Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Τεχνητή Νοηµοσύνη και Μάνατζµεντ των Κινδύνων

Η τεχνητή νοηµοσύνη (ΤΝ) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες σε πολλούς τοµείς που εξοικονοµεί χρόνο στις επιχειρήσεις, αυξάνει τα έσοδα, αξιολογεί τους κινδύνους, εντοπίζει τις απάτες και προσθέτει αξία στις δραστηριότητες (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, ∆. Ζοπουνίδης, Α. Κωστής, Τεχνητή Νοηµοσύνη και εφαρµογές στο Μάνατζµεντ, 2024, υπό έκδοση).
Σε ένα κόσµο όπου η συνδεσιµότητα είναι πανταχού παρούσα, το µάνατζµεντ των ρίσκων γίνεται µια πολύπλοκη εργασία, που απαιτεί ταχεία και ακριβή ανάλυση δεδοµένων. Η ΤΝ έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν να προβλέπουν και να διαχειρίζονται προληπτικά τους κινδύνους. Αυτή η τεχνολογία όχι µόνο καθιστά δυνατή την ανίχνευση πιθανών απειλών σε πραγµατικό χρόνο αλλά και την πρόβλεψη µελλοντικών γεγονότων µε αυξηµένη ακρίβεια.
Συνεισφορά
Η ΤΝ συνεισφέρει στο µάνατζµεντ των κινδύνων µε τους ακόλουθους τρόπους.

Προβλεπτική ανάλυση και πρόληψη
Η υιοθέτηση της ΤΝ για την ανάλυση ιστορικών τάσεων και προτύπων έχει βελτιώσει σηµαντικά την ικανότητα των επιχειρήσεων να προβλέπουν τα ρίσκα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι χρηµατοπιστωτικές εταιρείες µε τη χρήση της ΤΝ επιτυγχάνουν καλύτερη πρόβλεψη του πιστωτικού κινδύνου σε ποσοστό 95%. Αυτή η σηµαντική πρόοδος επιτρέπει όχι µόνο το γρήγορο εντοπισµό πιθανών απειλών αλλά και την αποτελεσµατικότερη παρέµβαση, ελαχιστοποιώντας έτσι τους χρηµατοοικονοµικούς κινδύνους.
Αυτοµατοποίηση και αυξηµένη ανταπόκριση
Σε κρίσιµους τοµείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η ΤΝ διαδραµατίζει βασικό ρόλο στην αυτοµατοποίηση της ανίχνευσης απειλών και της απάντησης σε διάφορα συµβάντα. Αυτή η ταχύτητα δράσης είναι απαραίτητη για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων και της φήµης σε ένα όλο και πιο ευάλωτο ψηφιακό περιβάλλον.
Προσωποποίηση των στρατηγικών µάνατζµεντ των ρίσκων
Η ΤΝ επιτρέπει στις εταιρείες να προσωποποιούν σε βάθος τις στρατηγικές µάνατζµεντ των ρίσκων. Προσαρµόζοντας τα συγκεκριµένα δεδοµένα και τα πλαίσια κάθε επιχείρησης, η ΤΝ βελτιστοποιεί το µάνατζµεντ του ρίσκου ταξινοµώντας µοντέλα σε πραγµατικό χρόνο ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές της αγοράς ή τους νέους κανονισµούς. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει πιο ακριβή και δυναµική διαχείριση κινδύνου, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να παραµείνουν ευέλικτες και προνοητικές απέναντι στις οικονοµικές και ρυθµιστικές εξελίξεις.
Συµπερασµατικά, σήµερα οι επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους χρησιµοποιούν µεθόδους ΤΝ για τη χρήση δεδοµένων και τη βελτιστοποίηση των επιχειρηµατικών διαδικασιών σε πολλαπλά επίπεδα: παραγωγή, HR, µάρκετινγκ και χρηµατοοικονοµική. Ο στόχος όλων είναι η µείωση του λειτουργικού κόστους. Για τις επιχειρήσεις του µέλλοντος, η υιοθέτηση της ΤΝ στο µάνατζµεντ των ρίσκων δεν είναι απλά µια επιλογή. Είναι αναγκαιότητα να παραµείνουν ανταγωνιστικές και ασφαλείς σε ένα συνδεδεµένο κόσµο (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Το µάνατζµεντ του Αύριο, Εκδ. Κλειδάριθµος, 2024).

*O καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι ακαδηµαϊκός Πολυτεχνείο Κρήτης επίτιµος δρ. ΑΠΘ Paris School of Business

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα