Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Telegraph: Η Ελλάδα δραπετεύει από μια οικονομική τραγωδία

«”Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό, φέρατε την Ελλάδα πίσω από το χείλος της αβύσσου!” Αυτά είναι λόγια που ο Αλέξης Τσίπρας φοβόταν ότι ποτέ δεν θα ακούσει» γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφερόμενη στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Άνχελ Γκουρία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

«Λιγότερο από τρία χρόνια πριν, ο Τσίπρας πραγματοποίησε ένα σκληρό, πεισματικό δημοψήφισμα για να απορρίψει τα πακέτα μεταρρυθμίσεων που έβαζαν τα βόρεια κράτη. Κέρδισε το δημοψήφισμα : 61% των Ελλήνων ψήφισαν όχι, και η προκλητική λέξη έγινε μια συγκλονιστική κραυγή στους δρόμους της Αθήνας. Οκτώ χρόνια ύφεσης άφησαν την οικονομία μικρότερη από ό,τι πριν, από τα διπλά χτυπήματα της πιστωτικής κρίσης και την κρίση χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, ο Τσίπρας προετοιμάζεται να βγει τελείως από τα προγράμματα διάσωσης, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας προφανώς μεταμορφώθηκαν. Οι οικονομολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί. «Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα σύννεφα πάνω από την Αθήνα φαίνεται να αρχίζουν να απομακρύνονται», λέει ο Σβέτα Σινγκ , επικεφαλής οικονομολόγος στην TS Lombard. «Αν και από μια πολύ χαμηλή βάση, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν» προσθέτει.

«Η ανάπτυξη είναι επίσης ευρεία. Οι εξαγωγές αυξάνονται, εν μέρει επειδή η μακρά συμπίεση των μισθών έχει κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική οικονομία. Παραδοσιακά ισχυρά όπλα της ναυτιλίας και του τουρισμού αυξάνονται – οι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 17% το 2017. Αλλά και άλλες βιομηχανίες. Η χρηματιστηριακή αγορά των Αθηνών σχεδόν διπλασιάστηκε σε δύο χρόνια. Οι μεγάλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά τώρα περνούν άνετα τα stress test. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι μετοχές της Eurobank Ergasias σημείωσαν άνοδο 38%. Η Τράπεζα Πειραιώς κατά 37% και η Alpha Bank 20%. Οι δανειστές αντιμετωπίζουν με επιτυχία πακέτα επισφαλών δανείων προς τους επενδυτές, καθαρίζοντας τα δικά τους βιβλία μετά από χρόνια μάχης με σωρούς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι μετοχές σε τομείς από την υγειονομική περίθαλψη έως τα πλαστικά έχουν σημειώσει άνοδο, καθώς η εγχώρια αύξηση και η αύξηση των εξαγωγών ενισχύουν διάφορα τμήματα της οικονομίας. Οι έρευνες για τη βιομηχανία δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν πριν από την κρίση. Ισχυρότερη ανάπτυξη παρατηρείται και στα δημόσια οικονομικά. Η Ελλάδα είχε πέρυσι πλεόνασμα 0,8%. Εξαιρουμένων των χρεωστικών τόκων, πέτυχε πλεόνασμα πάνω από 4%- πολύ πάνω από το επίπεδο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει η κακοποιημένη οικονομία. Ο οργανισμός αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον Φεβρουάριο και την επαίνεσε πάλι τον περασμένο μήνα, έχοντας προβλέψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο ήμισυ αυτού του επιπέδου. Οι επενδυτές έχουν επίσης επανέλθει. Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας είναι κάτω από 4%, λιγότερο από το ήμισυ του επιπέδου πριν από δύο χρόνια και ένα ελάχιστο κλάσμα των άνω των 30% ομολόγων στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2011 και το 2012. Η κυβέρνηση επέστρεψε στις αγορές χρεογράφων το περασμένο καλοκαίρι» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα απαριθμώντας τα επιτεύγματα της χώρας.

Η Telegraph δημοσιεύει μάλιστα τα εγκωμιαστικά σχόλια του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Θα ήθελα να σας συγχαρώ, τη διοίκησή σας και ολόκληρη την Ελλάδα για την εντυπωσιακή προσπάθεια σταθεροποίησης και ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων που είδαμε πρόσφατα στον ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Γκουρία . «Αυτό αρχίζει να αποφέρει καρπούς». Ο Τσίπρας χαμογέλασε, αγκάλιασε τον Γκουρία και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας – και απαίτησε την ελάφρυνση του χρέους» σημειώνει η Telegraph.

H Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο

«Είναι δεδομένο ότι τα προγράμματα θα τερματιστούν τον Αύγουστο», λέει ο Έρικ Νίλσεν , επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit. «Ο Τσίπρας θέλει να είναι ο άνθρωπος που έβγαλε τη χώρα από αυτά τα προγράμματα διάσωσης». λέει.

Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα , «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους και την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων το φετινό καλοκαίρι. Φυσικά ουδείς περιμένει να διαγραφούν τα δάνεια. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των ομολόγων, την παροχή περισσότερων περιόδων χάριτος στις αποπληρωμές και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, μεταξύ άλλων». «Ίσως το πιο σημαντικό μέτρο υπό συζήτηση είναι ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Γαλλία για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα συνδέοντας τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας με τις οικονομικές της επιδόσεις και ενδεχομένως και με το συμφέρον της», λέει ο Σινγκ. «Αυτό είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να εξαλειφθούν: ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι οι εθνικές πρωτεύουσες θα πρέπει να ενημερώνουν κάθε χρόνο για τον μηχανισμό και ότι εξαρτάται από την αυστηρή εκ των προτέρων συμμόρφωση, το Παρίσι και το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι τα μέτρα για το χρέος θα είναι αξιόπιστα μόνον εάν είναι αυτόματα και υπόκεινται στην εθνική κοινοβουλευτική εποπτεία» προσθέτει. Ένας συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να βάλει τα οικονομικά της Ελλάδας σε μια πολύ εντυπωσιακή πορεία προς τη σταθερότητα. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι αυτό θα φέρει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι όλες δημοφιλείς – αλλά η προοπτική αυτή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιαστική ,καταλήγει η Telegraph.

(Πηγή: Telegraph)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα