Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Τεράστια προσφορά από το Τμήμα Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Χανίων

Είναι η “κινητήριος δύναμη” του Νοσοκομείου, χώρος προσφοράς και τεράστιας κοινωνικής σημασίας. Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χανίων, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία από τη δράση του, αποτελεί βασικό πυλώνα του ιδρύματος, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών σε τοπικό επίπεδο.

Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση σε κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου της πόλης μας, άνοιξαν την πόρτα της αιμοδοσίας για να γνωρίσουμε από κοντά τους ανθρώπους του, που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα για το κοινωνικό σύνολο.

Η συντονίστρια διευθύντρια κ. Α. Σκορδυλάκη

Στο Τμήμα Αιμοδοσίας από το 1999 και συντονίστρια διευθύντρια από το 2017 η γιατρός κα Αρετή Σκορδυλάκη μας μιλάει για τον βασικό στόχο των ανθρώπων της μονάδας:«Αυτό που θέλουμε είναι να αυξήσουμε τους εθελοντές μας αιμοδότες! Πρωταρχικό μας μέλημα είναι πως θα φύγουν ικανοποιημένοι ώστε να δώσουν αίμα, αλλά να έλθουν ξανά και να γίνουν εθελοντές. Όλοι βέβαια έχουμε και κακές στιγμές και δύσκολες, προβλήματα και διαπληκτισμοί πάντα υπάρχουν αλλά σημασία έχει ο μεγάλος στόχος. Αυτή τη στιγμή το 55% των αναγκών μας ως Νοσοκομείο καλύπτονται από εθελοντές όταν κάποια χρόνια πριν τα ποσοστά ήταν πολύ πιο χαμηλά. Δεν μένουμε σε αυτό θέλουμε αν είναι δυνατόν να φτάσουμε στο 100%».

Πάνω στην “πλάκα” για τον εντοπισμό της ομάδας αίματος εργάζεται η νοσηλεύτρια κα Σ. Κυπραίου

Ρωτάμε την κ. Σκορδυλάκη για τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος. «Ως τμήμα είμαστε πολύ ψηλά, εφάμιλλο ανάλογων τμημάτων σε Ευρωπαϊκές χώρες. Χρησιμοποιούμε υπερσύγχρονα μηχανήματα και τελευταίας τεχνολογίας , συντηρητές αιμοπεταλίων, παρασκευαστές παραγωγών. Εκεί που υστερούμε λίγο είναι στο προσωπικό που έχουμε πρόβλημα και στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό σε ότι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που καλύπτουν τις θέσεις. Με βάση το οργανόγραμμα προβλέπονται 4 θέσεις μόνιμων γιατρών και είμαστε 2 με μια επικουρική με σύμβαση μέχρι τέλος του χρόνου. Δύο γιατροί για τη Μονάδα, το εργαστήριο πήξης, να βγαίνουμε έξω στις εξορμήσεις δεν αρκούν! Στους Νοσηλευτές σίγουρα 2-3 νοσηλευτές επιπλέον θα ήταν μεγάλη ανακούφιση ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες και το προσωπικό» απαντάει.

ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

 

«Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί που έδωσαν αίμα για τον συγγενή τους, να πειστούν από τη στάση και το λόγο μας ότι θα πρέπει να γίνουν εθελοντές» αναφέρει ο επιμελητής Α΄ κ. Β. Κωνστανταράκης.

Στο τμήμα υπηρετεί εδώ και αρκετά χρόνια ο κ. Βασίλης Κωνστανταράκης Επιμελητής Α΄ από τον οποίο ζητάμε να μας μεταφέρει την πιο “δυνατή” εμπειρία που έχει ζήσει. «Σίγουρα είναι αυτό που επαναλαμβάνεται στα τροχαία ατυχήματα. Έρχονται τα παιδιά, τα αδέλφια, οι φίλοι των τραυματιών σε απόλυτη στενοχώρια, με δάκρυα στα μάτια και προσπαθούν να δώσουν αίμα. Υπάρχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση από αυτούς που μεταφέρετε και σε εμάς. Προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα μας και να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Σε επόμενο στάδιο θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί που έδωσαν αίμα για το συγγενή τους, να πειστούν από τη στάση και το λόγο μας ότι θα πρέπει να γίνουν εθελοντές» δηλώνει ο κ. Κωνστανταράκης.

Η γιατρός κα Μαρία Πλέγα στη διαδικασία της διασταύρωσης.

Την ανάγκη αυτή συμμερίζεται και η κ. Σκορδυλάκη υπογραμμίζοντας πως «πρέπει
να συμμεριστούμε την αγωνία του συγγενή που αναζητεί αίμα. Σίγουρα δεν θα τον αφήσουμε ξεκρέμαστο. είναι πολύ συγκινητικό όταν έρχονται οι συγγενείς μετά από ένα τροχαίο που έχει πάρει 10 και 15 φιάλες αίματος χωρίς να τους ζητήσεις να τις βρουν και θα πουν ένα ευχαριστώ. Εννοείται ότι η αιμοδοσία είναι εδώ για όλους. Για αυτό θέλουμε εθελοντές αιμοδότες έτσι ώστε να μην πιέζονται οι συγγενείς να δώσουν αίμα. Αν έχουμε πολλούς εθελοντές όπως πχ. Στην Ελβετία όπου στηρίζονται σε εθελοντές αιμοδότες όχι σε αιμοδότες αντικαταστάτες (συγγενείς) θα λύνονταν πάρα πολλά θέματα. Αν όλοι όσοι μπορούμε να δώσουμε αίμα δίνουμε 1-2 φορές τον χρόνο δεν θα έχουμε προβλήματα επάρκειας.»
Στα Χανιά δραστηριοποιείται ένας δραστήριος συλλογος αιμοδοτών “ο Αγ. Ιωάννης” και υπάρχουν πολλές επαγγελματικές ομάδες αίματος αλλά και προσφορές από πολλές συλλογικότητες. «Το 55% των αιμολιψιών είναι εθελοντική προσφορά. Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι με μεγάλη προσφορά σε μονάδες αίματος όπως η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, το Πολυτεχνείο επίσης έχει ένα πολύ δραστήριο σύλλογο αιμοδοτών που δίνουν 2-3 φορές το χρόνο αίμα, πολλά ΕΠΑΛ κα . Επίσης με τον “Αγ. Ιωάννη” και τον “Ορίζοντα” συνεισφέρουμε στην τράπεζα μυελού των οστών. Με βάση τα στοιχεία αυτά το 2021 από αυτούς που πήραμε δείγματα βρέθηκαν 12 συμβατοί δότες που έσωσαν ισάριθμους συνανθρώπους τους!».
Το τμήμα αιμοδοσία από το 2020 διαθέτει πιστοποίηση για σύστημα διαχείρισης σύμφωνα με το ISO 9001: 2015 και συμμετέχει σε προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου για το σύνολο των εξετάσεων που εκτελεί. Επίσης το εργαστήρι πήξης και ιατρείο αντιπηκτικής αγωγής είναι από τα πιο σύγχρονα στην Κρήτη. Παράλληλα συνεχίζεται η εκπαίδευση, η συμμετοχή σε συνέδρια του προσωπικού για την προσαρμογή τους στις νέες εξελίξεις.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

 

«Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από την Κίσσαμο, τον Αποκόρωνα ακόμα πιο μακριά και να δώσουν αίμα για άνθρωπο που δεν τον γνωρίζουν και δεν έχουν κάποια σχέση μαζί του! Και αυτό είναι το συγκινητικό!» επισημαίνει ο νοσηλευτής κ. Γ. Χριστοδουλάκης.

Ο νοσηλευτής κ. Γιάννης Χριστοδουλάκης είναι υπεύθυνος αιμοδοσίας και εργάζεται στο Τμήμα ανελλιπώς από το 1993. Με την μεγάλη του εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί να ξεχάσει μια συνάντηση με ένα πολίτη στο χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου. «Με σταματάει ένας αιμοδότης, τον θυμόμουν φυσιογνωμικά, δεν ήξερα όμως το όνομα του και μου λέει “κ. Χριστοδουλάκη, καταλαβαίνω το έργο και την προσπάθεια που κάνετε, η προσφορά και το έργο της Μονάδας σας στα Χανιά και στην πόλη μας είναι ότι πιο ωραίο έχω δει στη ζωή μου!”. Αυτά τα λόγια μου έχουν καρφωθεί στο μυαλό! Άλλη μια σπάνια εμπειρία είναι οι αιμοδότες. Έχουμε κάποιους εθελοντές που όταν υπάρχει ανάγκη τους καλούμε να έλθουν να δώσουν. Επειδή αναλαμβάνω να τους τηλεφωνήσω σας λέω ειλικρινά πως δεν μου έχει αρνηθεί κανείς! Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από την Κίσσαμο, τον Αποκόρωνα ακόμα πιο μακριά και να δώσουν αίμα για άνθρωπο που δεν τον γνωρίζουν και δεν έχουν κάποια σχέση μαζί του! Και αυτό είναι το συγκινητικό!».
Για τον νοσηλευτή είναι αναγκαία η αύξηση των εθελοντών. « Με τη συζήτηση, την κουβέντα, την εμπειρία που έχουμε όλοι οι συνάδελφοι και με την οργάνωση μας πιστεύω ότι πείθουμε τον κόσμο να ξαναδώσει αίμα, να γίνει εθελοντής αιμοδότης! Με τους ανθρώπους αυτούς η σχέση μας δεν σταματάει στους χώρους της Μονάδας, θα τους δούμε στους δρόμους της πόλης, θα συναντηθούμε σε κάποιο καφέ. Αλλά και σε κάθε πολίτη είμαστε έτοιμοι σε κάθε στιγμή να του εξηγήσουμε τι είναι η αιμοδοσία, τι προσφέρει, πόσο ασφαλής είναι και μετά όλα τα άλλα θα έλθουν από μόνα τους. Αυτός που θα καταλάβει την αξία της αιμοδοσίας θα έρχεται στη συνέχεια από μόνος του .Όταν φτάσουμε στο σημείο να καλύπτουμε όλα τα χειρουργεία και τα έκτακτα περιστατικά θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο κορυφαίο επίπεδο, για την ώρα κινούμαστε σε καλά επίπεδα» καταλήγει.

Προσφορά αγάπης

Ο Εθελοντισμός αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στον ατομικισμό, στην εσωστρέφεια, και στην κοινωνική απομόνωση. Ο άνθρωπος που πρεσβεύει τον Εθελοντισμό κατανοεί τις ανάγκες των συνανθρώπων του και του κοινωνικού συνόλου, σέβεται τη διαφορετικότητα, ανεξαρτήτως χρώματος, γένους, φυλής ή θρησκείας και βοηθάει με ανιδιοτέλεια.
Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι μια πράξη Προσφοράς και Αγάπης απέναντι στον Συνάνθρωπο και αποτελεί το μεγαλύτερο φυτώριο Εθελοντών και «ο Εθελοντισμός στην υγεία και την περίθαλψη, ανάγεται σε ελπίδα του μέλλοντος» (Barondess, J.A. 1983: Voluntary Clinical faculty. The Hope of the Future?
Η Ελλάδα είναι Πρώτη στην Ευρώπη σε δωρεά αίματος αναλογικά με τον πληθυσμό, αλλά δυστυχώς ταυτόχρονα είναι και πρώτη στην κατανάλωση, χρησιμοποιώντας όχι μόνο το σύνολο των ποσοτήτων αίματος που δωρίζουμε, αλλά εισάγοντας κιόλας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα οφέλη της αιμοδοσίας δεν αφορούν μόνο τον λήπτη αλλά και τον δότη, τόσο σε επίπεδο σωματικής, όσο και ψυχικής υγείας, καθώς μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική αιμοδοσία με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η παγκόσμια κοινότητα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του Γερμανού γιατρού Κarl Landsteiner, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους και τιμήθηκε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη, επέλεξε τη 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησής του, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Σε λίγες μέρες λοιπόν ας γιορτάσουμε αυτήν την τόσο σημαντική μέρα δίνοντας αίμα – προσφέροντας ζωή.
Γιώργος Β. Μπέας
Διοικητής Γ.Ν. Χανίων

 

Στατιστικά στοιχεία για το 2021

• ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ)
Πραγματοποιήθηκαν:
-εννέα (9) εξορμήσεις σε στρατιωτικές μονάδες του νομού και οι φιάλες στάλθηκαν στο Ε.ΚΕ.Α.
-σαράντα τέσσερις (44) εξορμήσεις σε διάφορους χώρους εκτός Νοσοκομείου, όπου συλλέχθηκαν 1705 μονάδες δηλαδή το 34,6% του συνόλου των εθελοντικών αιμοληψιών.
• ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ- ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣΕΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ
Στάλθηκαν από τα τμήματα 11.693 αιτήσεις για μετάγγιση, διασταυρώθηκαν 17.062 μονάδες αίματος για 4.611 ασθενείς και τελικά μεταγγίστηκαν 7.280 μονάδες αίματος σε 1.646 ασθενείς.
• ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
Οι πάσχοντες από θαλασσαιμία μεταγγίστηκαν με 1.727 μονάδες αίματος.
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
-ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ= 216.325
-ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ= 35.836
– ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΗΞΗΣ= 241.510
Σύνολο εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα τρία εργαστήρια 493.671
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Πραγματοποιήθηκαν 5.610 επισκέψεις που αφορούσαν ρύθμιση αντιπηκτικής αγωγής, έλεγχο θρομβοφιλίας, παρακολούθηση ασθενών με ερυθραιμία ή διαταραχές πήξης.
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Πραγματοποιήθηκαν 400 επισκέψεις που αφορούσαν συμβουλευτική ή/και διενέργεια ελέγχου θρομβοφιλίας

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΜΟΥΤΣΑΚΗΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα