Εντυπωσιασμένοι από το -μοναδικό στην Ελλάδα- Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, δήλωσαν οι 78 μαθητές της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Σύρου, που χθες ολοκλήρωσαν την πενθήμερη εκδρομή τους στα Χανιά.
Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια, τα μηχανήματα, τα εργαλεία και τα αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννησή της -την εποχή του Γουτεμβέργιου- μέχρι τις μέρες μας, τα σπάνια βιβλία, τις εφημερίδες καθώς και τις πολύτιμες λιθογραφίες, ταξιδεύοντάς τους στην τέχνη της Τυπογραφίας.
Ωστόσο, αυτό που “έκλεψε” τις εντυπώσεις, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, ήταν η ξενάγηση από τον παλιό τυπογράφο Γιώργο Μαρουλοσηφάκη που, μιλώντας για την ιστορία της Τυπογραφίας παράλληλα έδειχνε σε μικρούς και μεγάλους πώς τυπώνουν στα παλιά τυπογραφικά πιεστήρια.
«Εχουμε μείνει άναυδοι… Είναι μία πραγματικά υπέροχη δουλειά. Πιστεύω, ότι κακώς αφήσαμε για τελευταία στιγμή την επίσκεψή μας στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, διότι η επίσκεψή μας θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Οσα είδαμε ήταν όλα μοναδικά π.χ. το ξύλινο αντίγραφο από την εποχή του Γουτεμβέργιου, οι λιθογραφίες, οι πολύ σημαντικές εκδόσεις στην αυθεντική τους μορφή όπως τις συναντάμε στα βιβλία Ιστορίας του σχολείου. Και φυσικά, εντυπωσιακό ήταν το τελείωμα της ξενάγησης, με τη μοναδική έκθεση για την εξέλιξη της γραφής», ανέφερε η εκπαιδευτικός στο Γενικό Λύκειο Σύρου, Αννα Καραμανλή.
«Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι εξαιρετικό. Για μας και τους μαθητές ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία, λόγω του διαδραστικού στοιχείου. Επίσης είναι πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία που μας ξενάγησε ο κ. Γιώργος, ο παλιός τυπογράφος των “Χανιώτικων νέων”. Σίγουρα θα έρθω ξανά, όταν επισκεφθώ τα Χανιά», τόνισε η Ιωάννα Στρουγκάρη, εκπαιδευτικός στο ΓΕ.Λ. Σύρου.
«Πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέροντα χώρο, που έχει αντικείμενα, τα οποία δεν τα βλέπουμε συχνά. Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι μπορούσαμε να δούμε πώς εκτυπώνεται η εφημερίδα και το πόσο δύσκολο ήταν παλιά να εκτυπωθεί, κάτι που σήμερα με τη σύγχρονη τεχνολογία θεωρούμε μία απλή διαδικασία. Είναι πολύ αξιόλογη η προσπάθεια και μακάρι να συνεχιστεί…», ανέφερε η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Σύρου Σοφία Δεσίπρη.
«Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένας πολύ ενδιαφέρον χώρος, διότι μέσα απ’ αυτό γνωρίζουμε τη διαδικασία της εκτύπωσης και γενικότερα την εξέλιξη της Τυπογραφίας στο πέρασμα του χρόνου. Για μένα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που είδα, ήταν η αίθουσα με τα μηχανήματα και τα παλιά αντικείμενα της τυπογραφίας. Το καθένα που είδα ήταν μοναδικό. Και αξίζει να το επισκεφθεί περισσότερος κόσμος για να τα δει», σημείωσε ο μαθητής του ΓΕ.Λ. Σύρου Νηρέας Μαυρίκος.
«Εμείς στη Σύρο, έχουμε ένα Βιομηχανικό Μουσείο, το οποίο έχει μεν έναν τεράστιο πλούτο, αλλά δεν δίνει την ευκαιρία σε αυτόν που το επισκέπτεται να καταλάβει το πώς χειρίζονταν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, τα συγκεκριμένα εργαλεία. Σε αντίθεση με το Βιομηχανικό Μουσείου Σύρου, το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, δίνει αυτήν την ευκαιρία σε όσους το επισκέπτονται, δηλαδή να νοιώσουν την επαφή με την Ιστορία. Κι αυτό είναι τεράστιας σημασίας γεγονός, ώστε να μάθει ο επισκέπτης με βιωματικό τρόπο…», τόνισε ο μαθητής του ΓΕ.Λ. Σύρου Πέτρος Ρούμελης.