Τέσσερις φορές έχει συγκροτηθεί μεταπολιτευτικά το Ειδικό Δικαστήριο. Μια για τον Αθανασόπουλο, υπόθεση “Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι”, μια για τον Ανδρ. Παπανδρέου, κατηγορουμένου για δωροδοκία με τα “πάμπερς”, τρίτη για τον κ. Ν. Παππά, που αφορούσε τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και η τελευταία τώρα για τον κ. Παπαγγελόπουλο και κα Τουλουπάκη για παραβίαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.
Το Ειδικό Δικαστήριο, παλαιότερα Υπουργοδικείο, είναι αρμόδιο να εκδικάζει ποινικές υποθέσεις πολιτικών, κατόπιν αποφάσεως της Βουλής για μεν τους “Υπουργούς με απόλυτη πλειοψηφία 50+1% του αριθμού των βουλευτών, για δε τον Π.τ. Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία τα 2/3 των 300, ήτοι 200 ψήφους.
Απ’ τον Α. Πάγο κηρύχθηκε η έναρξη των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην, αν. υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη και άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, που χειρίστηκαν πολιτικοοικονομικές υποθέσεις.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν την κα Γ. Τσατάνη, που χειριζόταν την υπόθεση Βγενόπουλου και την κα Ελένη Ράικου, που διενεργούσε έρευνα για τη Novartis. Λέγεται οτι ο υπουργός απαίτησε από την κα Ράικου τον φάκελο της Novartis “αμελητί” στη Βουλή και ας μην υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία κατά πολιτικών. Στην άρνηση της κας Ράικου με τη φράση «δεν είμαι της αυτής σχολής», πήρε την απάντηση από τον υπουργό: «Κάτσε να δεις, αν σου βγει σε καλό η σχολή σου». Αποτέλεσμα η κ. Ράικου να παραιτηθεί. Συνακόλουθη είναι και η υπόθεση του αντιεισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, όταν ήταν επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας και ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, όπου γίνεται μνεία, ότι σε επίσκεψή του το 2016 στο γραφείο του υπουργού, ρωτήθηκε αν κάνει έρευνα σε βάρος του δημοσιογράφου κ. Γ. Παπαχρήστου. Στην αρνητική απάντηση του ζητήθηκε, “να φτιάξει κάτι”.
Με την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας υπεβλήθη αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης της κας Τουλουπάκη για μη νόμιμη επιλογή των 10 δικαστών, προκειμένου να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο απερρίφθη.
Όπως ισχυρίζονται, όσοι έχουν ενημερωθεί με τα διαλαμβανόμενα στην ογκώδη δικογραφία, οι συνεδριάσεις αυτού του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι “θυελλώδεις”, θα διαρκέσουν πολύ, θα πάνε για κατάθεση πολιτικοί και εισαγγελείς, οι δε δικαστές θα χρειασθούν επιπλέον χρόνο να αξιολογήσουν τις καταθέσεις και με την απόφασή τους να γράψουν τον επίλογο του θέματος Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη. Από την πλευρά του πρώην υπουργού υποστηρίζεται, ότι πράξεις και παραλήψεις στην προανακριτκή εξέταση της Βουλής έγιναν, για να στοιχειοθετήσουν την πολιτική και όχι την ποινική δίωξή του.
Το κατά πόσον η Κουμουνδούρου θα ταυτισθεί με τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα φανεί.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.