Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τέλος στα σχέδια ξενοδοχοποίησης για τον λόφο Καστέλι

■ Κοινωφελείς χρήσεις ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
■ 7 ζώνες χρήσεων προβλέπονται για την Παλιά Πόλη

«Κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτήρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, «αμιγή κατοικία» για τον υπόλοιπο λόφο και 7 ζώνες χρήσεων σε όλη την Παλιά Πόλη των Χανίων ψήφισε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, που συνεδρίασε με μοναδικό θέμα τις χρήσεις γης στην περιοχή.
Το Συμβούλιο ενέκρινε αυτούσια τη σχετική πρόταση της Ομάδας Εργασίας που είχε κατατεθεί το 2017 και του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με μόνη διαφοροποίηση την επιπλέον θωράκιση των ιστορικών κτηρίων, με στόχο την αποτροπή της ξενοδοχοποίησής τους. Για την Παλιά Πόλη στόχος της ζωνοποίησης είναι η επαναφορά της αστικής και κοινωνικής ισορροπίας με «φρένο» στην τουριστικοποίηση και προστασία της κατοικίας. Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ εκτός από την παράταξη Παπαδογιάννη που δήλωσε «αποχή», «κατά» ψήφισαν η Νίκη Αποστολάκη και ο Κώστας Πρωτοπαπαδάκης από την παράταξη Αρχοντάκη και ο ανεξάρτητος Μύρων Γιακουμογιαννάκης.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Ειδικότερα, για τον λόφο Καστέλι η εισήγηση περιλάμβανε:
Αμιγής Κατοικία, όπως αυτή προτείνεται από την Ομάδα Εργασίας και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με αντιστοίχιση των προτεινόμενων χρήσεων με αυτές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Π.Δ. 59/2018.
Για τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης: Κοινωφελείς Λειτουργίες και ειδικότερα: Κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, περίθαλψη, οδοί (κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων), οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Χαζιράκης εξήγησε πως «τα διάφορα ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων κτηρίων μάς προβλημάτισαν και οδηγούμενοι από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε από την εισήγηση της διευρυμένης ομάδας εργασίας και να απαγορεύσουμε την ξενοδοχοποίηση των κτηρίων.
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως « ήδη έχει παρθεί ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από την οποία προφανώς απορρέουν κάποιες υποχρεώσεις. Ασφαλώς από την στιγμή που υπήρχε αυτή η απόφαση, στο πλαίσιο των διαδικασιών που ορίζει ο νόμος, αυτή η απόφαση πρέπει να μετατραπεί σε τελική άποψη».
Οσον αφορά στην Παλιά Πόλη συνολικά, έκανε λόγο για μια «υπερκορεσμένη τουριστικά περιοχή, η οποία δεν έχει ανάγκη από ακόμα μια ξενοδοχειακή μονάδα, πόσο μάλλον όταν αυτή η μονάδα στερεί από την πόλη ένα τόσο ιστορικό κτήριο».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Τη διαφοροποίησή της εξέφρασε η παράταξη Παπαδογιάννη, που σχολίασε τόσο την επιλογή της συζήτησης εν μέσω καλοκαιριού, όσο και την απουσία από τη συζήτηση των εμπλεκομένων επιστημονικών φορέων.
«Η πρόταση που έρχεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί με πολεοδομικούς όρους και κανόνες» σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης και προσέθεσε: «Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο πως από την όποια απόφαση μας, το σύνολο της περιοχής στον Λόφο Καστέλι, επιβάλλεται να διέπεται από τα ίδια πολεοδομικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά».
Απαντώντας ο δήμαρχος σχολίασε πως «δεν συζητάμε υπό τον φόβο μη μας μαλώσει κάτι. Μιλάμε για μία απόφαση γνωμοδοτικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να καταπέσει. Είναι λάθος να προτάσσουμε τον τύπο, για να αποφύγουμε πολιτικές τοποθετήσεις. Στο παρελθόν η παράταξη Παπαδογιάννη από όλες τις ψηφοφορίες απείχε. Και απείχε χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι υπέρ ή κατά της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης ανέφερε πως η άποψη του κυρίου Παπαδογιάννη δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά πουθενά: «Η απόφασή μας είναι γνωμοδοτική, δεν υπάρχει περίπτωση να καταπέσει, διότι δεν είναι εκτελεστή (…) Το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο, λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και πρέπει να τηρεί τη νομιμότητα, η οποία φυσικά σε αυτήν την περίπτωση τηρείται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

«Σήμερα ψηφίζουμε μια μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2017 και αφορά την πρόταση που θα κάνουμε στους μελετητές για τις χρήσεις στην παλιά πόλη με μία και μόνο διαφοροποίηση, η οποία αφορά τη χρήση στα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης» σχολίασε ο κ. Αρχοντάκης.
«Συμφωνώ με την εισήγηση για κοινωφελείς χρήσεις» τόνισε, παρατηρώντας, όμως, ότι ατυχώς η συζήτηση τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε από ένα επίπεδο ουσίας σε ένα επίπεδο ιδεολογίας και έκανε λόγο για έναν «ιδεοληπτικό αποπροσανατολισμό» της κοινής γνώμης. «Πρέπει να σκεφτούμε τι πόλη θέλουμε. Πώς μπορούμε να χτίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο που θα προσελκύσει επισκέπτες. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να χάνονται δημόσια κτήρια και δημόσιες εκτάσεις» προσέθεσε και τόνισε πως θα πρέπει «να γίνει ένα μάστερ πλαν για όλα τα κτήρια που μένουν αναξιοποίητα, ώστε να μπουν και αυτά σε τροχιά αποκατάστασης και λειτουργίας.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ

«Σήμερα συζητάμε ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα» ανέφερε ο κ. Δαμιανάκης, τονίζοντας πως «από την πρώτη στιγμή εμείς ανεπιφύλακτα ως παράταξη στηρίζουμε το περιεχόμενο αυτής της εισήγησης» και σημειώνοντας πως η πόλη οφείλει να περιφρουρήσει την ιστορία της.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΑΜΒΟΥΚΑ

«Κατανοούμε και σεβόμαστε το γεγονός ότι είναι ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου μας και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο Πολυτεχνείο να αξιοποιήσει τα κτήριά του» ανέφερε ο κ. Βάμβουκας, επαναφέροντας την πρότασή του για μετατροπή των κτηρίων σε ένα κέντρο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας.
Για τις προτεινόμενες χρήσεις για την παλιά πόλη, σχολίασε πως «τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Φαίνεται πως έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες. Η κατεύθυνση που είχαμε δώσει τότε ήταν να αποκατασταθεί η ισορροπία στην περιοχή».
«Αυτή η απόφαση μπορεί να είναι γνωμοδοτική, έχει όμως ιδιαίτερη σημασία» σημείωσε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Υπέρ» της πρότασης για κοινωφελείς λειτουργίες τάχθηκε η «Πρωτοβουλία Πολιτών», τονίζοντας πως «καλύπτουν χρήσεις που είναι συμβατές με εκπαίδευση, με πολιτισμό και είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

«Θετική εξέλιξη είναι η σημερινή συζήτηση, γιατί δείχνει τη δύναμη που έχει η χανιώτικη κοινωνία και ο χανιώτικος λαός, να δίνει μάχες απέναντι σε μεγαθήρια και να προχωρά» ανέφερε ο Νίκος Βουρλάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Δεν αισθανόμαστε δικαιωμένοι που σήμερα η δημοτική αρχή εισηγείται ακριβώς ότι είχαμε καταθέσει στις 22 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί ξέρουμε ότι δεν ήταν αυτό που έλαβαν υπόψη. Η χανιώτικη κοινωνία συσπειρώθηκε γύρω από ένα δίκαιο αίτημα και ήταν αυτή που άσκησε πίεση και γι’ αυτό εκφράζουμε ικανοποίηση» ανέφερε, σημειώνοντας πάντως πως η συγκεκριμένη απόφαση «δεν είναι ταφόπλακα στην εμπορευματοποίηση των κτηρίων».

«ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ»

«Αυτή η εισήγηση είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού ξεσηκωμού που υπήρξε στα Χανιά και το οποίο περιφρούρησε τον δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων» τόνισε από τη μεριά του ο Σεραφείμ Ρίζος και κατηγόρησε την παράταξη Παπαδογιάννη για «πολιτικές παλινωδίες».
«Από ‘κει και πέρα, όμως, θεωρούμε ότι η εξασφάλιση αν θα γίνει πράξη επαφίεται στην επαγρύπνηση του κοινωνικού κινήματος» συμπλήρωσε.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Τη δική της παρέμβαση ως επικεφαλής της ανασκαφής έκανε η αρχαιολόγος, Μαρία Βλαζάκη που στάθηκε εν συντομία στην ιστορικότητα του λόφου, κάνοντας λόγο για το πιο στρατηγικό σημείο των Χανίων, μιας από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης: «Η ζωή ξεκίνησε ακριβώς εδώ, πριν 5.500 χρόνια από σήμερα» τόνισε και επεσήμανε ότι η κήρυξη του κτηρίου της Μεραρχίας ως διατηρητέου μνημείου, στην πραγματικότητα εμποδίζει την αλλαγή της χρήσης του, ενώ και τα άλλα δύο κτήρια προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, η εταιρεία δεν έχει οπισθοχωρήσει από τα σχέδιά της καθώς έχει καταθέσει αρχιτεκτονικό σχέδιο για την επένδυση στο υπουργείο Πολιτισμού.

 

7 ζώνες
στην παλιά πόλη

Την πρόταση για την παλιά πόλη παρουσίασε ο Αντώνης Μυλωνάς, ως προϊστάμενος του γραφείου προγραμματικής σύμβασης της παλιάς πόλης Χανίων και επικεφαλής της διευρυμένης ομάδας εργασίας που είχε συσταθεί το 2016 και παρέδωσε τις προτάσεις της το 2017. «Το πρόβλημα η μονοχρηστική διάσταση που αποκτά τα τελευταία χρόνια η παλιά πόλη για την εξυπηρέτηση του τουριστικού ρεύματος, η οποία στρέφεται κυρίως κατά των μονίμων κατοίκων» ανέφερε τονίζοντας πως «μόνο η συγκράτηση ικανού αριθμού κατοίκων μπορεί να εξασφαλίσει την άνοδο της ποιότητας της παλιάς πόλης και την αποκατάσταση της αστικής συνοχής».
Με βάση αυτά, προτείνεται η ζωνοποίηση, για ανάδειξη της παλιάς πόλης,
Η παλιά πόλη στο σύνολό της χωρίζεται σε επτά χωροταξικές ζώνες:
1. Ζώνη κατηγορίας απολύτου προστασίας: χρήσεις περιπάτου επισκέψεων και χώροι στάσης και αναμονής ήπιας μορφής – Χρήσεις περιοδικών εκθέσεων – Πολιτιστικών δράσεων που να εναρμονίζονται με τον χώρο. Εξαίρεση το θέατρο Ανατολικής Τάφρου που παραμένει.
2. Ζώνη κατηγορίας προστασίας: είναι στη βόρεια παρειά της οδού Σήφακα, παράλληλα με το Βυζαντινό τείχος και περιλαμβάνει απαγόρευση χρήσεων αναψυχής και εστίασης, ενώ επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι 30 κλίνες.
3. Ζώνης κατηγορίας τουρισμού – αναψυχής: περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο των δύο λεκανών του ενετικού λιμανιού, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι το Νεώριο Μόρο. Είναι η πιο ανοικτή σε περιορισμούς χρήσεως γης.
4. Ζώνη κατηγορίας πολεοδομικού κέντρου: περιλαμβάνει ουσιαστικά τους δρόμους που χαρακτηρίζονται ως το εμπορικό κέντρο της παλιάς πόλης και αποτελούν συνέχεια και προέκταση της νεότερης πόλης. Κυριαρχούν οι εμπορικές χρήσεις. Απαγορεύεται η χρήση αναψυχής και εστίασης.
5. Ζώνη γενικής κατοικίας: χαρακτηρίζεται από μεικτές χρήσεις. Και εδώ επιτρέπονται χρήσεις αναψυχής και εστίασης και ξενοδοχεία μέχρι 50 κλίνες.
6. Ζώνη αμιγούς κατοικίας: Είναι πιο ευαίσθητη και χρήσιμη κατηγορία για τη διατήρηση της ισορροπίας στην παλιά πόλη. Ο καθορισμός των ορίων τους και ο αποκλεισμός των χρήσεων που εμποδίζουν και τελικά εκτοπίζουν την κατοικία. Μία είναι στην συνοικία Καστέλι, μία στο εμπορικό κέντρο της παλιάς πόλης, δύο στην Σπλάντζια και δύο στις συνοικίες Τοπανά και Οβραϊκή.
Εκεί υπάρχει απαγόρευση χρήσεων αναψυχής και εστίασης, ενώ επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα έως 30 κλίνες.
Ζώνη Καστέλι: Ξεχωριστή ως προς τον βαθμό προστασίας – χαρακτηρίζεται από ειδικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Είναι η μόνη συνοικία που έχει διατηρήσει τον χαρακτήρα της, διαφοροποιείται, γιατί δεν επιτρέπονται ούτε εμπορικά καταστήματα πλην παντοπωλείου.
7. Ειδικές κατηγορίες: Διάφορα κτήρια που λόγω της σημασίας τους, τους αποδίδεται εξαρχής συγκεκριμένη χρήση ανεξάρτητα από τη ζώνη στην οποία ανήκουν.

ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ

Πάντως, ο δρόμος προς την τελική επικύρωση των συγκεκριμένων αποφάσεων είναι «μακρύς», καθώς όπως εξήγησε ο μηχανικός του Δήμου, Κώστας Μπροκαλάκης: «Ουσιαστικά είναι η πρώτη απόφαση, η οποία θα ενσωματωθεί στη γενική απόφαση που θα ληφθεί για το γενικό πολεοδομικό στο Β1 στάδιο, δίνοντας μια κατεύθυνση στους μελετητές. Μετά οι μελετητές θα εκπονήσουν Β2 στάδιο, το οποίο θα περάσει ξανά από δημοτικό συμβούλιο, μετά θα βγει σε διαβούλευση για ενστάσεις φορέων η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εγκρίσεις, από την Αποκεντρωμένη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος».
Από τον σύλλογο κατοίκων παλιάς πόλης, ο κ. Γιατρουδάκης τόνισε πως «η εξειδικευμένη εισήγηση μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και έτσι θα μπει μια τάξη στην παλιά πόλη που την έχει απόλυτη ανάγκη».

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον Ολυμπιονίκη με την Εθνική ομάδα πόλο Δημήτρη Σκουμπάκη και τον εικαστικό Γιάννη Μαρκαντωνάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα