Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τέλος τα επιδόματα σε πολίτες κρατών – μελών που δεν προσπαθούν να βρουν εργασία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να αρνούνται την καταβολή κάποιων κοινωνικών επιδομάτων σε πολίτες άλλων χωρών- μελών που χρησιμοποιούν το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης για να διεκδικούν κοινωνική πρόνοια χωρίς να προσπαθούν να βρουν εργασία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Η απόφαση αφορούσε την περίπτωση μία Ρουμάνας μητέρας στη Γερμανία, στην οποία δεν δόθηκε το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας. Το Δικαστήριο ανέφερε ότι εφόσον η γυναίκα δεν είχε επαγγελματική εκπαίδευση ή εργασιακή εμπειρία και δεν πήγε στη Γερμανία για να αναζητήσει εργασία, η άρνηση της Γερμανίας να της χορηγήσει το επίδομα δεν παραβιάζει τον ευρωπαϊκό νόμο κατά των διακρίσεων.
Η ελευθερία στην κίνηση για την εργασία και τη ζωή σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατοχυρωμένη στις συνθήκες της ΕΕ και στις κυβερνήσεις των χωρών- μελών απαγορεύεται να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των πολιτών τους και αυτών άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά η πρόσβαση σε κάποια επιδόματα πρόνοιας μπορεί να περιορισθεί, ανέφεραν οι δικαστές. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αμφισβήτησε την αρχή της ελευθερίας κίνησης, αλλά σημειώνει ότι οι μετανάστες στην ΕΕ πρέπει να στηρίζονται με δικούς τους πόρους, εάν είναι «οικονομικά αδρανείς». Ωστόσο, η κριτική από την αντιπολίτευση στη Γερμανία επισήμανε ότι η απόφαση έδειξε μία επιλεκτική ερμηνεία της αρχής (ελεύθερης κίνησης των ανθρώπων). Η ελευθερία κίνησης σημαίνει επίσης «το δικαίωμα σε μία κοινωνική- πολιτιστική επιβίωση», δήλωσε η πρόεδρος του γερμανικού κόμματος της αριστεράς Die Linke.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκάλεσε ενθουσιασμό στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίες είχαν δεσμευθεί να δείξουν αυστηρότητα σε αυτό που οι ίδιες θεωρούν ως κατάχρηση του κράτους πρόνοιας από τους αποκαλούμενους «επιδοματικούς τουρίστες» από τις φτωχές χώρες της ΕΕ. Η απόφαση μπορεί να περιορίσει την πίεση στις κυβερνήσεις από τα κόμματα που είναι κατά της ΕΕ και της μετανάστευσης, όπως το «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το βρετανικό κόμμα Ανεξαρτησίας και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία. Τα κόμματα αυτά κατηγορούν της ελευθερία των Ευρωπαίων πολιτών να μετακινούνται και να εγκαθίστανται οπουδήποτε στην ΕΕ για αυτό που θεωρούν ως ανεξέλεγκτη μετανάστευση, κυρίως από τις χώρες- μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. «Η απόφαση δημιουργεί νομική σαφήνεια και προστατεύει το σύστημά μας κοινωνικής πρόνοιας», δήλωσε ο εκπρόσωπος για εργασιακά θέματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της καγκελαρίου ΆγγελαςΜέρκελ, Καρλ Σίβερλινγκ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αποκαλούμενος επιδοματικός τουρισμός είναι ένα σχετικά μικρής κλίμακας φαινόμενο. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2013 διαπίστωσε ότι οι πολίτες άλλων χωρών δεν είναι πιθανό να βασίζονται στα κοινωνικά επιδόματα περισσότερο από τους πολίτες της ίδιας της χώρας που είναι εγκατεστημένοι. Από τους περισσότερους των 6,1 εκατομμυρίων ανθρώπων που λαμβάνουν το βασικό επίδομα ανεργίας στη Γερμανία, λιγότερο από το 2% είναι Τσέχοι, Εσθονοί. Ούγγροι, Λετονοί, Λιθουανοί, Πολωνοί, Σλοβάκοι και Σλοβένοι, ενώ μόλις 1% είναι Βούλγαροι και Ρουμάνοι, που απέκτησαν το έτος αυτό τη σχετική ελευθερία. Στη Βρετανία, οι πολίτες από τα νέα κράτη- μέλη της ΕΕ αποτελούσαν το 1% των ανθρώπων σε εργάσιμη ηλικία που διεκδικούσαν επίδομα τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα