική ιδεολογία κυρίως από την Πόλη του Μεξικού αποφάσισαν να ζήσουν κοντά στους ιθαγενείς «αναζητώντας το “επαναστατικό υποκείμενο” προκειμένου να συστήσουν ένα αντάρτικο. Η επαφή με την κουλτούρα των ιθαγενών όμως άλλαξε και τους ανθρώπους αυτούς, τους έβαλε σε μια νέα λογική» τόνισε ο ομιλητής. Αφού έκανε αναφορά στην εξέγερση του 1994 που ξάφνιασε όλο τον κόσμο με τον ειλικρινή της χαρακτήρα, τον ποιητικό λόγο των ιθαγενών και την αντιεξουσιαστική της κατεύθυνση ο ομιλητής «τόνισε πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας “πόλεμος χαμηλής έντασης” σε βάρος των Ζαπατίστας από το κράτος του Μεξικό, ενώ σκληρή βία ασκούν “τα τάγματα εφόδου των μεγαλοκαλλιεργητών” και “οι συμμορίες των ναρκωτικών”.
Λόγος έγινε επίσης στη στήριξη των διεθνών κινημάτων και συλλογικοτήτων στους Ζαπατίστας, υπογραμμίσθηκαν οι καμπάνιες σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία σχολείων, υγειονομικών σταθμών και τη πολιτική στήριξη τους. Ακολούθησε τοποθέτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα που έστησαν οι Ζαπατίστας. Πρωταρχικός στόχος τους, όπως ειπώθηκε ήταν η διατήρηση των πολλών διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων που μιλιούνται στις περιοχές τους ώστε να μην εκλείψουν, η εφαρμογή της αλληλοδιδακτικής μεθόδου, ο στόχος της “αληθινής εκπαίδευσης” που είναι να μάθουν να κυβερνάνε υπακούοντας, μια εκπαίδευση συλλογική που να προέρχεται από την κοινότητα και με τα 4 βασικά μαθήματα να είναι : Γλώσσες, Ιστορίες, Μαθηματικά, Ζωή και Περιβάλλον. Ξεχωριστή εισήγηση έγινε για τη θέση των γυναικών στο Ζαπατιστικό Κίνημα τη “Διεθνή συνάντηση γυναικών που αγωνίζονται”, στα προτάγματα τους απέναντι στη βία, στο καπιταλιστικό και πατριαρχικό σύστημα. Τέλος αναφέρθηκε η απόφαση των “Ζαπατίστας” να μεταφέρουν το μήνυμα τους σε όλες τις ηπείρους και τα εμπόδια που βάζουν πολλές κυβερνήσεις χωρών στην προσπάθεια αυτή.
Η ΣΥΝΔΕΣΗ
Για τη σύνδεση των “Ζαπατίστας με την Ελλάδα μίλησε ο Aδριανός Αργυρίου από τον συνεταιρισμό Terra Verde. Όπως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η τιμή του καφέ είχε φτάσει να εμπορεύεται στα 40 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό και το 90% των παραγωγών ήταν μικροκαλλιεργητές κάτι που τους έκανε εύκολα θύματα εκμετάλλευσης απο τα εμπορικά καρτέλ που πουλούσαν στο ράφι τον καφέ των ιθαγενών σε υπερπολλαπλάσια τιμή αποκομίζοντας τεράστια κέρδη την ίδια ώρα που οι ιθαγενείς λιμοκτονούσαν. Η κατάσταση άλλαξε μετά την εξέγερση του 1994, στήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός καλλιεργητών καφέ που στην Ευρώπη διέθεσε το προϊόν του μέσω της Red Pro Zapa – μιας συλλογικότητας – που έστησε ένα δίκτυο διανομής. Το δίκτυο αυτό έφτασε στην Ελλάδα το 2005 μέσα από τη συλλογικότητα “Σπόρος”. «Επί της ουσίας στήθηκε ένα δίκτυο διανομής χωρίς διαμεσολαβητές που εξασφαλίζει ένα ποιοτικό, άριστο και βιολογικό προϊόν για τον καταναλωτή, για τον παραγωγό προσφέρει μια αξιοπρεπή τιμή που φτάνει το 1,5 ευρώ το κιλό καθαρά και που προπληρώνεται έξι μήνες πριν δώσει το προϊόν του για να έχει την άνεση να καλλιεργήσει» ανάφερε ο κ. Αργυρίου.