Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό στο μοναδικό εν λειτουργία εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας.
“Με δεδομένο ότι η διοίκηση μίλησε για αναστολή της λειτουργίας των δύο εργοστασίων (σε Σέρρες και Ορεστιάδα) και όχι για κλείσιμο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μεταθέσεις εργαζομένων στο Πλατύ Ημαθίας που επιθυμεί να κάνει και δεν θέλει να προχωρήσει σε αποσπάσεις επειδή κοστίζουν” επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης.
Το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως αποτελεί “σπαζοκεφαλιά” για τη διοίκηση της βορειοελλαδικής εταιρείας και οι όποιες αποφάσεις αναμένονται στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Στόχος της εταιρείας είναι, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλός της Λάμπρος Χαραλάμπους, “η αξιοποίηση του έμπειρου προσωπικού της ΕΒΖ στο βέλτιστο δυνατό βαθμό, όπου υπάρχουν ανάγκες”.
Πάντως, και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι δεν έχει “πέσει στο τραπέζι” θέμα απολύσεων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, δεν αποκλείεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου μέρος των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη, να αποχωρήσουν οικειοθελώς.
Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα εργάζονταν (πριν από την αναστολή λειτουργίας) 47 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί στην περιοχή έσπερναν συνολικά 18.000 στρέμματα. Τα αντίστοιχα νούμερα προ 5ετίας ήταν: 260 εργαζόμενοι και περισσότερα από 60.000 στρέμματα. Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονταν σε 59 και συνολικά οι παραγωγοί τεύτλων έσπερναν 13.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 55.000 στρέμματα. Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας εργάζονται 106 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί σπέρνουν περισσότερα από 50.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 120.000 στρέμματα.
Με την αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα επιδιώκεται η εξοικονόμηση κονδυλίων τόσο από τη χρήση φθηνότερης καύσιμης ύλης όσο και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους.