Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

Τεχνητή νοηµοσύνη στη xειρουργική

 

Σε νηπιακό επίπεδο  βρίσκεται ακόµα η εφαρµογή της τεχνητής νοηµοσύνης στη χειρουργική, ωστόσο οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες και τα επόµενα χρόνια  θα δούµε ολοένα και περισσότερο να χρησιµοποιείται από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Αυτό τονίσθηκε µεταξύ άλλων στη χθεσινή τρίτη ηµέρα του “29ου Επιστηµονικού Συνεδρίου Χειρουργικής Χεριού” που συνεχίζεται και σήµερα στο χώρο του ΚΑΜ στο Παλιό Λιµάνι.

Ο  κ. Νίκος Ζαγοραίος, ΜD Msc Ορθοπαιδικός χειρούργος, στην εισήγηση του αναφέρθηκε στις  εφαρµογές της τεχνητής νοηµοσύνης στην ειδικότητα του.

«Τα τελευταία 7-8 χρόνια η τεχνητή νοηµοσύνη έχει αρχίσει να έχει εφαρµογές σε όλη την  ιατρική και πάρα πολύ και  στην Ορθοπαιδική.  Ακόµα είναι στα νηπιακά της χρόνια αλλά  βλέπουµε ότι υπάρχουν µικρές εφαρµογές. Στα πλαίσια µελετών που στόχο έχουν να φτιάξουν εφαρµογές που θα χρησιµοποιηθούν αργότερα διαπιστώνουµε πολλές εξελίξεις. Στο επόµενο διάστηµα οι εφαρµογές αυτές  µπορεί να είναι πιο ακριβής και καλύτερες» τόνισε ο χειρούργος.

Μιλώντας για κάποιες από τις εφαρµογές αυτές που είναι ήδη σε χρήση  στάθηκε στην εφαρµογή της τεχνητής νοηµοσύνης για την απλή καταγραφή των περιστατικών και την κλινική  εξέταση ασθενών, για την αναγνώριση καταγµάτων και το καλύτερο διάβασµα ακτινογραφιών!

«Οι µελέτες δείχνουν πως µπορεί να µην είναι   εφάµιλλη η διάγνωση της τεχνητής νοηµοσύνης µε ένα έµπειρο χειρουργό χεριού  αλλά στα επείγοντα ενός νοσοκοµείου  πολλές φορές δεν βρίσκεται ένας χειρουργός χεριού, υπάρχουν γιατροί νεότερης ηλικίας, γενικοί ιατροί που δεν έχουν την εµπειρία  και η τεχνητή νοηµοσύνη µπορεί να βοηθήσει. Υπάρχει το κοµµάτι των ροµποτικών χειρουργείων που µπαίνει σιγά -σιγά η τεχνητή νοηµοσύνη και συµβάλλει  στην εκπαίδευση, καθώς µπορείς να κάνεις προσοµοίωση πριν µπεις  στο χειρουργείο.  Εποµένως σήµερα  µπορεί να µην έχει φτάσει η τεχνητή νοηµοσύνη στο επίπεδο ενός έµπειρου χειρούργου, όµως µπορεί να συµβάλει. »

Στην οµιλία του ο κ. Ζαγοραίος έδωσε παραδείγµατα παραγωγικής εφαρµογής τεχνητής νοηµοσύνης που σε αριθµό φτάνουν τα 1400. Επισήµανε πως τα πρώτα µοντέλα τεχνητής νοηµοσύνης δεν πέρασαν το 50% των εξετάσεων και δεν µπορούσαν να συναγωνισθούν τον άνθρωπο, το δε Chat Gpt 4 πέρασε τις εξετάσεις αλλά δεν έφτασε στο επίπεδο του χειρουργού ωστόσο αναµένονται  πολύ σύντοµα νέες εξελιγµένες βελτιώσεις του.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα