Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Τεχνολογικές καινοτομίες από εταιρεία στα Χανιά (video)

Υποβρύχιες κάμερες… made in Chania κατασκευάζει μια μικρή εταιρεία στη Χρυσοπηγή πουλώντας τις σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.

Εμπνευστές της πολύ αξιόλογης αυτής προσπάθειας ο κ. Γιάννης Κωσταράς, βιομηχανικός σχεδιαστής, με γνώσεις ηλεκτρονικών και μεγάλη εμπειρία στους αυτοματισμούς, και ο συνεργάτης του κ. Γιάννης Σταμπεδάκης που μαζί ίδρυσαν την εταιρεία “Elementtech”.

Ο κ. Κωσταράς με μία από τις υποβρύχιες κάμερες

Η εταιρεία ειδικεύεται στον σχεδιασμό, κατασκευή, τοποθέτηση, συντήρηση, επιδιόρθωση υποβρύχιων καμερών που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες για την παρατήρηση των ψαριών μέσα στις δεξαμενές, κυρίως για να μη χάνεται η τροφή που δίνεται στα ψάρια.
«Ξεκινήσαμε ως εταιρεία με την κατασκευή ανιχνευτών – για μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες- επικίνδυνων αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια πήγαμε στον χώρο των υποβρύχιων καμερών και είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που τις κατασκευάζει» μας αναφέρει ο κ. Κωσταράς.

Οι δύο ερευνητές επί το έργον…

Μας ξεναγούν στο εργαστήριο τους όπου γίνεται ο σχεδιασμός και η κατασκευή του υποβρύχιου εξοπλισμού τους. «Μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας έχει μεγάλο κόστος από την τροφή που χρησιμοποιεί για τα ψάρια που εκτρέφει, καθώς μεγάλες ποσότητες πηγαίνουν χαμένες και οι ιχθυολόγοι θέλουν να το αποτρέψουν αυτό και να εξασφαλίσουν ότι όλα τα ψάρια θα φάνε τις αναγκαίες ποσότητες. Ξέραμε ότι οι Nορβηγοί έχουν ανάλογα συστήματα και είπαμε να κάνουμε μια δική μας πατέντα, μια λύση πιο φτηνή προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Προχωρήσαμε λοιπόν στην κατασκευή ip καμερών (δίκτυο καμερών) ώστε να μπορούν στις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες και σε βάθος ακόμα και 20 μέτρων να παρακολουθούν τις δεξαμενές την ώρα της εκτροφής, να σταματάει το τάισμα αν τα ψάρια είναι χορτασμένα ή αν έχουν σταματήσει να τρώνε γιατί κάτι τα φόβισε π.χ. ένα μεγάλο ψάρι που πέρασε έξω από τη δεξαμενή. Επομένως υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων», τονίζει ο κ. Κωσταράς, ενώ ο κ. Σταμπεδάκης επισημαίνει άλλη μια παράμετρο: «Όταν χάνονται μεγάλες ποσότητες τροφής υπάρχει περιβαλλοντικός αντίκτυπος. Όλα αυτά τα νιτρικά σε κλειστούς κόλπους συντελούν στον ευτροφισμό, κάτι που φυσικά δεν το θέλουμε».

Η ώρα της συναρμολόγησης της μονάδας ηλεκτρικών που συνοδεύει την κάμερα από τον κ. Γ. Σταμπεδάκη

Οι κάμερες λειτουργούν με ρεύμα 12 Volt που παράγεται από ηλιακά πάνελ. Οι κ. Κωσταράς και Σταμπεδάκης μας δείχνουν πώς σε μια κάμερα εμπορίου προσαρμόζουν την καλωδίωση, προσθέτουν εξοπλισμό που κατασκευάζουν οι ίδιοι με τρισδιάστατους εκτυπωτές και πως γίνεται η στεγανοποίηση τους. «Αυτός είναι ένας τομέας πολύ κρίσιμος, γιατί οι κάμερες αλλά και ο εξοπλισμός είναι εκτεθειμένα στο θαλασσινό νερό, στις καιρικές συνθήκες και πρέπει να εξασφαλίζεται η απόλυτη στεγανοποίηση τους» υπογραμμίζει ο κ. Σταμπεδάκης.

Οι άνθρωποι της χανιώτικης εταιρείας κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά το κόστος. Χαρακτηριστικά μας λένε ότι μια δική τους κάμερα κοστίζει το 1/3 από τις αντίστοιχες νορβηγικές και ήδη έχουν διαθέσει ένα μεγάλο αριθμό σε ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία αλλά ακόμα και στη Νορβηγία σε ερευνητικό ίδρυμα αντίστοιχο του ΕΛΚΕΘΕ! Οι συγκεκριμένες κάμερες μπορεί να αξιοποιηθούν περαιτέρω στην ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά να έχουν και άλλες εφαρμογές καθώς προσαρμόζονται ανάλογα από τους κατασκευαστές τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα