Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των αγροτών

Μέχρι και… αεροπλάνο ή -εναλλακτικά- ελικόπτερο (τηλεχειριζόμενα) θα μπορούσαν να “επιστρατεύσουν” οι ελληνες αγρότες προκειμένου να περιορίσουν το κόστος παραγωγής τους, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Κι όλα αυτά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής δρ Αθανάσιος Γκέρτσης, δαπανώντας, με σημερινές τιμές που στα επόμενα 1 – 2 χρόνια θα μειωθούν, από 300 μέχρι και 20.000 ευρώ.
«Με συνέργειες και συνεργασίες όλοι οι αγρότες μπορούν να εφαρμόσουν τη γεωργία ακριβείας στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας μηχανήματα και εφαρμογές της τελευταίας τεχνολογίας και πολλαπλασιάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα έσοδά τους», τονίζει ο κ. Γκέρτσης, επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Συστημάτων και της ειδικότητας “Γεωργία Ακριβείας”.
Επισημαίνει δε, ότι ήδη καταγράφεται έντονο το ενδιαφέρον, κυρίως Νέων Αγροτών, για την απόκτηση διαφόρων μηχανημάτων/εφαρμογών με μικρά ή και μεγάλα αγροκτήματα και με επιχειρήσεις σε διάφορα μέρη της χώρας μας. «Πριν από τη λήξη του 2014 θα αφιχθούν στη χώρα μας τα κατάλληλα μηχανήματα και έτσι άμεσα να προκύψουν και τα πρώτα παραδείγματα επιτυχημένης πρακτικής, που θα πείσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους για τα άκρως ευεργετικά αποτελέσματα της εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας», υπογραμμίζει.
Σχετικά με τις προοπτικές της γεωργίας ακριβείας για το άμεσο μέλλον στην Ελλάδα (2014-2015) σημειώνει ότι στο Perrotis College γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να γίνει ένα Κέντρο Αναφοράς τόσο για τη γεωργία ακριβείας, όσο και τη διάχυσή της στην Ελλάδα, όταν αποκτηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Ο εξοπλισμός που έχει προταθεί και στο άμεσο μέλλον θα αποκτηθεί αφορά την απόκτηση ενός μικρού αεροπλάνου ή τύπου ελικοπτέρου που θα ελέγχεται με τηλεχειριστήριο και θα πετάει σε μικρό ύψος πάνω από το κάθε υπό μελέτη αγρό, με το κόστος του να κυμαίνεται από 500 – 2.000 ευρώ. Θα είναι εξοπλισμένο με ειδική πολυφασματική κάμερα για λήψη ψηφιακών φωτογραφιών και ανάλυσή τους σχετικά με την ανακλασιμότητα της φυλλικής επιφάνειας των φυτών και του εδάφους. Η ανάλυση με ειδικά λογισμικά προγράμματα αυτών των φωτογραφιών σε διάφορα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης κάθε φυτικού είδους, θα δίνουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γενική κατάσταση του φυτού (θρεπτική ή υδατική καταπόνηση, υγρασία εδάφους, ποσοστό ζιζανίων ή και ασθενειών κ.ά.).
Παράλληλα, προτείνεται η απόκτηση εξοπλισμού για “επισήμανση ζιζανίων” και ψεκασμό μόνο σε αυτά τα τμήματα και όχι σε όλη την επιφάνεια του αγρού, δηλαδή συστημάτων Γεωργίας Ακριβείας που εφαρμόζουν τις εισροές ζιζανιοκτόνου “εν κινήσει/ on-the-go” και που θα μειώσουν τη χρήση των φυτοπροστατευτικών ουσιών με προφανή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Το κόστος του κυμαίνεται από 3.000 – 10.000 ευρώ.
Επίσης, προτείνεται η απόκτηση ενός παρόμοιου συστήματος, αλλά για εφαρμογή εν κινήσει της ορθής ποσότητας αζωτούχου (Ν) λίπανσης, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τμήματος του αγρού και όχι ομοιόμορφης εφαρμογής του Ν σε όλο τον αγρό. Αυτό εκτιμάται πως θα επιτύχει παρόμοια θετικά οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα με την προηγούμενη εφαρμογή. Το κόστος ενός τέτοιου εξοπλισμού κυμαίνεται από 15.000 – 20.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκέρτσης επισημαίνει ότι με την προμήθεια αξιόπιστων, αλλά οικονομικών Αυτοματοποιημένων Μετεωρολογικών Σταθμών -ΑΜΣ (παρόμοιων με αυτούς που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο) και εγκατεστημένων στις υπό μελέτη περιοχές, θα συγκεντρώνονται συνεχώς μετεωρολογικά δεδομένα και θα αξιοποιούνται για πρόβλεψη ασθενειών και φυτικών εχθρών σε σημαντικές καλλιέργειες (π.χ. αμπέλι, ελιά, δενδρώδεις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων και ακρόδρυων φυτικών ειδών κ.ά.). «Παρόμοιο σύστημα εγκαταστάθηκε πριν από μία εβδομάδα στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με σύνδεση στο Διαδίκτυο», τονίζει, Το κόστος ενός αυτοματοποιημένου μετεωρολογικού σταθμού κυμαίνεται από 300 έως 700 ευρώ.
Συμπληρωματικός εξοπλισμός για τους αγρότες αποτελούν τα συστήματα αυτόματης πλοήγησης που πλέον όλες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων ενισχύουν και προωθούν. Οι συσκευές αυτές βελτιστοποιούν την ευθύγραμμη κατεύθυνση του ελκυστήρα στον αγρό, καθορίζουν τη βέλτιστη διαδρομή ανάλογα με τις διαστάσεις του αγρού και μειώνουν τις “αλληλοεπικαλύψεις” στη σπορά, στους ψεκασμούς και σε άλλες καλλιεργητικές εργασίες όπου απαιτείται μεγίστη ακρίβεια οδήγησης, με αποτελέσματα τη σημαντική εξοικονόμηση εισροών (ποσότητα σπόρων, ψεκαστικού υλικού, λιπάσματος κ.ά.) αλλά και διευκόλυνση της τελικής συγκομιδής.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα καταγραφούν “success stories” και στη χώρας μας σημειώνει ότι στις Η.Π.Α. κυρίως, άλλα και σε άλλες χώρες (Αυστραλία, Κεντρική Αμερική, Βόρεια Ευρώπη, Νότια Αφρική), υπάρχουν οικονομικά αποτελέσματα από τη χρήση της γεωργίας ακριβείας- κυρίως σε μεγάλα αγροκτήματα. Τα οφέλη από τη βελτιστοποιημένη χρήση των κυρίων παραγωγικών εισροών (άρδευση, λίπανση, αυτοπροστασία, καύσιμα, ποσότητα σπόρου και εργασία) κυμαίνονται από 5 έως 80% ανά περίπτωση είδους εισροής.

ΤΕλος καλοκαιριοΥ στην αγορΑ λογισμικΟ επικοινωνΙας για    τον αγρΟτη
Στο μεταξύ, στο τέλος καλοκαιριού πρόκειται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά το λογισμικό επικοινωνίας για τον αγρότη, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της άρδευσης, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του κομματιού της φυτοπροστασίας, όπως τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Λαρισαία ιδρύτρια της εταιρείας MATRIX – Information Technologies, Χαρίκλεια Κουτάλου, μαθηματικός – πληροφορικός.
Αφού επισημαίνει ότι προέρχεται από αγροτική οικογένεια και έτσι γνωρίζει από πρώτο χέρι τις οικονομικές δυσκολίες, η κα Κουτάλου σημειώνει ότι το λογισμικό θα διατίθεται με μια μικρή ετήσια συνδρομή, το ύψος της οποίας δεν έχει καθοριστεί ακριβώς, θα είναι όμως λίγες εκατοντάδες ευρώ το έτος για κάθε αγρότη (200 – 300 περίπου). Ωστόσο, όπως εξηγεί, σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος εγκατάστασης των μετεωρολογικών σταθμών.
Το λογισμικό αφορά την εύχρηστη και φιλική επικοινωνία του αγρότη-χρήστη με το δίκτυο των αγρο-μετεωρολογικών δεδομένων και των συνοδευτικών υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του. Επιπλέον, μπορεί να διαχειρίζεται την άρδευση, δίνοντας ακριβείς οδηγίες για την ποσότητα και την καταλληλότερη χρονική στιγμή εφαρμογής της. Τόσο για τις ασθένειες όσο και για την άρδευση, ο αγρότης θα μπορεί να ενημερώνει το λογισμικό για τις εφαρμογές που έχει κάνει (ψεκασμούς ή άρδευση) και να τηρεί ιστορικό για τις ενέργειες αυτές.
Το λογισμικό αποτελείται από τρία τμήματα: web εφαρμογή για επικοινωνία μέσω internet, mobile εφαρμογή για επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου νέας γενιάς ή υπολογιστή – ταμπλέτας και εφαρμογή sms για άμεση ενημέρωση στο κινητό τηλέφωνο. Κύριος σκοπός του λογισμικού είναι να δώσει στον αγρότη ένα φιλικό περιβάλλον επικοινωνίας με το δίκτυο των αγρο-μετεωρολογικών δεδομένων και να τού παράσχει ένα ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης τόσο για την καταπολέμηση των ασθενειών της καλλιέργειας όσο και για την άρδευσή της.
Η χρήση του λογισμικού από τους αγρότες θα έχει σαν αποτέλεσμα, ο κάθε αγρότης, μέσα από ένα μοναδικό σημείο εισόδου (μέσω μοναδικού login) να: επικοινωνεί με το δίκτυο των δεδομένων και να βλέπει τα καιρικά και εδαφικά δεδομένα, να βλέπει μόνο εκείνες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις δικές του καλλιέργειες για τις αντίστοιχες περιοχές της κάθε καλλιέργειας, να λαμβάνει οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενειών και για την άρδευση (ποσότητα και χρονική στιγμή), να καταγράφει τους ψεκασμούς και την άρδευση των καλλιεργειών του, να κάνει χρήση της εφαρμογής mobile, να λαμβάνει μήνυμα στο κινητό του για ακραία καιρικά φαινόμενα ή μεγάλη επικινδυνότητα προσβολής από κάποια ασθένεια και να διαχειρίζεται τον λογαριασμό και τις καλλιέργειές του.
Πάντως, σύμφωνα με την κα Κουτάλου, για να γίνουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνει αρχικά καταγραφή και εισαγωγή στο λογισμικό των αγροτών της περιοχής, καθώς και των καλλιεργειών του καθενός με τις απαραίτητες πληροφορίες (τοποθεσία και είδος καλλιέργειας). Για την είσοδο στο φιλικό λογισμικό, ο κάθε αγρότης θα προμηθευτεί έναν κωδικό, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση των αγροτών στη χρήση της εφαρμογής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα