Την ανάγκη να βγει ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές η Πλεύση Ελευθερίας, ώστε ν’ ακουστεί η φωνή της Ζωής Κωνσταντοπούλου πιο δυνατά, επισημαίνει μιλώντας στα “Χ.ν.” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος Θοδωρής Τσούλας
Δικηγόρος που δραστηριοποιείται χρόνια στο γειτονικό μας Ρέθυμνο, ο κ. Τσούλας αναφέρεται στην ανάγκη για μια «Αριστερά που θα είναι Αριστερά», διεκδικώντας αυτό που φαινομενικά φαντάζει αδύνατο.
• Στις φετινές ευρωεκλογές βλέπουμε μια πολυδιάσπαση του λεγόμενου “αντιμνημονιακού” μετώπου. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Εμείς από τη δική μας μεριά μιλάμε για ενότητα του λαού και όχι για ενότητα κομματαρχών ή ενότητα κομματικών σχηματισμών, ούτε για βιλαέτια, ούτε για οπλαρχηγούς… Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ελπίδα στον ίδιο το λαό, να μπορέσει να συνέλθει από τις συνεχείς προδοσίες που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορέσει να σηκώσει το ανάστημά του. Αυτό το οποίο θα κάνει τον λαό να σηκωθεί από τον καναπέ και να δραστηριοποιηθεί πάλι, είναι να δει τους ανθρώπους οι οποίοι προδόθηκαν, να παίρνουν θέσεις στις επάλξεις. Εμάς, το ψηφοδέλτιό μας, αυτό κάνει.
Εμείς δεν είπαμε ερχόμαστε από τα κεντρικά να φτιάξουμε ένα πολιτικό συμβούλιο το οποίο θα λειτουργήσει ακτινωτά και θα επιβάλλει την άποψή του. Δημιουργήσαμε μικρούς – μικρούς πυρήνες κι εδώ είναι η διαφορά με τη ΛΑΕ, το ΚΚΕ, ή με άλλα κόμματα, τα οποία έχουν ένα στενό κεντρικό κομματικό μηχανισμό. Εμείς θέλουμε να εκφραστεί ο καθένας, ακόμα και αν η άποψή του μπορεί ν’ ακούγεται αιρετική. Διότι θέλουμε να τη βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου, όπως θέλουμε να υπάρχει και διάλογος στην κοινωνία και να καταλήξουμε στην συνισταμένη των απόψεων.
Εμείς επίσης, δεν θέλαμε να γίνουμε το… Ποτάμι της Αριστεράς. Διότι οι θέσεις του Βαρουφάκη και του κόμματός του είναι ίδιες με τις θέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο ένας δηλώνει ότι είναι πιο αριστερός, ο άλλος δηλώνει είμαστε λίγο Σημιτικοί, κτλ. Εγώ είμαι ξεκάθαρος. Για παράδειγμα Δεν μπορώ να συνεργαστώ με τον Βαρουφάκη, ο οποίος μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
• Πόσο εύκολο είναι να εμπνευστεί και να κινητοποιηθεί ξανά η μερίδα του κόσμου που όπως λέτε προδόθηκε;
Υπάρχει κάτι πάρα πολύ βασικό: Μέσα στη σημερινή κοινωνία της κρίσης, όπου το πρότυπο το οποίο μας παρουσίαζαν όλο το προηγούμενο διάστημα είναι τα κέρδη, είναι ο πλούτος, είναι η δύναμη της καρέκλας, υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι, ενώ θα μπορούσαμε έχουμε θέσεις ή κάποιοι είχαν ήδη θέσεις, δεν το συζήτησαν. Η φιλοσοφία της πολιτικής τους έβαζε μπροστά την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία. Αυτό το πρότυπο το έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου· ήταν ξεκάθαρο, είχε την τρίτη πολιτειακή θέση, κι αν έκανε κωλοτούμπα, θα ήταν ακόμα εκεί. Αντ’ αυτού δέχθηκε όλο το μπούλιγνκ το οποίο της κάνανε.
Εμείς απαιτούμε από την Αριστερά να είναι Αριστερά. Δηλαδή να στοχεύει πάντα στο φαινομενικά αδύνατο. Οι Αριστεροί αγωνιστές, τους οποίους προσβάλλει ο Τσίπρας πηγαίνοντάς τους λουλούδια, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους, όταν έβλεπαν ότι αυτό που διεκδικούσαν ήταν αδύνατο. Αλλά δεν έκαναν πίσω. Έβαλαν μπροστά τους την αξιοπρέπεια σε σχέση με την επιβίωσή τους.
•Η Πλεύση Ελευθερίας περιορίζεται σε ρόλο κόμματος διαμαρτυρίας ή έχει και πρόταση εξουσίας;
Όχι δεν περιοριζόμαστε στον ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας. Ν’ αναλογιστούν αυτοί οι οποίοι διαβάζουν την εφημερίδα σας, ποιά ήταν η πραγματική αντιπολίτευση όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Όταν το κάνουν αυτό, θα έρθει ένα άτομο στο μυαλό τους: η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν είναι καν στη Βουλή. Φανταστείτε, η γυναίκα αυτή μέσα στη Βουλή ή με τις δυνάμεις με τις οποίες έχει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, τι θα μπορούσε να προσφέρει τόσο στην αλλαγή των συνθηκών της χώρας μας όσο και στην Ε.Ε.Θ’ ακουστούν πράγματα που πρέπει ν’ ακουστούνε.
Το βασικό μας πρόταγμα είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, η αποκατάσταση των θεσμών. Για παράδειγμα, ποιός συζητάει αυτή τη στιγμή για τη συμφωνία των Πρεσπών; Μόνο η Πλεύση το βάζει σαν πρόταγμα και μόνο αυτή το περνάει, γιατί βλέπουμε τα δυσάρεστα τα οποία θα έρθουν για τα παιδιά μας. Η κοντόφθαλμη λογική, η οποία δεν έχει καμία σχέση, μιας και μιλώ σε μια εφημερίδα στην πόλη του Ελευθερίου Βενιζέλου, με την διορατική πολιτική την οποία είχε ο Βενιζέλος, ο οποίος τι έκανε: διεκδικούσε σταθερά από λίγα πράγματα, τα πετύχαινε και πήγαινε παρακάτω. Αυτή την πολιτική βλέπουμε να την μετουσιώνουν σε πραγματικότητα οι Σκοπιανοί. Κέρδισαν κάτι λίγο, και σιγά σιγά θα διεκδικούν όλο και κάτι περισσότερο.
• Τι θα κάνατε δηλαδή εσείς με το ζήτημα αυτό;
Υπάρχουν δύο πράγματα που μας τα λέει το ίδιο το Σύνταγμα: Ή διαλύεις τη Βουλή για κρίσιμο Εθνικό θέμα και καλείς τον κόσμο να δημιουργήσει μια νέα Βουλή η οποία θ’ αποφασίσει επί του συγκεκριμένου θέματος και αφού το συζητήσει ο κόσμος μεταξύ του και ψηφίσει επ’ αυτού, ή το δεύτερο, καλείς τον κόσμο σε δημοψήφισμα να πάρει θέση. Εμείς δεν την φοβόμαστε τη Δημοκρατία. Ποτέ η Δημοκρατία δεν δημιουργεί αδιέξοδα, τα επιλύει.
•Ας έρθουμε όμως στα θέματα της Κρήτης. Το νησί καλείται να αντιμετωπίσει ενεργειακές προκλήσεις. Υδορογνάνθρακες, διασύνδεση, ανεμογεννήτριες. Γινόμαστε “μπαταρία” της Ευρώπης. Υπάρχουν φωνές που μιλούν για κινδύνους. Πώς πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση;
Το ίδιο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν και στα Γιάννενα απ’ όπου είναι η καταγωγή μου. Φανταστείτε την άγρια ομορφιά της Ηπείρου και την υπέροχη γλυκιά ομορφιά της ηλιόλουστης Κρήτης. Αν συμβεί το παραμικρό ατύχημα, όπως έγινε στο Μεξικό, μιλάμε για μια κλειστή θάλασσα, τόσο το Ιόνιο (Κέρκυρα, Λευκάδα, κλπ.) όσο και για την Λεκάνη της Μεσογείου, το Λιβυκό, κλπ.. Αναλογιστείτε τι θα σημάνει αυτό για τους ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό Μπορεί να το διαχειριστεί αυτό η Κρήτη; Από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα πρέπει να… πατηθεί στον λαιμό ο ελληνικός λαός προκειμένου να έχουν κέρδη οι αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρίες. Δεν θα καταστρέψω εγώ τη χώρα μου για να έχουν υπερκέρδη οι υπόλοιποι.
Οσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όντως είμαστε “μπαταρία”. Θέλουμε μια Κρήτη να ξεριζώνει αμπέλια, ξεριζώνει ελιές,να ξεριζώνει τα πάντα και να “φυτεύει” φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος; Δεν χρειάζεται μια μελέτη και σ’ αυτό;
• Μπορούμε λοιπόν να βρούμε μια ισορροπίας μεταξύ ενεργειακής ανάπτυξης, τουρισμού και πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη;
Το μέτρο το έχουμε χάσει γενικά στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρξει μια μελέτη για να δούμε πού μπορούμε να κάνουμε τι.
Υπάρχουν ένα σωρό προτάσεις αλλά το θεωρώ τραγικό αυτή τη στιγμή να συζητάμε αυτές τις προτάσεις, αφού δεν είμαστε σε μια κανονικότητα. Το βασικό μας μέλημα είναι ο κόσμος να καταλάβει ότι όλα αυτά δεν θα συμβούν παρά μόνο εάν αποφασίσει ότι πρέπει να συμβούν. Και δεν πρόκειται να τα κάνει να συμβούν ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας.
• Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον πολίτη της Κρήτης. Γιατί να ψηφίσει προσωπικά τον Θοδωρή Τσούλα;
Εγώ ζητάω να εμπιστευθεί το ψηφοδέλτιο, το κόμμα μας, την Πλεύση Ελευθερίας. Αν σας έλεγα ότι θέλει να εμπιστευθεί εμένα, δεν θα διέφερα σε τίποτε απ’ όλους τους τύπους τους οποίους μισώ.
Στη ζωή και στην καριέρα μου ποτέ δεν δίστασα να υπερασπιστώ έναν άνθρωπο, ο οποίος όφειλε ν’ ακουστεί. Με αυτή την αξία πορεύομαι πάντα.