Απίστευτες και εξωπραγματικές πληροφορίες ήρθαν στη δημοσιότητα για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Φαχρισαντέχ στις 17 Νοεμβρίου έξω απ’ τη Τεχεράνη. Από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμάται, ότι η δολοφονία έγινε εξ αποστάσεως με εντελώς νέες και εξειδικευμένες μεθόδους. Ενα πολυβόλο τοποθετημένο σε σταθμευμένο ημιφορτηγό, ελεγχόμενο από δορυφόρο με ηλεκτρονικές συσκευές τεχνητής νοημοσύνης αναγνώρισης προσώπου, ετέθη σε λειτουργία και έβαλε με καταπληκτική ακρίβεια εναντίον του επιστήμονα, όταν το αυτοκίνητο του πέρασε δίπλα του. Ηταν τόσο εύστοχη σκόπευση, που η σύζυγός του η οποία καθόταν δίπλα του, δεν τραυματίστηκε. Απ’ τις 13 σφαίρες που έπεσαν οι τέσσερις βρήκαν τον επικεφαλής της φρουράς του, ο οποίος έπεσε πάνω του, να τον σώσει, ματαίως.
Το επεισόδιο έγινε χωρίς να είναι παρών στο σημείο εκείνο κανείς άνθρωπος. Οι Ιρανικές αρχές ανακάλυψαν, ότι οι κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας στην περιοχή ήσαν εκτός λειτουργίας, το δε ηλεκτρικό ρεύμα σε παρακείμενη κλινική είχε διακοπεί εκείνη τη στιγμή. Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τους πυροβολισμούς, κατά δήλωσιν πολιτών, που προσέτρεξαν στο σημείο, άκουσαν μια έκρηξη και είδαν το ημιφορτηγό να καίγεται.
Η ομάδα ασφαλείας του επιστήμονα, φημολογείται ότι τον είχε συμβουλεύσει, να μην ταξιδέψει εκείνη την ημέρα, αλλά αυτός δεν ήθελε να αναβάλει την προγραμματισθείσα συνάντησή του.
Το θεοκρατικό έθνος του Ιράν έχει δώσει ασαφείς πληροφορίες. Βλέπουν κρυφή επέμβαση Αμερικανών και Σαουδαράβων, άλλοι δε πιστεύουν, ότι είναι δάκτυλοςτου Ισραηλιτών και απειλούν με αντίποινα. Υπάρχουν και πολλοί που πιθανολογούν ότι είναι έργο μιας ομάδας εξορίστων αντιπολιτευομένων Ιρανών, που συνεργάζεται με το “σιωνιστικό καθεστώς”. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Τεχεράνης προσανατολίζεται, να εκμεταλλευθεί το γεγονός της σκηνής από επιστημονικής φαντασίας ταινία εξόντωσης του επιστήμονά της και να την χρησιμοποιήσει, για να καλύψει κενά στα εσωτερικά της προβλήματα και να εδραιώσει τις υποψίες της ότι το Ιράν πλήττεται ένεκα των αμερικανών κυρώσεων της κυβέρνησης Τραμπ, μήπως και εξευμενίσει το νέο κυβερνήτη Μπάϊντεν.
Ο Φαχρισαντέχ ήταν απ’ τους επιστήμονες, που προσπαθούσαν ν’ αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά, ο 5ος Ιρανός πυρηνικός που σκοτώθηκε στοχευμένα απ’ τα 2010 εντός της χώρας και ο δεύτερος μέσα στο 2020 μετά τον Σουλεϊμανί, που έπεσε νεκρός στο Ιράκ από αμερικανικό drone τον Ιανουάριο.
«Η χρήση τόσο εξελιγμένων όπλων» κάνει να ανησυχεί ο κόσμος, γιατί κανείς δεν διανοείται πού μπορεί να φθάσει η τεχνολογία και πόσο θα εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την οποία ο Στίβεν Χόκιγκ από το 2005 είχε ζητήσει, ν’ απαγορευθεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι, «οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες».