Χωρίς κοινωνικό φροντιστήριο ξένων γλωσσών, έπειτα από 5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, θα βρει η νέα σχολική χρονιά τους μαθητές από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες που ζουν στον Δήμο Χανίων.
Αιτία φαίνεται να είναι η «ψύχρανση» των σχέσεων ανάμεσα στο Δήμο και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Palso) Χανίων λόγω της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας -που υιοθέτησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο- να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω το τίμημα που καταβάλλουν σύλλογοι και φορείς που χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες σχολικές αίθουσες. Πιο συγκεκριμένα, ενώ παλαιότερα τις ημέρες που διεξάγονταν εξετάσεις σε δημόσια σχολεία από τον συγκεκριμένο Σύλλογο το τίμημα που κατέβαλε ανέρχονταν σε 300 ευρώ, μετά την απόφαση το ποσό που καλείται να πληρώσει αγγίζει τα 1.700 ευρώ.
«Είναι αδιανόητο να ζητάνε τέτοια χρήματα τη στιγμή που τα μέλη του Συλλόγου προσφέρουν με μορφή υποτροφιών στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου υπηρεσίες που στοιχίζουν πάνω από 70.000 ευρώ ετησίως», σχολίασε, μιλώντας στα «Χ.ν.», μέλος του Συλλόγου όταν τον ρωτήσαμε για το θέμα.
Από την πλευρά της, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από μη αιρετά μέλη (εκπρόσωποι ΕΛΜΕ, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εργατικό Κέντρο, Ένωση Γονέων κ.ά.) και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων, υποστηρίζει ότι τα ποσά που κατέβαλαν ως ενοίκιο οι σύλλογοι και οι φορείς ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Παράλληλα, με την απόφαση αυτή επιχειρήθηκε να μπει ένας κανόνας που να ισχύει για όλους και δεν αφήνει περιθώρια για ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τον καθένα.
«Κάποια στιγμή όταν είχαν έρθει πολλά αιτήματα παραχωρήσεων αποφασίσαμε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ότι, αφενός, για να μην υπάρχουν σκιές, δεν μπορεί να γίνεται παζάρι με τον καθένα για το ποσό που θα καταβάλει για να εκμεταλλευτεί ένα δημόσιο κτήριο κάνοντας μια δραστηριότητα που του αποδίδει κάποιο κέρδος και αφετέρου δεν μπορούμε να δίνουμε ένα σχολείο για 50 ευρώ», σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Γιώργος Ξανθουδάκης και πρόσθεσε ότι το σκεπτικό της Επιτροπής ήταν να μπει ένας κανόνας για όλους.
«Έτσι πήραμε μια απόφαση που λέει ότι για οποιονδήποτε θέλει να του παραχωρήσουμε μέχρι 3 αίθουσες ενός σχολείου θα πρέπει να καταβάλλει 200 ευρώ την ημέρα. Από εκεί και πέρα, είναι 30 ευρώ για κάθε επιπλέον αίθουσα που θέλει να χρησιμοποιήσει», ανέφερε ο κ. Ξανθουδάκης.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, αργότερα υπήρξαν αντιδράσεις από στελέχη της Δημοτικής Αρχής, αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο, που ζητούσαν να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συλλόγου λόγω της συνεργασίας που υπάρχει με τον Δήμο στο πλαίσιο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
«Η άποψή μου, όπως και του δημάρχου, είναι ότι έπρεπε να εξαιρεθεί ο Σύλλογος λόγω της συμβολής του σε κοινωνικό επίπεδο», τόνισε σχετικά η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελευθερία Αλιφιεράκη στην οποία θέσαμε το θέμα.
Στο ερώτημα γιατί αυτή η αντίθεσή δεν εκφράστηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η κα Αλιφιεράκη επεσήμανε ότι το θέμα της αναπροσαρμογής των μισθωμάτων ήρθε προς ψήφιση συνολικά και όχι εξετάζοντας χωριστά την περίπτωση κάθε συλλόγου ή φορέα.
«Εγώ ψήφισα να αυξηθούν τα τέλη γενικά. Από εκεί και πέρα -μετά- ζητήσαμε δύο φορές από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας την εξαίρεση του συγκεκριμένου συλλόγου γιατί θέλαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί του και γιατί οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν κοινωνικό έργο», επεσήμανε η κα Αλιφιεράκη.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο με τους μαθητές των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών να είναι εκείνοι που «πληρώνουν» τελικά την διαφωνία μεταξύ Δήμου και φροντιστών, αλλά και την ολιγωρία των αρμοδίων προκειμένου να βρεθεί μια «χρυσή τομή» ώστε ο θεσμός τους κοινωνικού φροντιστηρίου να συνεχίσει να λειτουργεί.