Κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα της Βουλής,o τόμος «Τέχνη και Δημοκρατία», o oποίος περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις στο ομότιτλο συνέδριο, που είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Οργανωμένα σε τέσσερις μεγάλες θεματικές και χρονολογικές ενότητες:
Α. Τέχνη, Δημοκρατία, Κρίση: Άλλοι κόσμοι, άλλες γλώσσες, ίδιες έννοιες,
Β. 19ος αιώνας: Επαναστάσεις, αντεπαναστάσεις και ο ρόλος του καλλιτέχνη,
Γ. Υπάρχουν «μικρόψυχοι καιροί για την τέχνη»; Μεταξύ δύο πολέμων,
Δ. Οδεύοντας προς το σύγχρονο,
τα κείμενα του τόμου εξετάζουν τη σύνθετη σχέση τέχνης και δημοκρατίας.
Εκκινώντας από διαφορετικά γνωστικά πεδία (φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες, ιστορία των ιδεών, αισθητική, θεωρία και κριτική της λογοτεχνίας, μουσικολογία, θεατρολογία, επιστήμες του χώρου), οι εισηγήσεις των ομιλητών/συγγραφέων συνθέτουν έναν διεπιστημονικό διάλογο που υπερβαίνει με την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα του τη συνήθη στις εκδόσεις με πρακτικά συνεδρίων παράθεση ανομοιογενών και άνισων ακαδημαϊκών ανακοινώσεων. Όπως γράφουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα οι επιστημονικοί επιμελητές της έκδοσης (Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομ. καθηγήτρια ΑΠΘ, Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας καιο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, καθηγητής ΕΚΠΑ), «μας ενδιέφερε να γεφυρώσουμε τη διαφορά ανάμεσα στους διαφορετικούς λόγους περί τέχνης. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που κατ’ εξοχήν ανέδειξε τις καλές τέχνες ως πολιτικό αγαθό χρησιμοποιώντας ορθολογικά κριτήρια, ενώ αντίθετα η γλώσσα του καλλιτέχνη, υποκειμενική, αινιγματική, συμβολική και σιβυλλική, κωδικοποιημένη και σημειολογικά φορτισμένη, είναι εκ προοιμίου τραγική και ειρωνική. […] ο τόμος αποτελεί μια ιδιαίτερη συμβολή στη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, γιατί αναδεικνύει τη βαθιά ανάγκη για ελευθερία που ενσαρκώνει η τέχνη».
24 έγκριτοι πανεπιστημιακοί και διανοητές υπογράφουν τα ενδιαφέροντα κέιμενα του τόμου, ανάμεσά τους η Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Βίκτωρ Αρδίττης, Βασίλης Βουτσάκης, Θανάσης Γκιούρας, Γιάννα Δεληβοριά, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Φαίη Ζήκα, Γιάννης Κονταράτος, Ελισάβετ Κοτζιά, Αμαλία Κωτσάκη, Michael Löwy, Παντελής Μπουκάλας, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Πούλος, Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, Κώστας Σταμάτης, Εύα Στεφανή, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Μάρκος Τσέτσος, Λίζυ Τσιριμώκου, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, Αντώνης Χατζημωυσής, Δημήτρης Χριστόπουλος, Mιχάλης Χρυσανθόπουλος.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.