Ψηφίστηκε το “Χατζηδάκειον” εργατικό Ν/Σ κατ’ άρθρον και στο σύνολό του, χωρίς καμία απώλεια απ’ την κυβερνητική παράταξη, ενώ το «όχι» απ’ την αντιπολίτευση ήταν καθολικό, εξαιρέσει ορισμένων άρθρθων. Στο περιθώριο της συζήτησης ακούστηκε απ’ τον πρ/ργό, να λέει, ότι «τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα» για να προκαλέσει την κα Γεννηματά, να τον ρωτήσει: «Μας μιλήσατε για τα άστρα και την οικονομία, αλλά δεν μας είπατε τίποτα για το Astra Zeneca..
Οι συνθήκες εκστρατείας να πεισθεί η πλειονότητα για το εμβολιαστικό όφελος, ανάγκασε την κυβέρνηση, να δημιουργήσει «συνεχή καμπάνια για τα οφέλη του εμβολιασμού».
Δηλαδή είσοδο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ποδοσφαιρικούς και λοιπούς αθλητικούς αγώνες, ελευθερία στα ταξίδια εντός και εκτός επικράτειας κ.ά. Οι συζητήσεις περί προνομίων έγιναν, λόγω φόβου των ειδικών μήπως η σύγχυση περί των εμβολιασμών μειώσει την προσέλευση των πολιτών και δεν επιτευχθεί το ποθούμενο ποσοστό του 70% για το “τείχος ανοσίας”. Επιπλέον ετέθη το διακύβευμα, ότι «όποιος δεν θέλει να εμβολιασθεί, θα πρέπει, ν’ αναλάβει τις συνέπειες της απόφασής του».
Πολύς θόρυβος έγινε, λοιπόν, γι’ αυτό το εμβόλιο. Για τους ειδικούς δεν άλλαξε η πιθανότητα νόσησης απ’ τον εμβολιασμό με Astra Zeneca. Απ’ το τέλος Μαΐου, όμως, είχε διατυπωθεί η σύσταση αποφυγής εμβολιασμού μ’ αυτό το σκεύασμα σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και ότι οι εμβολιασθέντες με την πρώτη δόση, δεν πρέπει να φοβηθούν, καθ’ όσον τα στατιστικά δείχνουν, ότι οι παρενέργειες σπανίζουν με τη δεύτερη δόση. Στην Ε.Ε. ακολουθείται άλλη τακτική.
Ωστόσο την υποχρεωτικότητα και τον εξαναγκασμό του εμβολιασμού κανείς δεν δικαιούται να επιβάλλει. Συνταγματολόγοι και καθηγητές αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, βασιζόμενοι στη συνταγματική δέσμευση, ότι «καθ’ ένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην οικ/κή και πολιτική ζωή της χώρας, εφ’ όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων», (αρθ. 5 παρ. 1 Σ/τος).
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελευταία συνάντησή της με τον πρ/ργό είπε μεταξύ άλλων, ότι «το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση (δηλαδή να μην θέλει κάποιος να εμβολιασθεί) και δεν νομίζω, ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους… που δουλεύουν και επηρεάζουν παρά πολύ πληθυσμό».
Μπορεί τα κρούσματα οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι να μειώνονται, ο κορωνοϊός όμως είναι εδώ. Ως εκ τούτου ελαττώνονται οι προσδοκίες δημιουργίας “τείχους ανοσίας” αν το ποσοστό για την οικοδόμησή του δεν πιάσει το 70% του εμβολιαζόμενου πληθυσμού. Στο θέμα θέσπισης προνομίων η Χαριλάου τάχθηκε υπέρ «κάθε συγκεκριμένου μέτρου, που παρέχει κίνητρα στους εμβολιαζομένους». Η Κουμουνδούρου θεωρεί «πρόχειρες και μη σοβαρές τις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών». Αυτός ο συσχετισμός προσδίδει τιμωρητική πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης και η σύγκρουσή της έχει πάρει φωτιά, όταν ακούει παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν για το Astra Zeneca, ότι πρόκειται για πράξη “ξεστοκαρίσματος”.
Πάντως η εμβολιαστική πολιτική δημιουργίας “τείχους ανοσίας” είναι κάτι πρωτόγνωρο, που δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια, αλλά με σεβασμό και ειλικρινείς απαντήσεις στους προβληματισμούς των πολιτών.
Αλλιώς ο καθένας θα μπορεί, να ομιλεί αβίαστα για απαράδεκτα παιχνίδια ανευθυνότητας.