Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ταξίδι στους ήχους της αρχαίας Ελλάδας

Σε ρυθμούς και ήχους από το μουσικό σύμπαν των αρχαίων Ελλήνων ταξίδεψε το κοινό ο μουσικός Γιάννης Χατζής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Βάμο Αποκορώνου. Mε οδηγό την αρχαία ελληνική γραμματεία, την πολυετή έρευνα που έχει διεξάγει αλλά και την εμπειρία δεκαετιών που κουβαλάει ως μουσικός, έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σαββόπουλος κ.ά., ο κ. Χατζής παρουσίασε διαφορετικές εκδοχές της ρυθμικής – μουσικής της αρχαίας Ελλάδας, φωτίζοντας παράλληλα την ηθικοπλαστική, θεραπευτική και κοινωνική σημασία που απέδιδαν στη μουσική οι αρχαίοι Έλληνες.

Ο διακεκριμένος Έλληνας κρουστός, που μελετάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό εδώ και πολλά χρόνια, μιλώντας στα “Χ.ν.”, διευκρίνισε ότι λόγω του ό,τι δεν υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα από την αρχαία Ελλάδα, η “ανασύσταση” ήχων και ρυθμών από την αρχαιότητα γίνεται πάντα προσεγγιστικά, ερμηνεύοντας τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα. «Ναι μεν ξέρουμε κάποια πράγματα, διαθέτουμε κάποιες συλλαβές, γνωρίζουμε λόγου χάρη ότι ο πυρρίχιος ήταν πολεμικός χορός κ.λπ., όμως τα στοιχεία είναι περιορισμένα», εξήγησε ο κ. Χατζής και πρόσθεσε ότι, ωστόσο, όπως τονίζει ο Αριστοτέλης στο “Περί Ποιητικής”, ο μουσικός πρέπει πάντα να επιστρατεύει τη φαντασία και τις ερμηνευτικές του ικανότητες είτε επιχειρεί να προσεγγίσει την αρχαία ελληνική μουσική είτε ένα σύγχρονο έργο. «Αυτό σημαίνει ότι ένας έμπειρος μουσικός μπορεί να αυτοσχεδιάσει πάνω στις 5 συλλαβές που διαθέτει», υπογράμμισε ο κ. Χατζής, ενώ έκανε αναφορά στις ερμηνευτικές προσεγγίσεις κορυφαίων ερευνητών όπως οι Θρασύβουλος Γεωργιάδης και Σόλωνας Μιχαηλίδης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσίασε στο κοινό αρχαίες ελληνικές φόρμιγγες – λύρες και αυλούς τις οποίες κατασκεύασε προκειμένου να προσεγγίσει τους ήχους των αρχαίων Ελλήνων

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στον πολυχώρο “Εσμιγιά”, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του βιωματικού σεμιναρίου πολιτισμού με έμφαση στον χορό, που διοργανώνει ο ερευνητής, χορευτής και δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης. Μέσα από επισκέψεις και συναντήσεις οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όψεις του λαϊκού πολιτισμού και της πλούσιας ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της περιοχής και παράλληλα να ανακαλύψουν τη συνάφεια των κρητικών χορών με την ιστορία του τόπου. «Κάθε χρόνο επιλέγουμε μια περιοχή της Κρήτης και κάνουμε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, με στόχο να βιώσουμε τις συνήθειές των ανθρώπων αυτής της περιοχής, την ιστορία τους κ.λπ. Αυτό που έχω διαπιστώσει με τα χρόνια είναι ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο σεμινάριο, μετά από αυτό, είτε στα μαθήματα χορού είτε στις παραστάσεις που κάνουμε, είναι άλλοι άνθρωποι. Κι αυτό γιατί πλέον έχουν μνήμες», ανέφερε ο κ. Μεγαλακάκης και πρόσθεσε ότι η παράδοση δεν πρέπει να θεωρείται κάτι μουσειακό αλλά κάτι ζωντανό που βιώνεται και κουβαλάει συναισθήματα, ιστορία, μνήμες. «Αυτό που κάνουμε δεν είναι μόνο χορός. Αν μιλήσουμε για χορό πρέπει να μιλήσουμε και για τη μουσική. Άρα πρέπει να μιλήσουμε και για τη γλώσσα, άρα και για την ιστορία, την αρχαιολογία, τους συμβολισμούς κ.λπ.», τόνισε ο κ. Μεγαλακάκης και πρόσθεσε ότι η σύνδεση αυτή με το παρελθόν αλλά και το παρόν ενός χορού, μιας περιοχής και των ανθρώπων της δίνει περιεχόμενο σε έναν χορό. Τόνισε δε ότι καμία ενδυμασία δεν κάνει τον χορευτή Κρητικό, Μακεδόνα ή Πόντιο, αλλά είναι ο τρόπος και το ήθος που δίνουν ταυτότητα, είναι η στάση ζωής, όπως επεσήμανε. Τον ενθουσιασμό τους για το σεμινάριο εξέφρασαν συμμετέχοντες σε αυτό, με τη Δήμητρα, που ήρθε από την Αθήνα, να υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά αλλάζει ο τρόπος όχι που χορεύει κανείς αλλά που βλέπει τα πράγματα, ενώ η Μαρία χαρακτήρισε αυθεντία τον χοροδιδάσκαλο Γιάννη Μεγαλακάκη τονίζοντας ότι μέσα από το σεμινάριο αντιλαμβάνεται κανείς σφαιρικά τον πολιτισμό της Κρήτης. Να σημειώσουμε τέλος ότι το Βιωματικό Σεμινάριο Χορού πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αποκορώνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα