Την αρχική ένταση διαδέχθηκε ο διάλογος, τους χαρακτηρισμούς η κουβέντα, τις έντονες διαφωνίες η συμφωνία! Η… μάχη της πλατείας δεν έγινε χθες το μεσημέρι στο Κουστογέρακο καθώς κάτοικοι και Δήμος συμφώνησαν στο έργο ανάπλασης της πλατείας του χωριού.
Παρόλο που όλοι είναι υπέρ της ανάπλασης της πλατείας νε χρηματοδότηση του “Πράσινου Ταμείου”, τα αρχικά σχέδια της μελέτης έβρισκαν την έντονη αντίθεση ενός μεγάλου αριθμού κατοίκων που χθες το μεσημέρι είχαν προγραμματίσει συνάντηση με το δήμαρχο, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.
Στην πλατεία συγκεντρώθηκαν περίπου 60 άτομα (μόνιμοι κάτοικοι και πολίτες με καταγωγή από το Κουστογέρακο) και πριν ακόμα καταφτάσει ο δήμαρχος, υπήρξαν λεκτικοί διαπληκτισμοί ανάμεσα σε κατοίκους που διαφωνούσαν με τη μελέτη και άλλους που ζητούσαν να εφαρμοστεί και να γίνει το έργο. Με την άφιξη του δημάρχου δημιουργήθηκε νέα ένταση μετά από αναφορά πολίτη σε βάρος του, με τον κ. Αντ. Περράκη να δηλώνει πως θα αποχωρήσει. Με την παρέμβαση του προέδρου του τοπικού κ. Ευτύχη Πατεράκη και δημ. Συμβούλων ο κ. Περράκης έμεινε στο χώρο και ξεκίνησε μια συζήτηση στην οποία ορισμένες φορές οι τόνοι ανέβηκαν αλλά κατέληξε κάπου.
Όλα τα μέρη συμφώνησαν :
• Να καταργηθούν οι οι σκάλες-τοιχίο που προβλέπονταν στην αρχική μελέτη και στη θέση τους θα γίνει ένα τοιχίο 4,50 μ. περίπου 50 πόντων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πλατείας. Επίσης τοποθετούνται , δύο σχάρες με αγωγούς για την παροχέτευση των βρόχινων νερών ώστε να μην φτάνουν στην πλατεία.
• Η βρύση και τα δύο δέντρα μετακινούνται από το κέντρο της πλατείας προς την άκρη.
Από τη μεριά των ανθρώπων που αντιδρούσαν ο κ. Μιχάλης Πατεράκης αναφέρθηκε σε τρεις προτάσεις που έγιναν προς το Δήμο για να αλλάξει τη μελέτη και σε 68 υπογραφές που μπήκαν στις προτάσεις αυτές. Οι κάτοικοι ζητούσαν να μετακινηθούν τα δύο δέντρα από το κέντρο προς τις άκρες της πλατείας, να απομακρυνθεί πλήρως το τοιχίο και τα ογκώδη τμήματα που το συνοδεύουν (σκαλοπάτια, βρύση) γιατί μειώνεται ο δημόσιος χώρος της πλατείας και περιθωριοποιεί μια γειτονιά του χωριού, τοποθέτηση του οδηγού τυφλών στην άκρη και όχι στη μέση της πλατείας.
Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης τόνισε προς τους κατοίκους πως η θέση του ίδιου και του Δ.Σ. είναι να εμπιστεύεται τους ειδικούς που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι μηχανικοί και δεν μπορεί να αποφασίσει αυτός πώς θα εκτελεστεί ένα έργο, αν θα γίνει τοιχίο ή που θα μπουν τα δέντρα. Η αρχιτέκτονας κ. Ζωή Βασιλοκωνσταντάκη εξήγησε το σκεπτικό της μελέτης τονίζοντας πως «η νέα πλατεία σχεδιάστηκε ως δίκτυο με τον χώρο μπροστά στο μνημείο του Καντανολέοντα», μίλησε για την θέση του δρόμου και των φυτών, αλλά και τους λόγους που τοποθετήθηκε το τοιχίο (για να μην καταλήγουν στην πλατεία τα φερτά υλικά).
Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του τοπογράφου μηχανικού κ. Δημήτρη Καλογεράκη που με τις γνώσεις του βοήθησε στη συζήτηση, αλλά και των αντιδημάρχων Μιχ. Μπικάκη, Ν. Φιωτοδημητράκη, Γ. Γεντεκάκη, αλλά και άλλων πολιτών ώστε το ζήτημα να λυθεί με εποικοδομητικό διάλογο.