Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης παραμένει η χώρα, σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την οποία προκύπτει ότι από τις 12 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, άλλοι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα από επιπλοκές της γρίπης. Επίσης, περαιτέρω αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή με πιο συχνούς τους υπότυπους της γρίπης Β και A (H1N1)pdm09.
Από την αρχή της εποχικής γρίπης έχουν καταγραφεί συνολικά 51 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 49 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.
Από αυτά τα κρούσματα εμβολιασμένα ήταν τα 5, ποσοστό μόλις 10%. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί συνολικά 14 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 12 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 2 θάνατοι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Κανένας από τους ασθενείς που απεβίωσαν δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Όσον αφορά την επιδημία ιλαράς, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 66 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά κανένας νέος θάνατος από επιπλοκές της νόσου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.