Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Τελικά Brexit

Σημείωσα στο τελευταίο μου άρθρο ότι η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη άρχισε να δείχνει τα σαθρά βάθρα πάνω στα οποία στηρίχτηκε για να δημιουργηθεί! Και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα, κατάφεραν να αρθρώσουν, μετά το αποτέλεσμα εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας ότι «οι ηγέτες κατανοούν ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο Η.Β. Ωστόσο, αναμένουν επίσης από την κυβέρνηση του Η.Β. να διευκρινίσει τις προθέσεις της το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο πρόεδρος κ. Tusk κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.
Πριν ασχοληθώ με το εξαιρετικά κατανοητό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, θα υπενθυμίζω μερικά σημαδιακά γεγονότα που έγιναν από επώνυμους Ευρωπαίους, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται παρά το ότι έγιναν το τελευταίο πεντάμηνο, κανείς δεν πρόσεξε που ελλόχευε ο κίνδυνος.
Και ήρθε από την πιστοποίηση του βρετανικού αποτελέσματος.
1. Σε άρθρο του κ. Γκουαλτιέρι Ρομπέρτο, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριζε μόλις στις 10-3-2016 ότι «η Τραπεζική Ενωση πρέπει να ολοκληρωθεί». Και υποστήριζε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται κοινή εγγύηση τραπεζικών λογαριασμών» σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, ωστόσο, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην Ε.Ε.»1.
2. Θα θυμούνται οι αναγνώστες σε πόσα άρθρα είχα αναφερθεί στο Luxleaks, που συνιστούσε μια τεράστια φορολογική απάτη περίπου 350 πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες διέθεταν εξαιρετικά προνομιακό καθεστώς φορολόγησης, αν η έδρα τους ήταν στο Λουξεμβούργο. Ο φόρος που κατέβαλαν οι εταιρείες αυτές ήταν 1% του τζίρου τους, πράγμα που επέτρεπε στο μεν Λουξεμβούργο να είναι όντως φορολογικός παράδεισος, στις δε εταιρείες να συσσωρεύουν τεράστια ποσά κερδών, σε βάρος ακόμη και της μικρότερης αναδιανομής μέσω υπαρχόντων μηχανισμών της Ε.Ε. κονδυλίων για ελάφρυνση, τουλάχιστον των μεγάλων μαζών που δεινοπαθούσαν (και δεινοπαθούν ακόμη και σήμερα). Υπενθυμίζω ότι ο αρχιτέκτονας αυτής της αθλιότητας ήταν ο Γιούνκερ ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Του ζητήθηκε να παραιτηθεί, αλλά αυτά γίνονται γρήγορα… γαργάρα!
3. Πολυεθνικές και χώρες πέρασαν από την ειδική επιτροπή του ΕΚ για τη φορολογία, σχετικό άρθρο 14-03-2016 αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα αυτό και κυρίως στη συνάντηση της ειδικής επιτροπής του ΕΚ για τη φορολογία, με εκπροσώπους πολυεθνικών και χωρών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, αλλά και η Apple, η Google, η ΙΚΕΑ και η McDonald’s. Στόχος ήταν να εξηγήσουν τις πρακτικές τους και να μοιραστούν τις απόψεις τους για το σχέδιο δράσης του Ο.Ο.Σ.Α. για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μετατόπιση των κερδών (BEPS). Άλλες δέχθηκαν και άλλες όχι, οι έρευνες όμως έβγαλαν στο προσκήνιο τις φιλόδοξες συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και πολυεθνικών που από τότε βρίσκονται στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής2.
4. Είναι πλέον πασίγνωστο και εμείς οι Έλληνες το έχουμε ζήσει στο πετσί μας, τον τελευταίο χρόνο, ότι οι πολιτικές της Ε.Κ., αλλά και της Ένωσης στο σύνολό της, επιδεινώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, παντού και κυρίως στις χώρες όπου η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί από τη Γερμανία είναι ανεξίτηλος θεσμός πλέον3! Ετσι, στις 23 Φεβρουαρίου 2016, η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μια αμφιλεγόμενη και νέα έκθεση υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και του χάσματος του πλούτου. Το 2012, ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) ξεκίνησε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (buyback), ελπίζοντας στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ακόμη και χριστιανοδημοκράτες υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τους κανόνες διάσωσης των κρατών της Ε.Ε. Φοβάται τις συνέπειες αυτής της πολιτικής για τη Γερμανία. Η υπόθεση μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της Ε.Κ.Τ. σε μια μη δεσμευτική γνωμοδότηση.
