Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Το τέλος της τρόικας αποτελεί ελληνική επιθυμία

«Ελληνική επιθυμία» αποτελεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το «τέλος της τρόικας», σύμφωνα με άρθρο της Frankfurter Allgemeiner Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει το α’ τρίμηνο του 2016. Η εφημερίδα αναφέρει, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν συμφέρον να τελειώσει η τρόικα.
«Φήμες από την Αθήνα, βάσει των οποίων υπάρχουν σχέδια για ένα τέλος της τρόικας δεν είναι μεν βραχυπρόθεσμα τίποτα περισσότερο από ελληνική επιθυμία, διότι το ΔΝΤ, ως αποφασιστικό κομμάτι της τρόικας, θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση ως την λήξη του δικού του προγράμματος, στο α’ τρίμηνο του 2016. Μακροπρόθεσμα όμως πολλοί συμμετέχοντες έχουν συμφέρον από το τέλος της τρόικας», υποστηρίζει ο αρθρογράφος σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα έρθει σίγουρα».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο της FAZ, στο τέλος του χρόνου λήγει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά το ποια θα είναι η συνέχεια, είναι ανοιχτό. «Οι πιστωτές αναβάλουν διαρκώς το λεπτό θέμα», τονίζεται και παρατίθεται δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου για τα Δημοσιονομικά Γίρκι Κατάινεν προς την εφημερίδα, στην οποία χαρακτηρίζει «απόλυτα πρόωρες» τις εικασίες για το τι θα κάνει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα από το 2015.
Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό το εάν η Ελλάδα χρειάζεται από το 2015 επιπλέον χρήματα για την χρηματοδότηση του κράτους και επομένως ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρει ο δημοσιογράφος και προσθέτει ότι το ίδιο ανοιχτό είναι το πώς θα μπορέσει το κρατικό χρέος, το οποίο για το 2014 υπολογίζεται σε 177% του ΑΕΠ, να καταστεί μεσοπρόθεσμα και πάλι βιώσιμο – και εάν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς ‘κούρεμα’ χρέους. «Πέρα από αυτό, πρέπει να συζητηθεί και το πώς οι πιστωτές θα επιβλέπουν την οικονομική και δημοσιονομική συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ΔΝΤ ούτως ή άλλως έχει μικρή επιθυμία να συμμετάσχει σε περαιτέρω προγράμματα βοήθειας στην Ευρωζώνη, ενώ η ΕΚΤ μπαίνει όλο και περισσότερο, ως μέλος της τρόικας, σε σύγκρουση συμφερόντων με τη μελλοντική αποστολή της.

Ως επιβλέπουσα, η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χειρίζεται τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αδιάφθορα και με ιδιαίτερη αυστηρότητα και να προωθεί το κλείσιμό τους. Ως μέλος της τρόικας συμμετείχε πρώτα από όλα στην διάσωση των τραπεζών. Αναμένεται λοιπόν να εγκαταλείψει μεσοπρόθεσμα την τρόικα.
«Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να παραμείνει ως μοναδική επιβλέπουσα της πολιτικής των χωρών υπό πρόγραμμα», εκτιμά ο αρθρογράφος και υποστηρίζει ότι κάθε μια από αυτές τις χώρες θα ήταν ευτυχής, εάν θα μπορούσε έτσι να αποφύγει στο μέλλον τις επιταγές της τρόικας. «Για την Ελλάδα αυτό ισχύει ιδιαίτερα. Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ‘πούλησε’ τη νίκη του στις Ευρωεκλογές ως ‘μήνυμα εναντίον της πορείας λιτότητας’ του κυβερνητικού συνασπισμού και στις Βρυξέλλες, όπως και στην Αθήνα, υπάρχει φόβος για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2015.
Ο κ. Σαμαράς ζητάει από τους δανειστές ενόψει αυτής της προοπτικής μια ήπια συμπεριφορά απέναντι στη χώρα του – με το επιχείρημα ότι μία πολιτικά ασταθής κατάσταση στην Ελλάδα θα έθετε υπό αμφισβήτηση τις έως τώρα ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι και το Eurogroup και η Κομισιόν θέλουν να αποφύγουν νέα αναστάτωση και θέλουν να λάβουν τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας από το 2015 όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα. Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο εκπρόσωπος του κ. Κατάινεν επισήμανε ότι αυτές οι αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν μόνο μετά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, το Φθινόπωρο.

«Στις Βρυξέλλες λένε πέρα από αυτό ότι η τρόικα θα πρέπει τον Οκτώβριο στην Αθήνα να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία όσο το δυνατόν πιο σύντομα και διακριτικά. Βάσει του σχεδίου, μετά από αυτό, θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό οι αποφάσεις. Βεβαίως τέτοιου είδους χρονοδιαγράμματα σπανίως έχουν τηρηθεί τα τελευταία χρόνια, για αυτό διπλωμάτες της ΕΕ ανησυχούν ότι οι αποφάσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ως τον επόμενο χρόνο. Η τρόικα θα πρέπει να διευκρινίσει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, τις οποίες δανειστές και δανειολήπτες αυτή τη στιγμή υπολογίζουν διαφορετικά», αναφέρει η FAZ και τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, για πολιτικούς λόγους, θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα σήμαινε και νέα μέτρα». Αναφέρει δε ότι «προφανώς ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν ενταχθεί στο παλαιό πρόγραμμα για τη διάσωση των τραπεζών μπορούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν για την εξυγίανση του προϋπολογισμού» και τονίζει ότι στις Βρυξέλλες αυτό δεν θεωρείται ρεαλιστικό, «όχι μόνο γιατί η αναδιανομή των κονδυλίων θα έθετε νομικά προβλήματα, αλλά και επειδή θεωρείται πολύ πιθανό ότι τα χρήματα αυτά τελικά θα χρειαστούν για τον σκοπό για τον οποίο είχαν προβλεφθεί, καθώς τα επικείμενα stress test από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αποκαλύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες». «Είδαμε στην Πορτογαλία, κατά την διάσωση της Espirito Santo, ότι αυτά τα χρήματα εξακολουθούν να χρειάζονται», δηλώνει διπλωμάτης της ΕΕ στην FAZ.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι κατάφερε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο το 2013 αλλά και στο πρώτο εξάμηνο του 2014».
Επισημαίνεται ωστόσο ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2012 βασίζονται στην υπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα ισοδυναμεί κάθε χρόνο με το 4,5% του εθνικού ΑΕΠ – και τα στοιχεία που έχουμε σήμερα κάνουν λόγο για λιγότερο από 2%. «Επιπλέον, στην Αθήνα φαίνεται να ξεχνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί μόνο μία από τις δύο προϋποθέσεις για περαιτέρω διευκολύνσεις και ότι η ελληνική μεταρρυθμιστική ατζέντα παραμένει εκτενής και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος», αναφέρει ο συντάκτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα