» …ή µε το κεφάλαιο ή µε τους εργάτες
Κύριε διευθυντά,
Πολλοί είναι αυτοί που ξαφνιάστηκαν από το δυναµικό ξέσπασµα διαµαρτυρίας µεγάλης µερίδας των ελεύθερων επαγγελµατιών και αυτοαπασχολούµενων, ιδίως των δικηγόρων που ξεκίνησαν πριν ένα µήνα το “χορό” των κινητοποιήσεων, στο φορολογικό νοµοσχέδιο και καλόπιστα αναρωτιούνται αν η αντίδραση αυτή ακουµπάει στην πραγµατικότητα, αν δηλαδή επιβάλλει υπερβολικά και άδικα βάρη και οδηγεί στην εξόντωση τους, ή πρόκειται για τα “τελευταία σαλπίσµατα” των συστηµατικών “φοροφυγάδων” που επιτέλους, όπως όλοι, πρέπει και αυτοί να “συνεισφέρουν” για τη δικαιότερη κατανοµή των φορολογικών βαρών, όπως θέλει να µας πείσει η κυβέρνηση.
Κοίτα ποιος µιλάει για «φορολογική δικαιοσύνη»
Το φορολογικό νοµοσχέδιο, µε τα εξωπραγµατικά τεκµήρια, το διατηρούµενο χαράτσι του τέλους επιτηδεύµατος και την τροµοκρατία των ελέγχων, που θα συζητηθεί στην Βουλή την Τετάρτη µε επιδίωξη να ψηφιστεί αυθηµερόν ή την εποµένη, είναι αποκαλυπτικό στο από ποιους τα παίρνουν, µε κάθε τέτοιο νοµοσχέδιο, και σε ποιους τα δίνουν. Επιδιώκουν να εισπράξουν 552 εκατ. επιπλέον φόρους για το 2023, οι οποίοι θα αυξηθούν προοδευτικά για να φθάσουν το 1,3 δισ. ευρώ το 2027, όχι από όλους τους ελευθεροεπαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους αλλά από αυτούς µε τα χαµηλότερα εισοδήµατα µέχρι 30.000 ευρώ που αγωνίζονται, σε δύσκολες συνθήκες, να κρατηθούν στο επάγγελµα ή να διατηρήσουν τα µαγαζιά τους ανοικτά. Το νοµοσχέδιο δεν αγγίζει, δεν αφορά – µετά το “ρετουσάρισµα” λόγω των αντιδράσεων µε την µείωση της προσαύξησης του τεκµαρτού εισοδήµατος µε βάση το τζίρο – τα µεγαλύτερα εισοδήµατα, τα οποία δεν µπαίνουν στο κόσκινο του. Όπως δεν µπαίνουν και οι εταιρείες. Από αυτά τα 552 εκατ. που θα εισπράξουν για τη φετινή χρονιά από λιγότερους σε σχέση µε αυτούς που στόχευαν, τα 50 εκατ. θα χαρίσουν αµέσως, µε άλλα άρθρα του ίδιου νοµοσχεδίου, στους επιχειρηµατικούς οµίλους µε την µείωση του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2%, µε την µείωση του φόρου χρηµατιστηριακών συναλλαγών κατά 50% και την κατάργηση του φόρου των τόκων σε κρατικά οµόλογα.
Μήπως όµως τα υπόλοιπα θα πάνε, όπως µας λένε, για να γίνουν νοσοκοµεία, σχολεία, δρόµοι;;; Τα λένε αυτοί που µε το ένα χέρι εµπορευµατοποιούν την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, το ρεύµα και το νερό, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, και µε το άλλο «αµπαλάρουν» µε τους φόρους του λαού νέα προνόµια στους «επενδυτές».
Και αφού γέλασε κάθε “πικραµένος” µε το επιχείρηµα τους αυτό, το γύρισαν και λένε ότι θα πάνε σε κοινωνικά επιδόµατα, που δεν έχει ακόµα καταργήσει οριστικά το κράτος, για τις λεγόµενες «ευπαθείς οµάδες». Το που, όµως, στη πραγµατικότητα θα πάνε το αποκαλύπτει ο προϋπολογισµός που θα συζητηθεί τις επόµενες µέρες στη Βουλή και προβλέπει 6,2 δισ ευρώ παραπάνω φόρους µε αύξηση των κατά 8,1% σε σχέση µε φέτος, ενώ οι επιχειρηµατικοί όµιλοι θα πάρουν 12,1 δισ ευρώ “ζεστό χρήµα” µέσω του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων και του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Που προβλέπει ότι από τα 6,7 δισ ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες τα 5,5 δισ ευρώ θα πάνε για την δήθεν «Αποτροπή Εξωτερικών απειλών – εγγύηση της ασφάλειας και της άµυνας της χώρας» και στην πραγµατικότητα κατευθύνονται σε ΝΑΤΟικές ανάγκες και προτάγµατα.
Η κυβέρνηση επιδεικνύει ως πειστήριο, τάχα, «φορολογικής δικαιοσύνης» τις 1.064 φοροαπαλλαγές που καταγράφηκαν το 2023 και «στοιχίζουν» κατ’ έτος στον προϋπολογισµό 15,55 δισ. ευρώ. Η λαθροχειρία βέβαια φαίνεται µε την πρώτη µατιά, αφού στις φοροαπαλλαγές, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της ανακατεύουν µήλα µε πορτοκάλια. Βάζουν, για παράδειγµα, στο ίδιο τσουβάλι το αφορολόγητο όριο που ισχύει για όσους µισθωτούς και συνταξιούχους που παλεύουν να επιβιώσουν µε εισόδηµα κάτω από τα στατιστικά όρια της φτώχειας, µε τις φοροαπαλλαγές που απολαµβάνουν οι εφοπλιστές, οι µεγαλοβιοµήχανοι και οι κάθε είδους επενδυτές!
Την απάτη και το ψέµα της κυβέρνησης αποκαλύπτουν ορισµένα ενδεικτικά στοιχεία που δηµοσιεύτηκαν µε τον προϋπολογισµό. Σύµφωνα µε αυτά, 239 απαλλαγές και εκπτώσεις, που αφορούν φυσικά πρόσωπα «στέρησαν» από τον προϋπολογισµό έσοδα 5,4 δισ. ευρώ. Μόνο που σ’ αυτά περιλαµβάνονται το αφορολόγητο για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώµατα (3,9 δισ. ευρώ), τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο! Περιλαµβάνονται επίσης ορισµένες στοιχειώδεις απαλλαγές που δεν έχει ακόµα καταργήσει οριστικά το κράτος για τις λεγόµενες «ευπαθείς οµάδες» και άλλα παρόµοια µέτρα, που σε καµιά περίπτωση δεν αλλάζουν την εικόνα της φοροαφαίµαξης την οποία υφίσταται ο λαός, πληρώνοντας το 95% των φόρων κάθε χρόνο, µε οποιαδήποτε κυβέρνηση!
Υπάρχουν όµως κι άλλες 87 απαλλαγές στην κατηγορία «φορολογία κεφαλαίου», που ενεργοποιήθηκαν την περασµένη χρονιά, γλιτώνοντας σε µεγάλες επιχειρήσεις φόρους 5,5 δισ. ευρώ. Είναι αυτές οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις που οι κυβερνήσεις φυλάσσουν ως κόρη οφθαλµού και τις εµπλουτίζουν κάθε χρόνο, µέσα από τους «επενδυτικούς νόµους» και τα άλλα κανάλια στήριξης των επενδύσεων. Τα µεγέθη δεν αντέχουν σε καµιά σύγκριση. Πόσο µάλλον αν υπολογίσει κανείς ότι στις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο δεν συνυπολογίζονται οι 50 και πλέον που απολαµβάνουν οι εφοπλιστές, άλλες φορολογίες και «γενικές απαλλαγές» που ισχύουν για τους επιχειρηµατικούς οµίλους και δεν καταγράφονται ούτε ως …«διαφυγόντα έσοδα», καθώς αφορούν περιπτώσεις πλήρους φοροασυλίας και δεν υπάρχουν σε κανένα τεφτέρι του φοροεισπρακτικού µηχανισµού.
Για ποια λοιπόν φορολογική δικαιοσύνη µιλάνε όταν οι συνολικοί φόροι των επιχειρήσεων αντιστοιχούν µόλις στο 2% του ΑΕΠ, µε τον ΦΠΑ να υπερβαίνει το 8% και τη φορολογία του εισοδήµατος µισθωτών και αυτοαπασχολούµενων το 6%, και τις ΝΑΤΟικές δαπάνες στο 3%, µε τη διάρθρωση αυτή να παραµένει πρακτικά ίδια όλη τη 10ετία;;;
Όσο κι αν προσπαθούν η αλήθεια δεν κρύβεται. Η φορολογική πολιτική που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση της Ν.∆. δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχεια της φορολογικής πολιτικής που τα προηγούµενα χρόνια εφάρµοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Ένταση της επίθεσης στα εργατικά – λαϊκά στρώµατα, στους επιστήµονες, στους ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, ώστε να διασφαλιστούν πρόσθετα κεφάλαια για να στηρίξει το κράτος την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι επιπλέον φόροι από τα λαϊκά στρώµατα όχι µόνο µειώνουν τους ήδη ισχνούς φόρους που πληρώνουν οι µεγάλες επιχειρήσεις, αλλά µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως άµεσες επιδοτήσεις προς το µεγάλο κεφάλαιο.
∆εν πυροβολούν µόνο στα πόδια τους ελευθεροεπαγγελµατίες αλλά και στο κεφάλι.
Ωστόσο ο στόχος του φορολογικού νοµοσχεδίου για τους ελευθεροεπαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους δεν είναι µόνο η φορολογική αναδιανοµή. Αποτελεί και εργαλείο για να πετύχει το στόχο της δραστικής µείωσης του αριθµού των ελεύθερων επαγγελµατιών και αυτοαπασχολούµενων. Άλλωστε είναι µόνιµη επωδός ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά µεγάλο αριθµό ελεύθερων επαγγελµατιών και αυτοαπασχολούµενων και χρειάζεται λιγότερους. Σ΄ αυτό το σοβαρό οικονοµικό – κοινωνικό έδαφος αναπτύσσεται η έντονη αντίδραση των “ευγενών” επαγγελµατιών και αυτοαπασχολούµενων στο φορολογικό νοµοσχέδιο. Αν ψηφιστεί θα τους οδηγήσει, πολύ πιο µαζικά απ’ ό,τι µέχρι τώρα, είτε στον εκτοπισµό από το επάγγελµα και στην ανεργία, είτε στην υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση, είτε στην υπαλληλοποίηση.
∆εν τους αρκούσε η πραγµατική “θηλιά” που βάζουν στους αυτοαπασχολούµενους και ελεύθερους επαγγελµατίες µε την διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τις κάρτες, την ηλεκτρονική καταγραφή στο αρχείο της ΑΑ∆Ε όλων των παραστατικών εσόδων – εξόδων µιας επιχείρησης, την δυνατότητα συγκριτικών ελέγχων εσόδων – αγορών µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο, το «πλαστικό χρήµα», τις έµµεσες τεχνικές στους φορολογικούς ελέγχους που ακυρώνουν τα βιβλία για να αυξήσουν τον όγκο των φορολογικών εσόδων που αποµυζεί το κράτος από τους αυτοαπασχολούµενους και από τις πολύ µικρές επιχειρήσεις.
Τώρα “κλωτσάνε και το σκαµνί”. Καταργούν στην ουσία τον λογιστικό προσδιορισµό και την βασική παραδοχή που εφαρµόζεται από το 2010 ότι όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες φορολογούνται έσοδα µείον έξοδα και ό,τι είναι έξοδο για τον έναν, για κάποιον άλλο πρέπει να είναι έσοδο και το αντίθετο. Επαναφέρουν το µοντέλο της τεκµαρτής φορολογίας και όλοι θα λογίζονται ότι έχουν πάντοτε κέρδη και σε κανέναν δεν θα γίνονται δεκτές ζηµιές, δηλαδή όλοι και µέχρι την τελευταία µέρα που θα διακόψουν τη δραστηριότητά τους αναµένεται ότι θα έχουν πελάτες, θα έχουν έσοδα, θα πηγαίνουν καλά οι δουλειές τους και θα φορολογούνται σε ένα ελάχιστο ορισµένο εισόδηµα των 10.920 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα µε τα έτη στα 14.196 ευρώ, τη συνολική µισθοδοσία, το µεγαλύτερο καταβαλλόµενο µισθό σε υπάλληλο και τους παράγοντες που ανακοινώθηκαν. Πράγµα που µεταφράζεται σε ετήσιο φόρο εισοδήµατος (ακόµα και µε ζηµιές) 1.102 και 1.823 ευρώ, ποσά που προστίθενται στην προκαταβολή φόρου και στα 300 ευρώ του τέλους επιτηδεύµατος. Πόσοι άραγε ελευθεροεπαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενοι που ασκούν επάγγελµα ή διατηρούν επιχείρηση για µια 10ετία µπορούν να πληρώνουν (ακόµα και µε ζηµιές) το λιγότερο 2.123 ευρώ φόρο αλλά και τις αυξηµένες κάθε χρόνο ασφαλιστικές εισφορές;;;
Επιχείρηση «κοροϊδία» στο νοµοσχέδιο – καρµανιόλα
Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων και των µαζικών κινητοποιήσεων που σηµειώθηκαν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την µείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύµατος αλλά από το 2024, κοροϊδεύοντας τους ελευθεροεπαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους αφού η φορολόγηση τους µε το τεκµαρτό εισόδηµα θα ξεκινήσει από τον φετινό χρόνο, το 2023. Ανακοίνωσε επίσης τη µείωση της προσαύξησης του τεκµαρτού εισοδήµατος λόγω τζίρου σε σχέση µε το αρχικό νοµοσχέδιο, κάνοντας ολοφάνερο ότι στόχος του είναι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες µε τα πιο χαµηλά εισοδήµατα, οι οποίοι θα εξοβελιστούν από το επάγγελµα και θα κλείσουν την επιχείρηση τους.
Συνεχίζει να τους κοροϊδεύει «διαφηµίζοντας» τη διεύρυνση των περιπτώσεων που το τεκµαρτό εισόδηµα θα θεωρείται µαχητό, ενώ όποιος το αµφισβητήσει θα πρέπει να συναινέσει σε πλήρη έλεγχο εκτός του επαγγελµατικού του εισοδήµατος και για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του, στις τραπεζικές καταθέσεις, στις κάρτες, σε όλες τις δαπάνες του και µάλιστα σε βάθος πενταετίας, αφού ο έλεγχος θα γίνεται µε τις λεγόµενες “έµµεσες τεχνικές”, δηλαδή τεχνικές που θα αποκαλύπτουν εισόδηµα ακόµα και αν δεν έχεις. Και είναι πιο εύκολο να περάσεις έναν ελέφαντα από την κεφαλή µιας βελόνας παρά να µην «αποκαλύψει» ο φορολογικός έλεγχος δήθεν αδήλωτα εισοδήµατα, αφού σου καταλογίζει ότι, στην κυριολεξία, θέλει και όποιος ελέγχθηκε µε αυτές … έκλεισε !!!
∆εν υπάρχει περιθώριο για µισόλογα, ούτε για αναµονή.
Το φορολογικό νοµοσχέδιο είναι “αιτία πολέµου”. Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενοι δεν αποδεχόµαστε ότι πρέπει να µατώνουµε για να διασφαλίζονται τα κέρδη των µεγάλων οµίλων, για να θωρακίζεται η ανάπτυξη τους. ∆εν αποδεχόµαστε τον µύθο της «ανάπτυξης για όλους», αφού η καπιταλιστική ανάπτυξη έρχεται µέσα από τη φτηνότερη εργασία, την καταστροφή των αυτοαπασχολούµενων, την εξαθλίωση των µαζών ως µονόδροµο. Μονόδροµος όµως για εµάς είναι οι σηµερινοί και αυριανοί αγώνες µας µε πίστη στη δύναµη µας για τη δική µας αντεπίθεση. Παλεύουµε να µην περάσει το φορολογικό νοµοσχέδιο έκτρωµα. Μαζί µε τους εργαζόµενους και τα άλλα λαϊκά στρώµατα για να µετατοπιστεί η φορολογία στο µεγάλο κεφάλαιο, µε 45% φόρους σε διανεµόµενα και µη κέρδη, µε κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε εφοπλιστές, βιοµηχάνους, τραπεζίτες, µεγαλοξενοδόχους, διεκδικώντας να ελαφρυνθεί η φορολογία των λαϊκών στρωµάτων, µε ατοµικό αφορολόγητο στα 12.000 χιλιάδες ευρώ. Το παλιό, γνωστό σύνθηµα «ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ – ΄Η ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΄Η ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ» είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο.
Την Τρίτη 5 ∆εκέµβρη θα είµαστε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενοι στον δρόµο. Εδώ στα Χανιά στις 1:00 το µεσηµέρι µαχητικά, αγωνιστικά έξω από την ∆.Ο.Υ. για να απαιτήσουµε να πάρουν πίσω το «νόµο λαιµητόµο». Και θα τον πάρουν πίσω όταν οι “γραβάτες” συναντηθούν µε τα ροζιασµένα χέρια του εργάτη και του αγρότη διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.
Μανώλης
Παπαδοµανωλάκης
δικηγόρος, µέλος του ∆.Σ.
του ∆ικηγορικού Συλλόγου Χανίων.
Το δημόσιο χρέος της χώρας καλπάζει!
Ο ασφαλέστερος δρόμος να γίνουμε δούλοι είναι η εκ νέου χρεοκοπία της χώρας
Ακούει κανείς;.