5. Το πρόγραμμα εναλλακτικών επενδύσεων, με βάση μετοχές, ομόλογα και ακίνητα μπορεί να γίνει μόνο από πολύ πλούσιους πολίτες, που έχουν στην κυριότητά τους τον πλούτο αυτόν και όχι από τους φτωχούς, με πιθανή διεύρυνση στις κοινωνικές ανισότητες.  Ενας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Kerstin Bernoth, είπε ότι θα πάρει περισσότερη έρευνα για να καθορίσει ποιοι θα είναι οι τελικοί αποδέκτες του εγχειρήματος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι πιο πλούσιες οικογένειες θα αγοράσουν τους τίτλους, μετοχές και ακίνητα, καθώς η αναδιανομή του πλούτου είναι άνιση. Επί του παρόντος, σχεδόν το 25% των πλούσιων νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ κατέχουν μετοχές ή ομόλογα. Το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2% για τα φτωχά νοικοκυριά.
6. Τα προβλήματα με τις αντοχές των τραπεζών, είναι μια άλλη αποτυχημένη μορφή της γερμανικής αδιαλλαξίας για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας. Πώς να αντέξουν οι τράπεζες όταν δεν κερδίζουν από τους αυξημένους τζίρους; Στις 12 Φεβρουαρίου 2016 η βελγική ηλεκτρονική έκδοση4  αναφέρει γιατί οι τράπεζες πέφτουν στο χρηματιστήριο και η Deutsche Bank αγόρασε δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα για να καθησυχάσει τις αγορές. Και όλα αυτά με κακούς συμβούλους και εμπειρογνώμονες που υποστήριζαν ότι «οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καλές προοπτικές το 2016, οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν ελκυστικές, η οικονομική ανάπτυξη, τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν έτσι… Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς». Και ο Μάριο Ντράγκι υποστήριζε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επομένη (15-2-2016)5 ότι «έχουμε την αφθονία των μέσων νομισματικής πολιτικής, αν χρειαστεί», είπε, μιλώντας στους ευρωβουλευτές.
Στο επόμενο θα συνεχίσουμε στην αναφορά στους λόγους που θεωρώ σκόπιμο να αναλύσω για να καταδειχθεί η λανθασμένη κοινοτική πολιτική και τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Έτσι αποδεικνύεται η «λογική» που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί για να αποδεσμευθούν από μια κατάσταση που εξελίσσεται ολοένα και πιο γερμανική… Ας μην αναρωτιούνται λοιπόν οι μέτριοι Ευρωπαίοι ταγοί της κυρίας Μέρκελ γιατί οι Βρετανοί, διότι για όλα υπάρχουν εξελίξεις.
Νέος Όλεθρος για την Ευρώπη.

1. http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/20160308STO17801/%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%BF-%CE%97-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%88%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B8%CE%B5%CE%AF
2. http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/20160311STO19033/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%9A-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1

3. http://www.euractiv.com/section/uk-europe/news/brexit-stirs-up-euroscepticism-in-the-french-right/?nl_ref=15017561

4. http://www.lecho.be/agora/edito/Stress_bancaire_pour _la_BCE.9731514-622.art

5. http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20160215IPR14342/We-have-plenty-of-monetary-policy-instruments-if-needed-Draghi-tells-MEPs


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα