Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τέταρτη ημέρα βίας στην Αίγυπτο

Για τέταρτη ημέρα συνεχίστηκαν τα επεισόδια βίας στην Αίγυπτο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί έχουν πλησιάσει τους 800 συνολικά. Διεξάγεται έρευνα για δολοφονίες και “τρομοκρατία” σε βάρος 250 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ οι αρχές έχουν κάνει τουλάχιστον 1.000 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, οι συλλήψεις αφορούν μέλη και συμπαθούντες της Αδελφότητας μετά τις συγκρούσεις της Παρασκευής ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ακόμα, οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν όσους βρίσκονταν στο τέμενος αλ Φατχ έπειτα από τις ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν με υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση, αντιμέτωπη με μια χαοτική κατάσταση, φέρεται να εξετάζει το να θέσει εκτός νόμου την ισλαμιστική οργάνωση.
Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένοπλους να πυροβολούν από ένα παράθυρο του τεμένους, όπου είχαν καταφύγει υποστηρικτές του Μόρσι κατά την διάρκεια των σφοδρών, αιματηρών συγκρούσεων στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την Παρασκευή.
Εικόνες που μετέδωσαν αιγυπτιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί απεικόνιζαν έναν ένοπλο να πυροβολεί από τον μιναρέ του τεμένους αλ Φατχ και στρατιώτες να ανταποδίδουν τα πυρά. Μερικές ώρες αργότερα, αστυνομικοί εισέβαλαν και άδειασαν το κτήριο, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις.
Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν νεκροί στις συγκρούσεις στην τέταρτη ημέρα βίας στην Αίγυπτο, με απολογισμό σχεδόν 800 νεκρούς.
Επίσης, ταραχές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, που ένα γραφείο των Αδελφών Μουσουλμάνων παραδόθηκε στις φλόγες.
Καθώς η οργή αυξάνεται σε όλες τις πλευρές, ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι πρότεινε να τεθεί εκτός νόμου η Αδελφότητα – αλλάζοντας τους όρους του παιγνιδιού στη σύγκρουση για την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Εάν η πρόταση του Μπεμπλάουι εφαρμοστεί και η Αδελφότητα τεθεί εκτός νόμου, αυτό θα την ωθήσει σε πρακτικές παρανομίας, πέρα από το ότι θα σημάνει επίσης την έναρξη ενός κύματος μαζικών συλλήψεων μελών της.
Πολλές δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν το πρόσφατο κύμα των σκοτωμών, περιλαμβανομένων των Η.Π.Α., θορυβημένες από τη νέα κρίση στη χώρα, που έχει συνάψει μια στρατηγικής σημασίας συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και όπου βρίσκεται η Διώρυγα του Σουέζ, μια μείζων αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο η Σαουδική Αραβία υποστήριξε σθεναρά την υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση κατηγορώντας τον παλιό της εχθρό, την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Αίγυπτο.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μπεμπλάουι δήλωσε ότι η Παρασκευή «ήταν μια πολύ άσχημη μέρα. Εγιναν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε υπουργεία. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δεν θα υπάρξει καμιά συμφιλίωση με εκείνους τα χέρια των οποίων έχουν βαφτεί με αίμα και με εκείνους οι οποίοι έστρεψαν όπλα εναντίον του κράτους και των θεσμών του».

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το προσεχές χρονικό διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ζητήσει «επείγουσα αναθεώρηση» των σχέσεών της με την Αίγυπτο εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία για την κλιμάκωση των αιματηρών επεισοδίων των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, θα καλέσει όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζεται ανησυχία για την αιματοχυσία, την εγκατάλειψη των πολιτικών διαδικασιών και την υιοθέτηση της συγκρουσιακής λογικής. «Αυτός ο δρόμος δεν θα είναι επιτυχής. Είναι κρίσιμο η βία να σταματήσει αμέσως. Η Αίγυπτος είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μοιραζόμαστε συμφέροντα και την ευθύνη για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε μία στρατηγικής σημασίας περιοχή. Η περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί. Θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και για την Αίγυπτο και για την ευρύτερη γειτονιά της», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Ε.Ε καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο να δεσμευτούν για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας και να συμβάλουν στην πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε εκλογές και την εγκαθίδρυση μίας πολιτικής κυβέρνησης. «Ο αιγυπτιακός στρατός πρέπει να σεβαστεί και να στηρίξει αυτήν την πολιτική διαδικασία» υπογραμμίζεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα