Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Τεχνητή Νοηµοσύνη και Επιχειρηµατικές Αποφάσεις

Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο βιβλίο µας, η Τεχνητή Νοηµοσύνη (ΤΝ) αποτελεί κατά πολλούς έναν τοµέα που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο µε τον οποίο οι επιχειρήσεις θα δηµιουργούν και θα λαµβάνουν αξία στο εγγύς µέλλον (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, ∆. Ζοπουνίδης, Α. Κωστής, Τεχνητή Νοηµοσύνη και εφαρµογές στο Μάνατζµεντ, 2024, υπό έκδοση).

TΗN αντιπροσωπεύει ένα σύνολο τεχνολογιών που επιτρέπουν στις µηχανές να µιµούνται την ανθρώπινη λογική, τη µάθηση και τις ικανότητες επίλυσης προβληµατικών. Στις επιχειρήσεις, η ΤΝ έχει καθιερωθεί ως στρατηγικός µοχλός, αλλάζοντας ριζικά τις προσεγγίσεις λήψης αποφάσεων.

Αυτή η συνεχώς εξελισσόµενη τεχνολογία παρέχει στους λήπτες αποφάσεων προηγµένα εργαλεία για την ανάλυση τεράστιου όγκου δεδοµένων, την πρόβλεψη των τάσεων και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Πλεονεκτήµατα και προκλήσεις

Η ενσωµάτωση της ΤΝ στον επιχειρηµατικό κόσµο δεν είναι νέο φαινόµενο. Η προέλευσή της χρονολογείται από τις πρώτες έρευνες στην επιστήµη των υπολογιστών, όπου η ιδέα της µίµησης ή της υπέρβασης της ανθρώπινης νοηµοσύνης από τις µηχανές δηµιουργήθηκε.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η ΤΝ έχει εξελιχθεί από απλά αυτόµατα σε σύνθετα συστήµατα ικανά για βαθιά µάθηση και επεξεργασία δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο. Ο ρόλος της ΤΝ στη λήψη επιχειρηµατικών αποφάσεων χαρακτηρίζεται από µια σειρά από σηµαντικά πλεονεκτήµατα, καθώς και από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Αυξηµένη Ακρίβεια 

Η ΤΝ, µε τους προηγµένους αλγόριθµους της, είναι σε θέση να επεξεργάζεται και να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδοµένων µε πολύ µεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή των ανθρώπων. Αυτή η ικανότητα βοηθά στην αποκάλυψη κρυφών τάσεων και κινήτρων, παρέχοντας µια ισχυρότερη βάση για στρατηγικές αποφάσεις.

Μείωση σφαλµάτων

Αυτοµατοποιώντας επαναλαµβανόµενες εργασίες και χρησιµοποιώντας τεχνικές εκµάθησης για βελτίωση, η ΤΝ συµβάλλει στη µείωση των ανθρώπινων λαθών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό σε τοµείς όπου οι αποφάσεις µπορεί να έχουν σηµαντικές συνέπειες, όπως η χρηµατοοικονοµική ή τα logistics (βλ. Βιβλίο µας).

Προβλεπτική ανάλυση

Η ΤΝ υπερέχει στην πρόβλεψη µελλοντικών τάσεων µε βάση ιστορικά δεδοµένα. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προβλέπουν αλλαγές στην αγορά, τις νέες καταναλωτικές συµπεριφορές ή άλλους βασικούς παράγοντες και να προγραµµατίζουν ανάλογα.

Οι προκλήσεις είναι οι ακόλουθες.

Πολυπλοκότητα ενσωµάτωσης

Η εφαρµογή συστηµάτων ΤΝ σε υπάρχουσες διαδικασίες µπορεί να είναι περίπλοκη. Απαιτεί συχνά αναθεώρηση των συστηµάτων πληροφορικής, εκπαίδευση προσωπικού και προσαρµογή κουλτούρας.

Κόστος

Το αρχικό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης συστηµάτων ΤΝ µπορεί να είναι υψηλό, γεγονός που µπορεί να αποτελέσει εµπόδιο, ειδικά για τις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Α. Κωστής, ΤΝ και στρατηγική δεδοµένων σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις, Οικονοµικός Ταχυδρόµος, 14.09.2022).

Θέµατα δεοντολογίας και συµµόρφωσης

Η χρήση της ΤΝ εγείρει ηθικά ερωτήµατα, ιδίως όσον αφορά το απόρρητο των δεδοµένων και τη διαφάνεια των αλγοριθµικών αποφάσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να συµµορφώνονται µε τους εξελισσόµενους κανονισµούς σχετικά µε τη χρήση τεχνολογιών ΤΝ (βλ. Τα πρόστιµα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους διάφορους κολοσσούς της τεχνολογίας των ΗΠΑ).

Μερικά παραδείγµατα

Ο αντίκτυπος της ΤΝ στη λήψη επιχειρηµατικών αποφάσεων αποκαλύπτεται ακόµη πιο ξεκάθαρα µέσω συγκεκριµένων περιπτώσεων. Αυτά τα παραδείγµατα δείχνουν πως η ΤΝ βοηθά τις επιχειρήσεις να λαµβάνουν στρατηγικές αποφάσεις, µετατρέποντας τα δεδοµένα σε πολύτιµες πληροφορίες και ενεργοποιώντας µοχλούς ανάπτυξης. Οι ακόλουθες περιπτώσεις έχουν επεξεργασθεί από την ΤΝ (βλ. Βιβλίο µας για περισσότερη ανάλυση).

Βελτιστοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εξατοµίκευση µάρκετινγκ και πωλήσεων.

Πρόβλεψη και διαχείριση χρηµατοοικονοµικών κινδύνων.

Βελτίωση εκπαίδευσης εργαζοµένων σε ζητήµατα ασφαλείας.

Βέλτιστη διοίκηση καινοτοµίας.

Fintech, Bitcoin, κρυπτονοµίσµατα, crowdfunding, κ.α.

Aviation management.

Συµπερασµατικά, καθώς η ενσωµάτωση της ΤΝ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων γίνεται ολοένα και πιο τρέχουσα, είναι σηµαντικό να κοιτάζουµε το µέλλον για να κατανοήσουµε πώς αυτή η τάση θα εξελιχθεί και θα διαµορφώσει το τοπίο των επιχειρήσεων.

∆ύο είναι οι στόχοι.

Συνεχής βελτίωση των τεχνολογιών ΤΝ για ταχύτερη και πιο αποτελεσµατική ανάλυση και πρόβλεψη γεγονότων.

Εκδηµοκρατισµός της ΤΝ.

Η αυξανόµενη διαθεσιµότητα και η οικονοµική προσιτότητα των εργαλείων ΤΝ θα επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις, συµπεριλαµβανοµένων των µικροµεσαίων, να επωφεληθούν από τα οφέλη της λήψης αποφάσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα