Μια καλή συμφωνία, λέει ο πρωθυπουργός ότι έκανε με τον Ζάεφ την ώρα που η κοινή γνώμη προσπαθεί να καταλάβει γιατί νομιμοποιήσαμε το όνομα “Μακεδονία” σ’ αυτούς που το ‘καναν δικό τους χωρίς να τους ανήκει. Σ’ αυτούς που σφετερίστηκαν το όνομα, την αποκαλούμενη ως Μακεδονική γλώσσα τους τη σλαβική, τις μορφές της πολιτιστικής ιστορίας των Μακεδόνων και μας έβαλαν να νομιμοποιήσουμε τούτες τις παραχαράξεις.
Σπολλάτη τους(!) τα κατάφεραν και πήραν το διαβατήριο για ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ η ελληνική πλευρά, όπως λέει η κυβέρνηση στο χθεσινό τηλεοπτικό σόου, που με χωρίς χαμόγελα χρύσωσαν το πικρό χάπι, εξασφάλισε όλα όσα έθεσε(;) ως προϋποθέσεις, προκειμένου να ενδώσει στις πιέσεις του ξένου παράγοντα, κυρίως του ΝΑΤΟ, που με τη δραστηριότητά του κατόρθωσε, τα προβλήματά του στα Βαλκάνια να τα λύσει η Ελλάδα. Συνέβαλλε προς τούτο και η συγκυρία των επικρατουσών οικονομικών συνθηκών. Και ήρθε η Βόρεια Μακεδονία.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα πάρει τη μορφή Διεθνούς Συνθήκης. Αν υπογραφεί απ’ τους πρωθυπουργούς, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, που ερμηνεύουν το άρθρο 28 του Συντάγματος, δεσμεύει τη χώρα στο εξωτερικό και αν ακόμη δεν κυρωθεί από τη Βουλή. Αν υπογραφεί απ’ τους υπ. Εξωτερικών, είναι ανάγκη να ψηφισθεί από τη Βουλή για να ισχύει με τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών. Εφόσον δεν θίγονται “σπουδαίο εθνικό συμφέρον” και “τα δικαιώματα του ανθρώπου” νόμος κΎρωσης της σύμβασης γίνεται από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών.
Στην προκειμένη περίπτωση ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος έχει 145 ψήφους και ο μικρός 7. Αφού ο μικρός δεν συμφωνεί με τη συμφωνία, ο μεγάλος που δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή δεν νομιμοποιείται συνταγματικώς να δεσμεύσει τη χώρα. Λέγεται, ότι δεν θα έρθει τώρα νόμος προς ψήφιση αλλά θα γίνει συζήτηση με το ερώτημα, αν συμφωνεί το σώμα με το περιεχόμενο της συμφωνίας ανεξάρτητα αν έρθει νόμος προς ψήφιση μετά ένα ή δύο χρόνια.
Τα πράγματα στη γείτονα δεν είναι ευνοϊκά για τον Ζάεφ, διότι η αντιπολίτευση συνεχίζει το παιχνίδι των αλυτρωτικών διαθέσεων στα δικά μας εθνικά, εδαφικά και πολιτισμικά κεφάλαια. Παρά ταύτα με τη Συμφωνία δεν έχουν να χάσουν και πολλά εκτός από τα έξοδα, για ν’ αλλάξουν τίτλους εγγράφων των Υπουργείων, βιβλίων κ.ά. Η ελληνική κυβέρνηση θα ‘χει το πρόβλημα που έκανε τη συμφωνία ερήμην των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων και του ελληνικού λαού.
Υπάρχουν Ελληνες που πολέμησαν κι έχυσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία. Τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας στους απογόνους των πεσόντων γι’ αυτόν τον αγώνα, κυρίως των Χανιωτών, τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα σε αναμνηστικές πλάκες στο Δημοτικό κατάστημα των Χανίων; Κατεβάστε τα μάρμαρα; Όπως κατεβάσαμε κι εμείς… να μην πω τι(!).
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.