Η ηθική των σοσιαλιστών δεν συμβαδίζει με τον εξοπλισμό χωρών, που δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Ο Πέδρο Σάντσεθ συνεργαζόμενος με τον Ερντογάν, πωλώντας τους στρατιωτικό εξοπλισμό και ναυπηγώντας αεροπλανοφόρο για λογαριασμό της Τουρκίας, βγάζει την Άγκυρα απ’ την απομόνωση. Καταργεί το ευρωπαϊκό μέτωπο, το οποίο είχε στραφεί εναντίον της σε όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρόκληση της στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Κύπρο και αλλού, όπως και στο προσφυγικό. Να, λοιπόν, που ένας άλλος επίδοξος Ευρωπαίος ηγέτης, μετά τον Μακρόν, θέλει να επιδείξει την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή.
Στην τετραμερή των Αθηνών και Κύπρου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή εν όψει των νέων πρωτοβουλιών της Exxon Mobil και ENI-TOTAL για γεωτρήσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στα οικόπεδα 10 και 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ατμόσφαιρα στη γείτονα είναι ηλεκτρισμένη, αποπνικτική και τεταμένη. Σίγουρα ο Ερντογάν θα είναι πρόεδρος ως το 2023, οπότε νομοτελειακά θα γίνουν εκλογές. Αν τις χάσει, είναι άγνωστο πώς θ’ αναγνωρίσει την ήττα του ή αν θα μετέλθει μεθοδεύσεις, να διαπραγματευτεί την απομάκρυνση του απ’ την εξουσία «ατιμωρητί» για όσα του καταμαρτυρεί η αντιπολίτευση.
Ο Ερντογάν δεν ησυχάζει. Εμμένει παθολογικά στη μεγαλομανία που διακατέχεται για τον εαυτό του και τη χώρα του. Υποστηρίζει ότι έχει μια βιώσιμη βιομηχανία, που επεβλήθη σ’ αυτούς οι οποίοι θέλουν να την καταστήσουν «εξαρτώμενη» απ’ τις «παγκόσμιες συμμαχίες». Ισχυρίζεται ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία αναπτύχθηκε μόνη της και ας αποκλείστηκε από τα F-35 και την αγορά των αναβαθμισμένων F-16, ένεκα των S-400.
Ξαναβάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις ορδές των μεταναστών και απειλεί, για να παζαρέψει οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Και τούτο, ενώ γνωρίζει ότι θα βρει μπροστά του παρόμοιες αντιδράσεις σε άλλα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως με τους Έλληνες στον Έβρο, η συνοριογραμμή του οποίου αποτελεί παράδειγμα χειρισμών σε άλλα ευρωπαϊκά σύνορα.
Η δημοσιοποίηση από τον ίδιο και τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος Μπαχτσελί του χάρτη των Τουρανών, θέλει να δείξει πόσο μεγάλος ήταν ο τουρανικός κόσμος, που αποτελείται από αρχαίους λαούς, σχέσιν έχοντες με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη σημερινή Τουρκική Δημοκρατία. Αλλά το θέμα του «Τουρανικού κόσμου» είναι τεράστιο, έχει τις ρίζες του σε προϊστορικούς χρόνους και ίσως μας απασχολήσει σε άλλο σημείωμά μας. Διότι η κοινοποίηση του χάρτη δημιουργεί συμβολισμούς, που προκαλούν διεθνώς.
Κατά τις επιθυμίες Μπάιντεν, ο σύμβουλος του Τζώρτζ Σάλιβαν επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας, επικοινώνησε με τον ακόλουθο του Ερντογάν Καλίν, υπενθυμίζοντάς του ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχθεί εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο. Αφορά στις προετοιμασίες της Exxon Mobil στο οικόπεδο της Κυπριακής Α.Ο.Ζ. και τις επικείμενες ενέργειες της Total και ΕΝΙ στο οικόπεδο 6, περιοχές για τις οποίες η Κύπρος έχει κηρύξει “Navtex” μέχρι τέλους Ιανουαρίου. Αν ΗΠΑ και Γαλλία προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους, η Τουρκία ίσως αντιδράσει απρόβλεπτα διά της τεθλασμένης, επιμένοντας στις διεκδικήσεις της, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει «Αντί Navtex» κλιμακώνοντας εντάσεις.