Το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των “G7” συνεδρίασε στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία του Βελγίου για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, ένεκα του πολέµου Ισραήλ – Παλαιστινίων µε πρόταση για ειρήνευση, που θα βασίζεται στη δηµιουργία παλαιστινιακού κράτους
Έγιναν διαβουλεύσεις ξεχωριστά των Ευρωπαίων µε τους οµολόγους τους του Ισραήλ, της παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας. ∆ιαφάνηκε, αρχικώς, η ύπαρξη συναίνεσης, ότι η µόνη λύση είναι να δηµιουργηθούν δύο κράτη και να γίνει εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους. Εκ της βελγικής προεδρίας ζητήθηκε «η απελευθέρωση των οµήρων, ο σεβασµός του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, η επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία και η δηµιουργία δύο κρατών που να ζουν ειρηνικά δίπλα δίπλα». Στην κοινή θέση της Ε.Ε. διαφώνησε το Ισραήλ και ζήτησε ο υπουργός του να διαλυθεί η Χαµάς.
Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ µετά τη λήξη των εργασιών ανέφερε ότι ο Ισραηλινός υπ. Εξωτερικών Ίσραελ Κατς παρουσίασε στοιχεία, ελάχιστη σχέση έχοντα µε αυτά που συζητήθηκαν, για σχέδια ενός “τεχνητού νησιού” στα ανοιχτά της Γάζας, που θα χρησίµευε ως κέντρο ελέγχου εµπορευµάτων που φθάνουν από τη θάλασσα, αλλά και για ανθρώπους, χωρίς να αναφέρει ευθέως τη µετακίνηση εκεί των Παλαιστινίων. Πιστεύεται ότι κάτι τέτοιο κρύβεται πίσω απ’ αυτήν την πρόταση φρίκης.
Εξ όσων φαίνεται, το Ισραήλ αγνοεί τη διεθνή κοινωνία και θέλει τους Παλαιστινίους να τους περιορίσει σε τεχνητό νησί, πέρα από την επικράτεια της χώρας τους. Ο υπ. Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριγιάντ αλ-Μαλίκι απάντησε σε σχετικές µε το θέµα τούτο ερωτήσεις, ότι «δεν χρειαζόµαστε κανένα νησί, ούτε φυσικό ούτε τεχνητό. Θα παραµείνουµε στην πατρίδα µας. Η γη της Παλαιστίνης είναι δική µας, µας ανήκει και θα παραµείνουµε σ’ αυτήν».
Ωστόσο η Γάζα βρίσκεται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισµένοι στο νότιο τµήµα της Γάζας συνεχίζουν να ζουν απάνθρωπα, δίχως ορατό µέλλον. Η βία κυριαρχεί, οι επιδηµίες είναι επί θύραις, η διαρκής έλλειψη τροφών καταβάλλει τον παλαιστινιακό λαό. Αλλά και µέσα στο Ισραήλ εντείνονται οι πιέσεις στον Νετανιάχου, να τερµατίσει τον πόλεµο, να κάνει πρόωρες εκλογές, να φύγει από την εξουσία ο ίδιος µαζί µε τους ακραίων αντιλήψεων συνεργάτες του.
Ο αντιδεοντολογικός ρόλος των Ισραηλινών δεν σταµατά. Το αφήγηµα, ότι τελειώνοντας µε τη Χαµάς ξεµπερδεύουµε µε τους Παλαιστινίους, διαψεύδεται στην πράξη από την αντίσταση της Χαµάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τεχνητά νησιά, όπως στο Μπαχρέιν και στο Ντουµπάι δεν γίνονται στ’ ανοιχτά της Γάζας στην Ανατολική Μεσόγειο.