Από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι αλλάζει το νοµικό καθεστώς των οµόφυλων ζευγαριών, πολλά διατυπώθηκαν και έχουµε µέλλον για το τι θα ακούσουµε και τι θα γραφτεί µέχρι να οριστικοποιηθεί η τελική διαµόρφωση ενός Ν/Σ, ώστε να καλυφθεί ένα κοινωνικό κενό. Σε τέτοιες περιπτώσεις το θέµα έχει κοινωνικό προσανατολισµό, νοµική και ιδεολογική διάσταση. Θα αποτελεί δε επικοινωνιακό τέχνασµα για την κυβέρνηση, τι τελικά θα επικρατήσει.
Ενώ ακόµα δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από στελέχη της κυβέρνησης το σχέδιο νόµου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, αυξάνεται ο αριθµός των εµφανιζοµένων στα µέσα ενηµέρωσης µελών της, διαδηλώνοντας τη διαφωνία τους.
Ειπώθηκε από επίσηµα χείλη ότι σ’ αυτές τις αποφάσεις µπορεί, όποιος νοµίζει, να ‘χει διαφορετικές απόψεις, όµως η κατάσταση προχωράει διότι υπάρχουν άλλοι που είναι διατεθειµένοι να σηκώσουν το βάρος του Ν/Σ, εκφράζοντας νεοφιλελεύθερες σκέψεις, θεωρώντας το όχι προοδευτικό αλλά “αυτονόητο”, αφού προβλέπεται να περάσει, όχι µε ψήφους της Ν.∆. αλλά και µερίδας βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Η “τεκνοθεσία” στη χώρα µας είναι πολύ δύσκολη περίπτωση για όλους, ανεξαρτήτως φύλου και προθέσεως. Το ζήτηµα εντοπίζεται στο τι θα γίνει µε τις “παρένθετες µητέρες” που για τη Ν.∆. είναι µεγάλο αγκάθι και ενδέχεται να µείνει απ’ έξω, να παγώσει. Το φαινόµενο µια γυναίκα να λειτουργεί ως παραγωγικός φορέας και µάλιστα επ’ αµοιβή είναι για την ανθρώπινη φύση σχήµα οξύµωρου και απαράδεκτου.
Η συζήτηση επικεντρώνεται στην περίπτωση, αν θα έχουν το δικαίωµα οι πολίτες να επιλέγουν τον σύντροφό τους. Εκτιµάται ότι µετά τη “διόρθωση” του κυβερνητικού σχήµατος και αφού ο ακραιφνής δεξιός και αρνητής αυτής της νοµοθέτησης κ. Βορίδης παραµένει στο Υπουργείο του, το θέµα του Ν/Σ θα διαµορφωθεί κατά τρόπο που να µη διαταράσσεται η εσωκοµµατική ισορροπία και να µη διαγκωνίζονται µεταξύ τους “νικητές” και “ηττηµένοι”. Υπάρχουν και άλλοι σαν τον κ. Βορίδη, που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόµα µε ποια πλευρά τάσσονται.
Μην ξεχνάµε τον κ. Σαµαρά, που τώρα δεν θα είναι µόνος του, όπως στην τροπολογία για τις υποκλοπές. Στην περίπτωση αυτού του Ν/Σ για τα οµόφυλα ζευγάρια θα ’χουµε µια οµάδα 20 περίπου βουλευτών, που θα τεθούν στο πλάι του κ. Σαµαρά αρνητικά στο Ν/Σ θεωρώντας ότι έχει µόνο πολιτικό προσανατολισµό.
Το ζήτηµα έχει να κάνει και µε την τεκνοθεσία, που σήµερα γίνεται µέσω παρένθετης µητέρας ή από ιδρύµατα. Λέµε υιοθεσία ή τεκνοθεσία και τούτο δεν γίνεται µέσω παρένθετης µητέρας, αλλά για ένα ετερόφυλο ζευγάρι αυτό χαρακτηρίζεται ιδιωτική υιοθεσία.
Υπ’ όψιν ότι δεν επιβάλλεται ο γάµος των οµόφυλων ζευγαριών απ’ τη Νοµολογία του Στρασβούργου. Θέλει όµως νοµικά µια οικογένεια, που βιωµατικά υπάρχει στην πράξη να αναγνωρίζεται και να προστατεύεται. Είναι το δικαίωµα κάθε ευνοµούµενης πολιτείας και αυτό οφείλει να επιδιώξει η κυβέρνηση. Τα άλλα χαρακτηρίζονται από κοινωνιολόγους ως εφευρήµατα της εκάστοτε κυβέρνησης να νοµοθετεί όχι µε τη λογική της κοινής γνώµης, αλλά µε πολιτικές σκοπιµότητες.