Κάποιος έπρεπε να θυσιαστεί. Το ζητούμενο δεν είναι ν’ ακουστεί μια συγγνώμη, να αναληφθούν “πολιτικές ευθύνες” και να παραιτηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Το να φύγει κανείς από το πόστο του ύστερα από μια τέτοια καταστροφή είναι υπεκφυγή και πρόβλεψη για να μετριασθούν στη συνέχεια οι προκλήσεις από αριστερά ή δεξιά κόμματα, που βρίσκουν ευκαιρία αντιπολιτευτικής προπαγάνδας.
Ο κ. Τόσκας μετά την τραγωδία βγήκε προβληματισμένος, γιατί στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης εκφράστηκαν ομολογίες, ότι προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν, ότι έγιναν λάθη, ότι υπήρξαν στρεβλώσεις και ότι ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με προβλήματα, που η θεραπεία τους ξεπερνούσε τις ανθρώπινες δυνάμεις. Οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα εκαλύπτοντο εκ των ενόντων ή από προσφορές επιχειρηματιών. Οδηγίες εδόθησαν στους πολίτες, αλλά δεν εισακούστηκαν από κανέναν.
Κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την παραίτηση του κ. Τόσκα υποκριτική και ασύμμετρη. Η μη αποδοχή της απ’ τον πρωθυπουργό, σωστά δεν έγινε δεκτή κατά την “ώρα της μάχης”. Την αποδέχθηκε, όταν καταλάγιασαν τα πράγματα και ο κ. Τόσκας έκανε το αυτονόητο. Επανήλθε για δεύτερη φορά. Τόλμησε αλλά, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι η λύση. Ήταν τουλάχιστον ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών.
Φταίει ο κ. αναπληρωτής υπουργός, αν αναδείχθηκε η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης με οδηγίες, με μέσα και υποδομές στη συγκεκριμένη περιοχή; Μπροστά σε τέτοιας έκτασης λαίλαπα, ούτε η άρτια εκπαίδευση των εμπλεκομένων ομάδων αρκεί ούτε και τα μέτρα πρόληψης απ’ το σύνολο του πληθυσμού φτάνουν. Μετριασμός των απωλειών μπορεί να γίνει, αλλά πλήρης αποφυγή τους ποτέ.
Η παραίτηση δεν οφείλεται σε ενδοκυβερνητική κρίση, αλλά στη διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής προερχόμενης από εξωγενή αίτια εκτός κυβερνητικών σχεδιασμών. Ο πολιτικός κόσμος “δεν θωράκισε το έθνος, με αποτελεσματικά μέτρα προστασίας”. Δεν παρείχε στην Αυτοδιοίκηση τα μέσα για την προστασία του πολίτη. Αν υπήρχαν, η απαραίτητη οργάνωση και ο συντονισμός προστασίας, θα περιοριζόταν η καταστροφή. Τα αποτελέσματα της άναρχης δόμησης και της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μεγαλύτερα απ’ αυτά των σεισμών, γιατί υπάρχει χρόνος αντίδρασης.
Μήπως η παραίτηση πρόκειται να προκαλέσει τη σε βάθος εξέταση των ευθυνών; Ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες, λόγω ευθιξίας. Είναι δυνατόν να λυθεί ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας; Τις λανθασμένες εκτιμήσεις του κρατικού μηχανισμού, τα αργά αντανακλαστικά και τη διαφυγή απ’ τον έλεγχο της κατάστασης την πλήρωσε ο κ. Τόσκας και μ’ αυτόν οι αρχηγοί Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.
Η παραίτηση έδωσε το ερέθισμα και διευκόλυνε τον κ. Τσίπρα να επισπεύσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ενόψει της εξόδου από την “πτωχευτική περίοδο” και της εμφάνισής του στη ΔΕΘ. Η τραγωδία στο Μάτι λειτούργησε υπέρ της πολιτικής ωρίμανσης του, χωρίς εμπειρία αριστεροκεντροδεξιόστροφου πολιτικού, Αλέξη Τσίπρα.
Αξιότιμε κύριε,έχω την αίσθηση ότι ο ρόλος της Ιφιγένειας δεν μπορεί να αποδοθεί στον κ.Τόσκα όση φαντασία και αν διαθέτει κανείς.Η πατρίδα μας από το 1981 μέλος της ΕΕ εκτός από τα πακέτα Ντελόρ,Σαντέρ τα Μ.Ο.Π. κλπ,έπρεπε να έχει εισαγάγει και τα θετικά στοιχεία των ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών δημοκρατιών ειδικά δε του πολιτικού πολιτισμού και της ανάληψης ευθυνών.Οι αιρετοί δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένοι στην παραγωγή κουτόχορτου για την διατήρηση της καρέκλας ,αλλά στην βελτίωση των παραλείψεων των προηγουμένων κυβερνήσεων.Δεν νομίζω ότι αξίζει στην χώρα μας κοινοβουλευτικός διάλογος τύπου κας Αυλωνίτου και κου Πολάκη π.χ..Η κυβέρνηση είναι εκεί για να συντονίζει και να προστατεύει την πατρίδα μας από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους και να κρίνεται για τα πεπραγμένα της.Είμαστε στο 2018 και έχουμε κυβέρνηση ΑΝΕΛΟΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασχολούμεθα με τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων Κωλέττη και Ρούφου,επειδή έτσι επιδιώκουν οι σανοπαραγωγοί…