Μία τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική, ίσως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ στο Βόρειο Πόλο προβληματίζει τους επιστήμονες.
Η τρύπα, η οποία υπολογίζεται ότι έχει έκταση περίπου 20 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιόμετρων, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, λέει ο Ντιέγκο Λαϊόλα, ερευνητής του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR).
Από τότε τα επίπεδα του όζοντος στην περιοχή έχουν πέσει απότομα.
Το γεγονός αυτό είναι ασυνήθιστο για μια σειρά από λόγους. Ενώ τρύπες στο στρώμα του όζοντος αναφέρονται κάθε χρόνο στην Ανταρκτική, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο χαμηλές, στην Αρκτική ευμεγέθεις τρύπες όζοντος έχουν να καταγραφούν από το 2011.
Ακόμη και οι ερευνητές του προγράμματος Κοπέρνικος, του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, που πρώτοι παρατήρησαν την τρύπα, λένε ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν με σιγουριά γιατί είναι τόσο μεγάλη.
«Το όζον, σε αυτό το στρώμα, σχεδόν έχει εξαντληθεί», δήλωσε ο Vincent-Henri Peuch, διευθυντής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Κοπέρνικος.
Το στρώμα του αέριου όζοντος στη στρατόσφαιρα αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τη ζωή στη Γη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτες στα μάτια, καθώς και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.