Μπορεί να δυσκολεύτηκε… αλλά τελικά κατάφερε να κλείσει θετικά την 4ήμερη “εβδομάδα” το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού όπως αναφέρει το capital.gr, απορρόφησε τις αναταράξεις και τη μεταβλητότητα που προκάλεσαν οι κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου διαστήματος, αλλά της σημερινής λήξης των παραγώγων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 778,42 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 768,89 μονάδων (-0,59%) και 778,42 μον. (+0,64%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 24,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 898 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,60%, στις 2.000,66 μονάδες, ενώ στο -0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.209,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,67% στις 652,30 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,67%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,08%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 1,76%.
Μια ανοδική τάση κρίνεται από τις διορθώσεις της, τονίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Και στις φάσεις των πολυαναμενόμενων κατοχυρώσεων κερδών η αγορά όχι μόνο έδειξε χαρακτήρα, διατηρώντας τα κεκτημένα, αλλά δημιούργησε και… εκνευρισμό σε όσους περίμεναν καλύτερα σημεία εισόδου στερώντας τους μια τέτοια δυνατότητα.
Η συγκυρία εξελίσσεται ιδανικά για τα χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα στην Ελληνική Αγορά καθώς η ανοδική κίνηση φαίνεται να υποστηρίζεται και από εξωτερικές εισροές ενόψει των αναδιαρθρώσεων των δεικτών που ακολουθούν τον Μάιο. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τις προσθήκες και τις εισροές που αναμένονται είναι πολύ πιθανό η Ελληνική Αγορά να παραμείνει και τον Μάιο σε θετικό έδαφος παρά τους 4 θετικούς μήνες που έχουν προηγηθεί ή τις όποιες αναταράξεις προκύψουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Με αρωγό και το ήσυχο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια οι επενδυτές ανακαλύπτουν νέες περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον (Λιμάνια, Πληροφορική) ή κινούνται πιο συντηρητικά, συμπιέζοντας τις αποδόσεις των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων τα οποία έχουν κερδίσει μέρος από το ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι οι μισές σχεδόν από τις λίγες φετινές εισροές στα μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε.
Την ίδια στιγμή η ρευστότητα από κερδισμένες θέσεις δεν βγαίνει από την Αγορά, ακολουθώντας ένα ιδιότυπο “rotation” που πλέον εμπλέκει περισσότερους τίτλους κάνοντας πιο μαζική την ένταση της ανόδου. Οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει ένα μέρος των προοπτικών του 2019 δεν θεωρούνται όμως στην πλειοψηφία τους ώριμες ώστε να ξεκινήσει μια εκτεταμένη διόρθωση βάσει μεγεθών. Σε αυτό έχουν παίξει τον ρόλο τους και τα μερίσματα τα οποία δικαιολογούν το κόστος ευκαιρίας σε πολλές δεικτοβαρείς περιπτώσεις.
Ο Γενικός Δείκτης αν και παραμένει υπεραγορασμένος έχει εθιστεί στην επίτευξη συνεχόμενων ετήσιων υψηλών τιμών. Θα ανέμενε κανείς η εβδομάδα να είναι πιο υποτονική δεδομένης της εποχικότητας που είθισται να παρουσιάζει η περίοδος του καθολικού Πάσχα ωστόσο οι αγοραστές παραμένουν σε στενή επαφή με το μόνιτορ επεμβαίνοντας σε καίρια σημεία πριν το τέλος κάθε συνεδρίασης. Με αργό αλλά σταθερό βήμα η εβδομάδα έκλεισε θετική συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων έχοντας μπει στον πυρήνα των αντιστάσεων που μεσολαβούν από τις 750 έως τις 800 μονάδες.
Αν και θα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο η Αγορά να παραμείνει αδιόρθωτη και την επόμενη εβδομάδα δεδομένης της πληθωριστικής κατάστασης των ταλαντωτών, η στάση των αγοραστών δείχνει αποφασιστική περιορίζοντας την εικόνα αδυναμίας σε πλάγιες κινήσεις ή συσσωρεύσεις. Η ζώνη μεταξύ 780 – 800 μονάδων αποτελεί πλέον το κυριότερο πεδίο αντίστασης της Αγοράς με ισχυρό δυνητικό ανοδικό περιθώριο εφόσον κατακτηθούν οι 800 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό τώρα, το +5,20% της Πειραιώς ξεχώρισε, με τη μετοχή να μην δείχνει κανέα σημάδι κόπωσης, ενώ Grivalia και Motor Oil σήμερα την ακολούθησαν με κέρδη 2,4% έκαστη. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Alpha Βank, Ελλάκτωρ και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Eurobank, Φουρλής, Aegean, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, πέντε τίτλοι του FTSE 25 σε αρνητικά εδάφη, οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, χωρίς καμία να έχει ξεπεράσει το -0,9%, με τις Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ να κλείνουν τελικά χωρίς μεταβολή.