Ο λόφος Καστέλι για τα Χανιά είναι το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας της πόλης μας. Ιστορία μακρά, από τα τέλη της νεολιθικής περιόδου.
Ιστορία που σήμερα, αντιλήψεις “φεουδαρχικές” έρχονται να αμαυρώσουν. Στήνοντας ετσιθελικά στην ακρόπολη των Χανίων, μια χλιδάτη ξενοδοχειακή μονάδα, με καφέ κι εστιατόρια για να γελούν αφ’ υψηλού οι τουρίστες με τους ιθαγενείς που θυσιάζουν τα πάντα για το χρήμα.
Χθες αποκαλύφθηκε , μέρος του “οράματoς” της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, του υφυπουργού Παιδείας και των ένθερμων χειροκροτητών της επένδυσης.
Ισραηλινή ιστοσελίδα εντόπισαν μέλη της κατάληψης που εκκενωθηκε πρόσφατα.
Ιστοσελίδα που παρουσίαζε λεπτομέρειες και γραφιστικές απεικονίσεις για την ξενοδοχοποίηση (περισσότερα κι αναλυτικά για το σχέδιο στα “Χ.ν.” της Πέμπτης). Ιστοσελίδα που έκλεισε την ελεύθερη πρόσβασή της, λίγα λεπτά αφ’ ότου δόθηκε στη δημοσιότητα. Λεπτά που ήταν αρκετά ώστε να διαβάζουμε γιατί… αξίζει κανείς να επενδύσει στο πρότζεκτ του λόφου Καστέλι: «ένα μαγικό συγκρότημα σε μια περιοχή 4 dunams (οθωμανική μονάδα μέτρησης έκτασης), σε ένα βράχο που βλέπει στη θάλασσα. […] Θα ανακαινιστεί ένα από τα κτήρια με 40 δωμάτια ξενοδοχείου με θέα στη θάλασσα».
Ό,τι κι αν είναι λοιπόν για τον καθένα μας ο λόφος Καστέλι, ό,τι κι αν σημαίνει κάθε μνημείο τούτου του τόπου, ξεχάστε τα. Το όραμα για την ανάδειξη των 5.000 χρόνων ιστορίας, είναι πισίνες και σαμπάνιες πάνω… σε τέσσερα ντούναμ σε ένα βράχο πάνω στη θάλασσα. Στην υγειά των κορόιδων. Ξεκάθαρο το δίλημμα πλέον. Μετράμε… ντουνάμ ή μετράμε αξιοπρέπεια;
Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.
Απόντος του Γιώργου Ουντράκη, ο Π. Περάκης στο 18ο podcast “Στα Πρόθυρα” βλέπει την πόλη να φορά… αντιανεμικό απέναντι στον “άνεμο ανάπτυξης” που λένε πως φυσά στον Λόφο Καστέλι.