Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Τελευταίο αντίο την Τρίτη στον Φώτη Καφάτο

Θλίψη εντός και εκτός Ελλάδας σκόρπισε το άκουσμα της είδησης του κορυφαίου βιολόγου Φώτη Καφάτου που βύθισε στο πένθος την επιστημονική κοινότητα.

Η κηδεία του Φώτη Καφάτου που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, θα γίνει την Τρίτη 21 Νοεμβρίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12.30 μ.μ. ενώ η σορός θα είναι στον Ι. Ναό στις 12 το μεσημέρι. Η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο της Φορτέτσας.

Τον Φώτη Καφάτο αποχαιρέτισε την Δευτέρα ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «ως ελάχιστη έκφραση τιμής στην μνήμη του η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη».

Στο μήνυμά του ο κ. Φωτάκης, ο οποίος θα παραστεί στην κηδεία εκπροσωπώντας το υπουργείο, τονίζει ότι «η ελληνική επιστημονική κοινότητα αποχαιρετά με θλίψη τον διακεκριμένο ερευνητή που τίμησε την χώρα στον διεθνή επιστημονικό στίβο, τον εμπνευσμένο καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον πρωτεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον δημιουργό του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.
Το έργο του αφήνει ισχυρό επιστημονικό αποτύπωμα το οποίο θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα».

Ηδη, το Δ.Σ. του ΙΤΕ σε ψήφισμά του μετά την είδηση του θανάτου του Διαπρεπούς Επιστήμονα και Πρωτοπόρου Ερευνητή Φώτη Καφάτου, Ιδρυτικού Στελέχους του ΙΤΕ και πρώτου Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος (1982 – 1993), εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του και ομόφωνα αποφάσισε μεταξύ άλλων  «να ανακηρύξει την Τρίτη 21η Νοεμβρίου 2017, ημέρα κηδείας του εκλιπόντος, ως ημέρα πένθους για το ΙΤΕ, να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου να εκφωνήσει επικήδειο λόγο». Αποφάσισε επίσης «να καταθέσει το ποσό των 3.000 ευρώ για την ενίσχυση του θεσμού του Βραβείου Αριστείας στη Βιολογία «Φώτης Καφάτος» της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, να διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο στη μνήμη του εκλιπόντος στην Επιστημονική του περιοχή».

Ψηφίσματα εξέδωσαν την Δευτέρα το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης που αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης να εκφωνήσει επικήδειο λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΤΕ (ΔΣ του ΣΕΙΤΕ) επισημαίνοντας ότι ο ΣΕΙΤΕ αποφάσισε μεταξύ άλλων, «αντί στεφάνου να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για την ενίσχυση του θεσμού του Βραβείου Αριστείας στη Βιολογία “Φώτης Καφάτος” της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων», το Δ.Σ. της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών που σημειώνει ότι ο Φώτης Καφάτος, «υπήρξε επί τριακονταετία ενεργό μέλος της Ε.Κ.Ι.Μ. και θερμός υποστηρικτής των δραστηριοτήτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης», κ.α..

Σημειώνεται ότι ο Φώτης Καφάτος σπούδασε στα αμερικανικά πανεπιστήμια Κορνέλ και Χάρβαρντ. Στο Χάρβαρντ έγινε ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία του ιδρύματος. Ο ίδιος ήταν ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου.

Στην επιστημονική διαδρομή του έκανε πολλές σημαντικές ανακαλύψεις στη μοριακή βιολογία και στη γενετική.

Σε ανακοίνωση του ΙΤΕ αναφέρεται ότι «ο Φώτης Καφάτος γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Cornell και Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Harvard, από όπου έλαβε το Διδακτορικό του το 1965, και κατόπιν διετέλεσε καθηγητής μέχρι το 1994 και Διευθυντής του τομέα Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας (1978-1981). Από το 1972 έως το 1982 διετέλεσε καθηγητής Γενικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να υπηρετήσει ως Καθηγητής Μοριακής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ήταν ο πρωτεργάτης της ίδρυσης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του οποίου υπήρξε Διευθυντής από το 1982 έως το 1993. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας στο European Molecular Biology Laboratory (EMBL) στη Χαϊδελβέργη από το 1993 έως το 2005, οπότε εκλέχθηκε καθηγητής Ανοσογονιδιωματικής στο Imperial College στο Λονδίνο. Εργάστηκε με επιμονή για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και υπηρέτησε ως πρώτος Πρόεδρος του Επιστημονικού του Συμβουλίου (2006-2010).

Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Μοριακής Βιολογίας. Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές των προγραμμάτων ανάγνωσης του DNA των εντόμων, μεταξύ των οποίων και του κουνουπιού, φορέα της ελονοσίας στον άνθρωπο. Επίσης συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 350 δημοσιεύσεις. Το έργο του έχει αναγνωριστεί με πολυάριθμα μετάλλια και τιμητικούς τίτλους ενώ έχει λάβει θέσεις Καθηγητή, Διευθυντή, Μέλους Διοικητικών Συμβουλίων και Επιστημονικών Επιτροπών σε περίπου 50 Ιδρύματα και Οργανισμούς. Επίσης υπήρξε μέλος σε 9 Ακαδημίες, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας (EMBO), η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, η Royal Society of London, η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών.

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων έχει θεσπίσει το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία «Φώτης Καφάτος» που απονέμεται κάθε 2 χρόνια, τελεί υπό την αιγίδα της ΓΓΕΤ και υποστηρίζεται από το ΙΤΕ.

Η συμβολή του στην πρόοδο και την ανάπτυξη του ΙΤΕ και της έρευνας στη Βιολογία παγκοσμίως υπήρξε καθοριστική. Ο Φώτης Καφάτος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης (ΕΚΕΚ) – σημερινό ΙΤΕ. Κοντά του θήτευσαν κορυφαίοι επιστήμονες που υπηρέτησαν το ΙΜΒΒ και το ΙΤΕ. Το όραμά του για ένα Ινστιτούτο βασισμένο στην εξωστρέφεια και τη διατήρησή της επιστημονικής αριστείας προσέλκυσε εξαίρετους επιστήμονες από το εξωτερικό, ενώ η επιμονή του και η προσπάθεια που κατέβαλλε, σε καιρούς δύσκολους για την Έρευνα στην Ελλάδα, κατέστησαν το ΙΜΒΒ ένα από τα καλύτερα Βιοϊατρικά Ινστιτούτα της Ευρώπης. Οι μαθητές και οι συνεργάτες του θα θυμούνται πάντα τον απλό και χαμογελαστό δάσκαλο που τους εμφύσησε την αγάπη για την Επιστήμη και την επιμονή να ακολουθούν τα όνειρά τους».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα