Μια εφαρμογή που εύκολα θα μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους και μέσω αυτής να ελέγξουν την ποιότητα του εδάφους που καλλιεργούν και να πάρουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη βελτίωσή του θα έχουν και οι αγρότες των Χανίων, όπως πολλοί ακόμα αγρότες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην Κίνα.
H εφαρμογή SQAPP παρουσιάστηκε χθες στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς από επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εφαρμογή είναι ήδη σε χρήση και στόχος της ενημέρωσης ήταν να την γνωρίσουν περισσότερο οι γεωπόνοι και οι άνθρωποι που συνεργάζονται με τους αγρότες προκειμένου να τους την προτείνουν.
«Η εφαρμογή αυτή είναι ένα εργαλείο που αξιολογεί την ποιότητα του εδάφους και κάνει συστάσεις σε ότι αφορά τη βελτίωση ή τη διατήρηση της αλλά και τις τεχνικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Πλέον με το κινητό του ο αγρότης κατεβάζει το πρόγραμμα, δίνει κάποιες πληροφορίες που ζητάει και στη συνέχεια λαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία για τα προβλήματα του εδάφους και το ποιΕς τεχνικές πρέπει να εφαρμόσει ώστε να βελτιώσει την ποιότητα του» επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κοσμάς.
Αναφορικά με το κατά πόσο η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι αξιόπιστη ο κ. Κοσμάς απάντησε πως «έχουμε ενσωματώσεις όλες τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Θέλουμε τις παρατηρήσεις των γεωπόνων και των αγροτών προκειμένου να κάνουμε βελτιώσεις αλλά η εφαρμογή ήδη λειτουργεί και είναι πολύ αξιόπιστη».
Περισσότερες επεξηγήσει για τις δυνατότητες του SQAPP έδωσε η κ. Χρυσούλα Αρατζιόγλου υποψήφια διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου. «Η εφαρμογή έχει ήδη κυκλοφορήσει και χρησιμοποιείται από χρήστες στην Ευρώπη και στην Κίνα. Με βάση τα στοιχεία από τη χρήση της η εφαρμογή βγάζει πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα και δίνει συστάσεις για τις νέες μεθόδους καλλιέργειας και τις τεχνικές άρδευσης που μπορεί να ακολουθήσει ο παραγωγός» τόνισε χαρακτηριστικά.
Με το SQAPP ο αγρότης θα μπορεί να λαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες για τα εδαφοβελτιωτικά, το λίπασμα, το νερό που έχει ή δεν έχει ανάγκη το έδαφος στο οποίο καλλιεργεί.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, και το γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας της Ελβετίας.