Μια δημοσιογραφία που θα βασίζεται στην τεκμηρίωση, στην επεξήγηση, θα ασκείται από επαγγελματίες και ίσως θα είναι “αργή” απέναντι στη δημοσιογραφία που είναι “γρήγορη” μεν αλλά βασίζεται στον εντυπωσιασμό, στην υπερβολή και στον ερασιτεχνισμό είναι το ζητούμενο για τους ανθρώπους της ενημέρωσης.
Πάνω σε αυτήν την προοπτική τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του “Ευρωπαικής Ενωσης Δημοσιογραφικής Εκπαίδευσης” καθηγητής Niko Drok ανοίγοντας τις εργασίες του “8ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στον χώρο του “Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου” (Ίδρυμα Αγία Σοφία”) στον Αποκόρωνα, το πρωί του Σαββάτου.
Στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Θερινού Σχολείου, εκτός από τους καταρτιζόμενους φοιτητές και επαγγελματίες δημοσιογράφους και τους καθηγητές, το παρών έδωσαν, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος “Ελ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης και η π. Βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη.
ΟΙ ΔΥΟ “ΣΧΟΛΕΣ” ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ο κ. Drok έδωσε μερικά σχετικά παραδείγματα, πρώτα σε ό,τι αφορά την “γρήγορη” δημοσιογραφία τόνισε ότι εστιάζεται στο να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα: Ποιος; Τι; Πού; Πότε; Τι νομίζεις για αυτό;. Ενώ αντίθετα η “αργή” δημοσιογραφία εστιάζεται στο να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα: Πώς; Γιατί; Τι σημαίνει; Τι ακολουθεί; Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Επισήμανε χαρακτηριστικά πως η “αργή” δημοσιογραφία, η είδηση δηλαδή που δημοσιεύεται τεκμηριωμένη, εξακριβωμένη και που δίνει πληροφορίες στον αναγνώστη για την ουσία των πραγμάτων πρέπει να αποτελεί το ζητούμενο για τους δημοσιογράφους και τα μέσα ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση στον κόσμο.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Drok και στην αποδοχή που έχουν τα ΜΜΕ στις κοινωνίες των χωρών που εδρεύουν κάνοντας την επισήμανση πως στην Ελλάδα το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι βρίσκεται “πάρα πολύ αρνητικές” τις ειδήσεις που μεταδίδουν τα ΜΜΕ βάζοντας την στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας πολύ πάνω από χώρες η Χιλή, η Βουλγαρία, η Αργεντινή, το Μεξικό κ.α.
“ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΚΡΕΜΟ”
Μια ομιλία χωρίς “κουτσομπολιά, φήμες, γαργαλιστικές ειδήσεις” αλλά με “βαρετές τετριμμένες αλήθειες” για το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ήταν αυτή του ομότιμου καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιάννη Φίλη.
Παρουσιάζοντας στοιχεία με βάση την επιστημονική έρευνα ο κ. Φίλης ανέλυσε τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπου στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για «δράση σήμερα, δράση τώρα» καθώς όπως χαρακτηριστικά εξήγησε «ως ανθρωπότητα βρισκόμαστε μπροστά στο γκρεμό». Παράλληλα έκανε επισήμανση στα τεράστια συμφέροντα που βάζουν εμπόδια στο να παρθούν μέτρα ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Συμφέροντα που εκφράζονται «από τις πετρελαϊκές εταιρείες και από την πολιτική βλακεία που βρίσκεται σε αφθονία: Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν, Ορμπάν, Κατζίνσκι κ.α.» και απέναντι στα οποία οφείλει να σταθεί η επιστημονική κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών.
Σε θέματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε στην δική του εισήγηση ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Πλειός.
ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναφορικά με το 8ο Θερινό Σχολείο και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου ξεχωριστή αναφορά έγινε από τους ομιλητές και τους επισήμους που χαιρέτησαν την έναρξη των εργασιών. Όλοι επισήμαναν πως η συνεργασία του Ιδρύματος Αγία Σοφία με το ΙΕΤ βασίστηκε στο όραμα του μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη αλλά και στο σπουδαίο έργο του προέδρου του ΙΕΤ και ιδρυτή των “Χανιώτικων νέων” Γιάννη Γαρεδάκη.
Ο αναπληρωτής Καθηγητής δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης στάθηκε στη στήριξη που έχει το Θερινό Σχολείο από μια σειρά από τοπικούς φορείς, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για “Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο” επ’ ευκαιρία της φετινής συμμετοχής φοιτητών από το εξωτερικό.
«Σε μια εποχή όπου η δημοσιογραφία στην Ελλάδα θεωρείται αναξιόπιστη από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δράσεις όπως αυτές του θερινού σχολείου βάζουν ένα λιθαράκι ώστε κάτι να αλλάξει» τόνισε ο κ. Γιώργος Πλειός καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην 9χρονη λειτουργία του ΙΕΤ, κατά την οποία καταρτίστηκαν περισσότεροι 2.000 φοιτητές αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου και διευθυντής των “Χ.Ν.” Παρασκευάς Περάκης, ο οποίος -μεταξύ άλλων -χαρακτήρισε το Θερινό Σχολείο ως μια ευκαιρία «να δείξουμε ότι στην Κρήτη γίνονται και πολλά θετικά ζητήματα σε μια περίοδο που τα αθηναϊκά ΜΜΕ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο νησί μονάχα για αρνητικές ειδήσεις».
Για την εμπειρία του Δήμου Αποκόρωνα από την κλιματική αλλαγή καθώς βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τελευταία 2,5 χρόνια (πλημμύρες, πυρκαγιές) μίλησε ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανιών Γιάννης Δασκαλάκης δήλωσε το ενδιαφέρον των δικηγόρων για περιβαλλοντικά ζητήματα και τη δημιουργία και λειτουργία του “Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτ. Κρήτης” στο οποίο συνέβαλλαν καθοριστικά.
«Η παρουσία τόσων νέων παιδιών επιβεβαιώνει την επιτυχία του 8ου σεμιναρίου» είπε στον χαιρετισμό του ο γεν. Διευθυντής του “Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης, κάνοντας κι αυτός ιδιαίτερη αναφορά στον συμβολισμό του χώρου και στη συνέχεια του έργου του Μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη.