Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας και Αρδευτικό Νερό

Εφαρμογες́ νεώ ν τεχνολογιων́ στη γεωργιά από το Ευρωπαικ̈ ό Ερ́ γο HORIZON 2020 «AgriCapture»

Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας/ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Δρ. Νεκτάριο Κουργιαλά (Ερευνητής Γ΄) συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο HORIZON 2020 «AgriCapture: Developing Earth Observation (EO)-powered services to promote soil carbon sequestration through regenerative agriculture». Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και χρονικής διάρκειας 3 ετών (2021-2023) είναι μια δυναμική κοινοπραξία, 14 εταίρων από 7 χώρες της Ευρώπης (Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία). Στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί, με τη χρήση νεών τεχνολογιών, μια αποτελεσματική πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για τον υπολογισμό του οργανικού άνθρακα στο εδάφους και της αποτελεσματικής χρήσης του αρδευτικού νερού. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζεται από δορυφορικά δεδομένα (Copernicus) και θα δίνει την δυνατότητα στους αγρότες και στις δημόσιες αρχές να διερευνήσουν και να ποσοτικοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται κατά την υιοθέτηση ορθών γεωργιών πρακτικών.

Οι 7 χώρες που συμμετέχουν στο έργο & οι 5 πιλοτικές περιοχές

Η λειτουργικότητα της πλατφόρμας θα δοκιμαστεί και θα επαληθευτεί σε 5 διαφορετικές πιλοτικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες περιοχές θα παρέχουν τα διαφορετικά λειτουργικά περιβάλλοντα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια από αυτές τις πιλοτικές περιοχές αφορά το νησί της Κρήτης, όπου θα δοκιμαστούν και θα επαληθευτούν τεχνικές γεωργίας ακριβείας με έμφαση στην αποτελεσματική χρήση του αρδευτικού νερού. Η εφαρμογή των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να συμβάλει στη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα της Κρήτης, αφενός γιατί οι υδάτινοι πόροι φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, αφετέρου γιατί η γεωργία στο νησί αποτελεί τον σημαντικότερο καταναλωτή νερού (σε ποσοστό 83%) με τάσεις αύξησης των αναγκών άρδευσης αλλά και του ρυπαντικού φορτίου τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εκτός του ότι συμμετέχει στο συγκεκριμένο έργο, συντονίζει και τις δράσεις των 5 πιλοτικών περιοχών σε όλη την Ευρώπη. Από την Ελλάδα εκτός από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου συμμετέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα η Κοινοπραξία του έργου έχει στενή συνεργασία με άλλα συναφή ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα καθώς και με φορείς σε διεθνές επίπεδο.

Η υλοποίηση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η εναρκτήρια συνάντηση του (μέσω τηλεδιάσκεψης) με περισσότερους από 50 συμμετέχοντες από 7 χώρες της Ευρώπης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα